Förskolepedagogen: 7 saker som jag blir GALEN på när föräldrar gör!

Ibland ställer vi stressade föräldrar smått orimliga krav på de som jobbar på barnens förskola. Här listar vi 7 grejer som pedagogerna INTE uppskattar. 

9254.png

Förskolepedagogen Hanna har jobbat i 35 år på förskola i Göteborg. Hon säger att de flesta föräldrar respektera reglerna på förskolan, men här avslöjar hon också sina 7 vanligaste "jag-blir-galen-på-föräldrar"-tankar.

1. Prata med oss när du hämtar och lämnar!

- Det händer att föräldrar lämnar sina barn utan att säga att de har kommit. Plötsligt ser vi att Pelle visst är på plats. Vem tog emot honom? Ingen, kan det visa sig. Samma sak har hänt vid hämtning ute på gården. Vi kan vara upptagna med andra barn och har inte ögon i nacken, säger Hanna.

2. Märk kläderna för sjutton! (och acceptera att de försvinner ibland)

Strumpor och fingervantar dras av, kastas bort, grävs ner eller slukas upp av de svarta hål som verkar uppstå när barn får tag på prylar. Om inte plaggen ligger i barnets fack, i något av de andra barnens fack, eller i uppsamlingskorgen för omärkta eller kvarglömda saker – ja, då får de kanske betraktas som förlorade. Det är då inte läge att be personalen gå ifrån barngruppen för att försöka hitta de där nya vantarna.

3. Ställ rimliga krav!

- En förälder frågade om samma pedagog kunde hjälpa deras barn varje gång hen skulle bajsa. Vi förstår att man som förälder vill sätta sitt eget barn främst. Värt att tänka på är att vi har många barn att ge lika mycket uppmärksamhet, säger Hanna. Det är svårt att bara fokusera på ditt barns bästa.

4. Rätt kläder och skor för alla väder (och lek)

Kom ihåg att uppdatera utekläderna och skorna! Ingen vill gå i för kalla skor i på vintern, och förskolans extravantar kan inte fungerar som egna vantar hela hösten. Välj kläder och skor som är enkla för barnet att ta på sig själv. Det underlättar för personalen om du väljer vattentäta skor eller stövlar med foder som går att ta ur, eftersom de torkar snabbare.



5. Förskolan har INTE flextid

Alltså: bara för att du och ditt barn blev en timme sena på morgonen betyder det inte att barnet kan stanna en timme längre på eftermiddagen.
- Vi lägger vårt schema efter barngruppen. En del föräldrar verkar tro att vi har full personalstyrka hela dagen, säger Hanna.



6. Sjuk? STANNA HEMMA!

De flesta föräldrar respekterar 48-timmarsregeln när barnet har kräkts, men ibland kryper det fram att det "skett en olycka" kvällen innan.
- Av barnen får vi många gånger höra sanningen! Samma sak om du ger barnen febernedsättande på morgonen: det släpper ju efter några timmar och då kommer febern tillbaka, säger Hanna.
- "Det vore bra om mitt barn kan få stanna inne idag, för hen har varit sjuk", hör vi ibland. Eller ännu värre: att barnet ska ta det lugnt för att hen är snuvig …  En dag på förskolan är krävande för barnet, och är hen inte frisk så får man stanna hemma.

7. Skyll inte på trots-utbrott när du har bråttom!

Visst kan morgonen ha bjudit på en konflikt om att piratdräkt, balettklänning eller nattens pyjamas är klädkoden som barnet föredrar för dagen. Det händer, men räkna med att ditt barn kommer att leka i kläderna under dagen.
- Att skicka barnet till förskolan i pyjamas eller nattblöja bara för att du haft bråttom, och sedan skylla på trots, det är inte okej, säger Hanna.

BONUS!

Vi gör alla så gott vi kan. Men ibland kan det vara bra att tänka på hur det är att gå i någon annans mockasiner en bit. Och pedagogerna på förskolan som varje dag gör sitt bästa för att ta hand om våra barn förtjänar lite extra kärlek. ♥

Lisa Stevik

Lisa Stevik

19 maj, 2022

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.