Förkyld bebis? 5 knep som lindrar symptomen (och gör att du får sova lite bättre!)

Förr eller senare händer det – bebisen blir förkyld! Plötsligt blir det omöjligt att sova och era rutiner rasar som ett korthus. Men lugn - det finns knep som VERKLIGEN fungerar för bättre sömn.

10053.png

1. Sov i högläge!

Det är vanligt att snoriga näsor och hosta blir värre på kvällen eftersom slemhinnorna kan svullna när bebisen ligger ner. 
- Om bebisen sover eller bärs med huvudet en aning upp svullnar inte slemhinnorna lika mycket - och bebisen får lättare att sova. Under natten kan man till exempel lägga böcker under benen på sägen eller lägga en kudde under nacke och rygg så att bebisen kommer upp lite. Bebisar har en tendens att rulla ner när de ligger i högläge och då kan man rulla en handduk och lägga under deras rumpa, säger Sofia Nilsson, barnsjuksköterska på Knodd. 

2. Lindra med paracetamol!

- Feber kan göra det svårare att sova och om bebisen är äldre än tre månader kan febernedsättande hjälpa. Febernedsättande lindrar också halsont, gör det lättare för bebisen att äta och kan förbättra allmäntillståndet, som förhoppningsvis gör nattsömnen lite enklare, säger Sofia Nilsson. 

3. Håll sovrummet svalt!

Ett svalt sovrum kan göra att slemhinnorna drar ihop sig och att bebisen får lättare att sova. Vädra innan läggdags, klä inte bebisen för varmt och håll sovrummet svalt för att öka chansen till en god nattsömn

4. Gör det lättare att andas med koksalt

Upp till fem eller sex månader andas bebisar bara genom näsan. Om näsan bli täppt är det väldigt jobbigt och svårt att sova. Sömnen blir därför mycket bättre om du är noggrann med att göra rent din bebis näsa.
- Koksalt, finns som spray och droppar, är till bra hjälp både på dagen och inför nattningen. När barnen är förkylda är det sprayen som gäller eftersom man måste spola rent näsan och då fungerar inte droppar lika bra. Sprayen spolar rent näsan med ett tryck. Bebisen får som en kallsup och sväljer ser snoret för att sedan bajsa ut det. Efter en användning av sprayen får bebisen lättare att andas, dricka, äta och det är ofta lättare att sova, säger Sofia Nilsson.

TIPS! Gör rent näsan en stund innan läggning, så att du slipper en ledsen bebis när det är dags att lägga sig ner.

5. ALLT drickbart är bra!

- Det finns inga regler när man är sjuk. Man får försöka få i barnet det som går hem. Amning eller ersättning är det bästa för de minsta barnen. Har man en bebis som är äldre än sex månader och som börjat med mat, tycker jag att det är fritt fram att erbjuda saft, juice, mjölk eller glass om barnet vägar amning eller ersättning. Alla medel är tillåtna, tipsar Sofia Nilsson.


Då ska du söka vård - barnsjuksköterskans tips

1. Snor som inte blir bättre 

- Det är snoret som kan ställa till det för bebisarna. De minsta bebisarna andas bara genom näsan och om näsan bli täppt är det väldigt jobbigt, därför behöver man vara noggrann med näsan så att bebisen kan andas fritt. Om ni är oroliga eller om bebisen inte blir hjälpt av koksaltspray eller nässug kan det vara bra att söka hjälp. 

2. Hög feber

- Barn klarar ofta mer feber än vuxna och man behöver inte vara så rädd för feber om febern går ner med paracetamol, barnet äter, dricker, kissar och har vakna stunder. Bebisar med feber kan snabbt bli sämre och det är viktigt att söka hjälpa om bebisen har en hög feber.

Sök hjälp om din bebis: 

  • Är yngre än tre månader och har en temperatur på mer än 38,0 grader
  • Är mellan tre och sex månader och har en temperatur på mer än 39,0 grader
  • Är över sex månader och har en temperatur på över 40,0 grader som inte går ner på paracetamol
  • Har feber i mer än fyra dagar

3. Är mycket slö och svår att få kontakt med

- Bebisen kan vara trött, men den ska inte vara slö och lealös. Det är viktigt att du som förälder får ordentlig kontakt med bebisen mellan tupplurarna och att din bebis orkar amma eller få mat på flaska. Det är helt okej att bebisen äter mindre, men de måste få i sig i alla fall lite mat regelbundet. Om bebisen verkar vara mycket slö är det bra att söka hjälp. 

4. Slutar kissa 

När din bebis är sjuk är det bra att hålla koll på kissblöjorna, så att du vet att hen kissar som vanligt. 
- Om bebisen slutar kissa eller kissar lite är det viktigt att kontakta vården för rådgivning och hjälp, säger Sofia. 


Om du eller ditt barn råkat ut för ett kritiskt olycksfall eller om du har misstankar om en allvarlig sjukdom så bör du uppsöka vård på en akutmottagning. Om du upplever att läget är akut ska du alltid kontakta 112.


Sanna Bergling

Sanna Bergling

21 oktober, 2022

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.