Fruktar du vab-träsket? Fyra smarta sätt att slippa förskolebaciller!

6998.png
Nu börjar den: den fruktade vab-säsongen! Det är en tuff utmaning att ha barn på förskolan: de blir själva sjuka och smittar yngre syskon. Cirkusen är igång! Dessutom brukar vi vuxna vara känsliga för aggressiva barn-baciller (lista på värstingarna finns längst ner!). Här får du fyra tips som kommer hålla hela familjen friskare i vinter.

1. Byt, byt, byt!

Baciller sätter sig på alla möjliga ställen, bland allt i textilier. Många byter därför kläder på sina barn när de kommer hem från förskolan. Andra knep för en friskare vinter är att lägga in en påminnelse i kalendern om att regelbundet:
  • Tvätta gosedjur, kuddar och annat ni har på förskolan (eller favoriten hemma för den delen!)
  • Koka nappar ni har på förskolan
  • Tvätta era handdukar och lakan hemma ofta

2. Bacill-rensa när ni kommer till förskolan – och går hem!

Det här med att tvätta händer. Så enkelt (och viktigt!), men ändå lätt att glömma bort. Bästa knepet för att inte missa handtvätt: varje gång du och ditt barn passerar förskolans hall så tvättar ni händerna. Det är smart att tvätta dem när ni kommer dit på morgonen för att inte ta med baciller hemifrån – och ännu smartare att tvätta dem på vägen ut för att slippa få hem smittor. Genialt!

3. Gör det till en lek!

Baciller sprids lätt när barn pillar i näsan, mun och öron. Eller hostar rakt ut. Men det är inte det enklaste att få dem att sluta (ja, nästintill omöjligt faktiskt). Försök istället att göra det till något roligt. När ditt barn till exempel kommer ihåg att hosta i armvecket – gör en jätterolig host-dans! Behöver du inspiration? Här är en typiskt bra host-i-armvecket-dans: 

4. Ladda med solenergi

Det är bara under sommarmånaderna - mitt på dagen när solen lyser - som vi får i oss tillräckligt med D-vitamin i Sverige. Brist på den svårfångade sol-vitaminen har kopplats till en mängd sjukdomar, bland annat att vi blir mer mottagliga för infektioner och får skörare skelett. Bebisar får därför D-vitamindroppar av BVC, men det är lätt att glömma att även större barn behöver extra tillskott. Och du som förälder! Det finns tuggtabletter med god smak för barn. Köp på dig ett lager inför vab-säsongen!

May the force be with you! :)

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.