Första veckan med nyfödd bebis? 12 praktiska frågor som ALLA ställer sig!

Bebisen är äntligen här, ni har kommit hem från BB – och JUST DÄR önskar många att de kunde rota fram manualen ”Så funkar din bebis!” ur väskan. Men lugn – här har vi svarat på frågorna (nästan) ALLA ställer sig under första veckan!

27737.png

– Du behöver inte vara duktig som nybliven förälder! Allt är nytt och det är inte konstigt om du känner dig osäker. Våga be om hjälp tidigt i stället för att låta oron växa. Kontakta det BVC ni vill tillhöra direkt när ni kommer hem och boka in ett första besök. Vi finns här för att ge råd och stöd, säger BVC-sköterskan Lisa Västberg.


12 frågor ALLA (!!) ställer sig första veckan med en nyfödd bebis

1. Får bebisen sova på mig eller i vår säng?  

För de flesta barn är det bara de första veckorna som behovet att sova tillsammans med sina föräldrar är som störst.
– Din bebis får gärna sova på dig under dagen när du själv är vaken, men när ni båda ska sova är råden tydliga: Bebisar sover säkrast på rygg och i egen säng, säger Lisa Västberg. Om du ändå vill att ni samsover är det viktigt att barnet har ett eget utrymme så att täcken och kuddar inte kan hamna över ansiktet eller att bebisen kan rulla ur sängen. Du kan skapa det med hoprullade badhanddukar som du lägger runt bebisens kropp, eller använd barnvagnsinsatsen om den har höga kanter. Du ska aldrig sova tillsammans med ditt barn om du är påverkad av medicin, droger eller alkohol.

2. Varför minskar bebisen i vikt de första dagarna?

De flesta barn tappar i genomsnitt sex procent av sin vikt första dagarna efter förlossningen.
– Det beror framför allt på att de bajsar ut barnbecket och att det ofta tar några dagar innan mjölk och amning kommer i gång. Även om mängden råmjölk är liten är den alldeles tillräcklig de första dagarna.  

3. Hur vet jag att bebisen andas?

- Lägg en hand på barnets mage så att du känner att den höjer och sänker sig.

TIPS! Här kan du läsa mer om hur nyfödda andas.

4. Är det normalt att nyfödda hickar?

Många bebisar hickar redan i magen och de fortsätter ofta med det som nyfödda.
- Hickandet kan se jobbigt ut men är helt normalt. Det påverkar inte barnet och är helt ofarligt.

5. Varför är händer och fötter blåaktiga? 

- Det beror på att blodcirkulationen inte är färdigutvecklad. Den första tiden är det helt naturligt att händer och fötter är lite svalare än resten av kroppen.

6. Ska jag torka bort fosterfettet?

Fosterfettet finns framför allt i hudvecken vid ljumskarna, halsen, bakom öronen och under armarna.
– Efter något dygn ska fettet strykas ut med fingrarna. Om det få vara kvar kan det irritera bebisens känsliga hud.

7. Är det okej att ge nyfödda napp första veckan?

- Om du vill amma är det bra att vänta med napp till bebisen har rätt grepp om bröstet och har lärt sig suga ordentligt.

8. Hur vet jag att bebisen äter tillräckligt?

En bebis som äter tillräckligt är pigg, sover, vaknar av sig själv och vill äta ofta.
- Ett annat säkert tecken är att bebisen kissar flera gånger per dygn och att hen växer och ökar i vikt, vilket är en av de saker som kollas på BVC.

9. Hur mycket ska nyfödda sova?

Nyfödda sover i snitt mellan 16-18 timmar per dygn, men alla är olika och en del sover mer, andra mindre.
- Oroa dig inte för bebisens sömn, nyfödda sover, äter och sover igen. Just nu är DIN sömn superviktig för att ta dig igenom första tiden. Att sova när bebisen sover är inte alltid helt lätt, men försök åtminstone att vila och koppla av under sömnperioderna. Om ni är två föräldrar är det guld värt att kunna ge varandra sovmorgon. Om du är ensamförälder kanske det finns någon som kan ta med bebisen på en promenad, gärna på morgonen då de sover som bäst.

10. Hur får man amningen att funka?

Det tar ofta tre-fyra dagar innan mjölkproduktionen ökar och många blir överraskade över hur ofta och länge bebisen vill äta.
- Jag vill verkligen peppa kvinnor att tro på sin egen förmåga även om den första tiden är tuff. Att få till amningen TAR tid, det är ofta en process på några veckor. Be om hjälp och få stöd redan på BB, det är dit du vänder dig med alla frågor första veckan, sedan tar BVC över.  Lyssna gärna på poddar och ta råd från andra mammor, men kom ihåg att varje barn och amningssituation är unik.

TIPS! Missa inte Rulla vagns mailkurs om en enklare start på amningen.

11. Hur lugnar man en gallskrikande bebis?

Alla barn skriker. En del skriker högljutt när de är hungriga, andra är mer tystlåtna. Redan som nyfödda har barn olika temperament.
- Prova att prata med lugn röst. Det får barnet att öppna ögonen och när hen ser dig blir det lättare att släppa sitt skrik. Att stå under en lampa kan också lugna, nyfödda fixerar nämligen blicken på ljuspunkter. Det händer ofta att skrikande bebisar tystnar när jag lägger dem på skötbordet och de ser undersökningslampan.

12. Varför känner jag mig deppig när jag borde vara glad?

Baby blues eller tredagarsgråten är väldigt vanlig och 80 procent av alla nyblivna mammor går igenom den.
- Orsaken till nedstämdheten som brukar infinna sig tre dagar efter förlossningen är den stora hormonförändring som sker när barnet föds. Upplevelsen kan variera, gråt, irritation och grubblerier är vanligt. Det brukar försvinna efter några dagar men går det inte över inom två veckor ska du prata med BVC för att få hjälp och stöd.

TIPS! Läs om hur du skiljer baby blues från förlossningsdepression


Detta kan din bebis redan som nyfödd

Redan i magen börjar din bebis att lära sig saker och det här kan hen redan från dag ett:

  • Reagera på lukter. Din bebis lär sig också snabbt att känna igen föräldrarnas doft.
  • Känna värme, kyla och smärta; känseln är fullt utvecklad vid födseln.
  • Känna igen sina föräldrars ansikte på 25-30 centimeters avstånd. I övrigt är synen ganska suddig.
  • Fixera blicken på ljuspunkter.
  • Gripa och suga reflexmässigt (det plötsliga leendet är än så länge också bara en reflex!).
  • Reagera på röster och musik som hen känner igen från magen. Från graviditetsvecka 35 har bebisen fullt utvecklad hörsel.

Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

23 april, 2024

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.