GUIDE: Hitta rätt doula - allt du behöver veta!

Att anlita en doula som ger stöd både före och under förlossningen blir allt vanligare. Men var hittar man egentligen den rätta doulan? Vad kostar det? Går det ha en doula under Corona-pandemin? Och när under graviditeten ska man höra av sig?

22507.png

På grekiska betyder ordet “doula” fritt översatt “kvinna som ger omvårdnad” och att kvinnor med erfarenhet av barnafödande hjälper andra kvinnor under förlossningen är en urgammal sedvänja. Idag kan alla, oavsett kön, utbilda sig till doulor och vara stöd åt blivande föräldrar från graviditeten till den första tiden hemma.
Xana De Silva både utbildar och är själv verksam som doula (och 2019 fick hon dessutom utmärkelsen som Årets doula!). Här svarar hon på några av de vanligaste frågorna kring doulor.

1. Varför ska man anlita en doula?

- Doulor ska ge individuellt stöd under graviditeten, förlossningen och första tiden hemma. Vårt jobb är bland annat att ta bort stress och rädsla under förlossningen. Stress och rädsla leder nämligen till spänning, som i sin tur leder till smärta. Det är en ond spiral som vi arbetar för att bryta. Vi lär ut och ger information om hur man kan jobba med kroppen, vad som händer på sjukhuset, vad man kan förvänta sig under förlossningen, om icke-medicinsk, halv-medicinsk och medicinsk smärtlindring och om hur man kan hantera rädslor.

2. Vad innebär “doulaeffekten”?

- Det har gjorts en hel del forskning som visar att om man föder med doula så ger det medicinska effekter. Det gör till exempel att förlossningen går snabbare, att den gravida har mindre behov av medicinsk smärtlindring, att risken för kejsarsnitt, sugklocka och tång halveras och att risken för blödning minskar. Problemen med amning blir färre och man får en bättre förlossningsupplevelse, där dessutom partnern känner sig mer delaktig.

3. När bör man ta kontakt med en doula?

- De flesta hör av sig fem, sex månader in i graviditeten. Men det är väldigt individuellt. Jag har haft klienter som hört av sig och sagt: ”Jag fick plus på stickan igår, kan du vara min doula?” och andra som ringt och sagt: “Jag har beräknad födsel idag, kan du vara min doula?”

4. Hur hittar man rätt doula?

- Man kan börja med att till exempel kolla på Odis hemsida (Organisationen för doulor och förlossningspedagoger i Sverige). Där finns en lista på doulor runt om i Sverige, med bild och information om vem personen är och vilken utbildning den har. Det kan vara ett första steg till att känna av vad som passar en. Sedan brukar föräldrarna antingen maila eller ringa ett par olika doulor för att boka in ett första möte. Det första mötet är alltid kostnadsfritt och icke-bindande. Doulan berättar om sig själv, hur hen jobbar och vad hen kan erbjuda. Om man känner att man klickar, så kan man fortsätta.

Doula
Xana De Silva både utbildar och arbetar själv som doula.

5. Och om man inte klickar?

- Då går man vidare till nästa! Vi uppmuntrar faktiskt kvinnor att träffa fler än en doula så att man får den som man känner sig tryggast med. Att inte bli vald är inget vi tar personligt: vi vill ju familjens bästa!

6. Är en backup-doula något du rekommenderar?

- Ja, även en doula kan få förhinder eller behöva avlastning vid väldigt långa förlossningar. Jag har varit på förlossningar som varat i tre dygn och efter 30 timmar är jag inte världens bästa doula längre. Då är det bra om det finns någon som kan ta över. Man kan välja själv om man vill träffa eller ha telefonkontakt med en backup-doula innan. Men vissa väljer att inte ha någon alls, det är helt upp till föräldrarna.

7. Har Corona-pandemin påverkat doulor på något sätt?

- Det har den absolut! Situationen ser olika ut på olika platser i landet, men på vissa ställen får bara en person följa med den gravida till sjukhuset. De allra flesta väljer då att ta med sig sin partner. Men fler har också valt att föda hemma, vilket krävt fler doulor. Dessutom har många förlossningskurser ställts in och då kontaktar många oss istället.

8. Varför ska man anlita en doula om den inte får följa med in på förlossningen?

- För att få stöd under graviditeten och verktyg som gör det lättare under förlossningen. Många vill ha en doula hemma, även om den inte följer med till sjukhuset. Har man en doula hemma under värkarbetet känner man ofta att man inte behöver åka in lika tidigt och partnern kan få bra avlastning. Man hinner bygga upp en ritual och komma in i avslappning, vilket gör att man kan hålla rädsla och smärta i schack. För en förstföderska varar den första fasen av förlossningen (latensfasen) i genomsnitt 13 timmar. Då kan det vara skönt att ha en doula i närheten och känns det bra kan man vara hemma en del av den aktiva fasen också.

9. Vad kostar det?

- Allt mellan 3 000 och 14 000 kronor beroende på utbildning, erfarenhet, antal träffar och så vidare. Även backup-doulan kan ingå i priset.

10. Kan man kontakta sin doula dygnet runt?

- Ja! När det är jour ska man kunna ta kontakt när som helst. Övriga typer av stöd kanske är bäst att ta under rimliga tider på dygnet, men är det ett jobbigt emotionellt läge får man ringa när man vill.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.