Förlossningsdepression eller bara lite deppig? Så vet du skillnaden!

Att känna sig nedstämd efter förlossningen är helt normalt. Men går det inte över eller blir värre kan det vara tecken på en förlossningsdepression. Då finns det hjälp att få! Här reder vi ut skillnaden mellan "baby blues" och förlossningsdepression.

21366.jpg

– Det finns höga förväntningar på att vara lycklig som nybliven förälder och att känna sig nedstämd är fortfarande laddat. Många får skam- och skuldkänslor, säger psykologen Linda Karlsson. Vi behöver normalisera och bli bättre på att informera om nedstämdheten efter förlossningen så att fler söker hjälp tidigt. 

Vad är skillnaden mellan "baby blues" och en förlossningsdepression?

– Nedstämdhet och humörsvängningar i en baby blues kommer ofta två-tre dagar efter förlossningen och de brukar försvinna av sig själv efter en till två veckor. En förlossningsdepression kännetecknas av ihållande nedstämdhet under större delen av dagen i mer än två veckor och den kan vara i flera månader.

9 tecken på förlossningsdepression - känner du igen dig?

  • Har en ihållande nedstämdhet under större delen av dagen
  • Saknar energi och är ointresserad för saker du tidigare tyckte om att göra
  • Känner ångest och oro 
  • Har svårt att somna och sover oroligt
  • Får ökad eller minskad aptit
  • Har svårt att känna glädje över barnet 
  • Känner skuldkänslor och drar dig undan familj och vänner
  • Känner dig väldigt trött och har lust att sova hela tiden
  • Svårigheter att koncentrera dig och fatta beslut 

- Alla reagerar på olika sätt, använd listan som riktlinjer för vad som kännetecknar en förlossningsdepression. Exempel på vanliga beskrivningar är ”jag har inte lust eller ork till någonting”, ”jag är en värdelös förälder” eller ”jag känner inte igen mig själv längre”, säger Linda Karlsson.

Varför får man en depression efter förlossningen?

– Det finns inte en individuell orsak och risken att bli deprimerad när man får barn är inte större än vid andra omvälvande faser i livet. Utlösande faktorer kan vara en svår förlossning, att du har haft en depression tidigare, stress eller brist på stöd från omgivningen. Det finns studier som visar att ökad känslighet för hormonförändringarna kan vara en orsak till  förlossningsdepression. Sköldkörtelrubbningar kan också vara en bidragande orsak.

Är det bara den som varit gravid som drabbas? 

– Nej, förlossningsdepression kan även uppstå hos den andra föräldern eller hos adoptivföräldrar. 

Vilka är myterna kring förlossningsdepression?

– Att du är en dålig förälder, att det är ditt eget fel och att du inte kan älska ditt barn. Inget av dem stämmer. Att drabbas av en depression är vare sig viljestyrt eller ditt fel. Det går att behandla!

Kan jag förebygga en förlossningsdepression? 

– Med bättre kunskap om nedstämdhet efter förlossningen kan du och närstående vara mer uppmärksamma på symptomen. En tidig upptäckt är bland det viktigaste för att förhindra att depressionen fördjupas och pågår under längre tid. De flesta som drabbas och får behandling blir bra inom några månader.

När är det dags att söka hjälp? 

Så tidigt som möjligt! Sök hellre hjälp en gång för mycket om du misstänker att du har en förlossningsdepression. Vänd dig i första hand till BVC, din vårdcentral eller en digital vårdcentral. När ditt barn är 6-8 veckor ska BVC erbjuda en screening med ett frågeformulär EPDS (Edinburgh Postnatal Depression Scale) som tillsammans med samtal gör det lättare att upptäcka tecken på depression.

Vilka behandlingar finns det för förlossningsdepression?

– Samtalsterapi där du får träffa en psykolog eller kurator vid flera tillfällen för att gemensamt hjälpas åt för att hitta en lösning framåt. Det finns även läkemedel som inte påverkar barnet om du ammar. Ofta sker behandlingen med en kombination av båda.  

Vad kan jag själv gör om jag mår dåligt som nybliven förälder?

Håll det inte för dig själv! Berätta för närstående och BVC - depression är inget att skämmas för och det kan drabba alla. Se till att du får avlastning som hjälper dig att prioritera ditt eget mående. Försök att sova lite extra och äta så bra som möjligt. 

Hur påverkas barnet av en förlossningsdepression?

– Om förlossningsdepression blir långvarig kan samspelet mellan förälder och barn påverkas. Det är ytterligare en viktig anledning till att inte vänta med att söka hjälp. När depressionen är över kommer anknytningen igång.

Vad kan jag som partner göra för att hjälpa?

– Våga prata om hur det känns och följ med på uppföljningar hos BVC. Som närstående kan du ofta lättare observera och ge en bättre beskrivning på förändringarna. Lyssna, avlasta och uppmuntra även små framsteg.

Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

06 oktober, 2021

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.