Föräldraledig i Malmö? Här är ultimata att-göra-guiden!

Är du mammaledig eller pappaledig i Malmö? Eller planerar ni kanske för en härlig weekend i Skåne? Här är den ultimata guiden med bästa aktiviteterna för dig med små barn. Och just det — mycket är helt gratis (eller nästan gratis)!

5066.jpg

Våra favoritställen inomhus

1. Museiområdet på Malmöhusvägen

Malmö stads museer, på ett och samma ställe. På Malmöhusvägen hittar du Malmöhus slott, Akvariet på Malmö Museer, Teknikens och sjöfartens hus samt Malmö Konstmuseum. Här kan man tillbringa många dagar som föräldraledig — och dessutom är det helt gratis för barn och nästan gratis för vuxna. Psst! På Slottsholmen kan man inte ta med sig barnvagnen i lokalerna — så ta med en bärsele om du vill kika runt här. Det finns dock bra med plats att parkera barnvagnen i källarplan.

2. Moderna Museet

Moderna Museet med barnvagn
Ta med vagnen och rulla förbi Moderna Museet! Foto: Åsa Lundén / Moderna Museet

I centrala Malmö hittar du Moderna Museet. Förutom att det är en härlig miljö att vistas i och att det finns en trevlig restaurang där det serveras mat till både stora och små, så är det perfekt för dig med barnvagn. Missa inte bebisvisningarna som anordnas titt som tätt. Här är det fritt fram för krypande, jollrande och skrikande bebisar. Det finns också allt du behöver rent praktiskt; skötbord, vagnparkering, lånebärselen och sittvagnar att låna.

3. Familjebadet på Hylliebadet

familjebadet Bubblan på Hylliebadet är det anpassat för barn i alla åldrar. Här kan ni leka, lära att simma eller bara mysa i en skön och fräsch miljö. Du hittar bland annat en varmpool, en småbarnspool och två större rutschkanor. Och just det, barn under fyra år går in helt gratis! För vuxna kostar det 90 kr (men här vill ni garanterat stanna ett bra tag, så det är helt klart värt en liten slant!)

4. Barnavdelningen på Malmö Stadsbibliotek

Du har väl inte missat den fina barnavdelningen Kanini på Stadsbiblioteket? Här kan alla barn från 0-8 år upptäcka och lära. Förutom att det finns massvis med böcker för alla åldrar är miljön både mysig och kreativ. Det är heltäckningsmattor på golven och mysiga hörn för de minsta. För de lite äldre barnen finns det flera spännande miljöer att upptäcka, kika in i regnbågsverkstaden — där finns det mycket att pyssla med! Missa inte heller Sagogrottan där det anordnas sagostunder (på flera olika språk dessutom!).
Praktiska tips: Det finns en barnvagnsparkering där du kan lämna vagnen under tiden och det finns också ett kök där du kan värma och äta medhavd mat.


Våra favoritställen utomhus

1. Malmös alla temalekplatser

Foto: HejBarn!


I Malmö finns det mängder med bra lekplatser för barn i alla åldrar. För de lite mindre barnen gillar vi framförallt Skogslekplatsen i Rönneholmsparken och Musiklekplatsen i Augustensborgsparken. Skogslekplatsen är en lummig oas där det finns plats för mycket lek, men också mysiga picknickstunder. I Musiklekplatsen är det mer liv och rörelse, men på ett bra sätt. Här kan man spela på olika instrument och fascineras av alla ljud och melodier. Skulle ni tröttna på musiken kan ni bara gå in i “tysta rummet” en stund.

2. Folkets park i centrala Malmö

Centralt i Malmö hittar du Folkets park. Här finns det mesta som man letar efter som småbarnsförälder; promenadvägar för barnvagnspromenader, lekplats, restaurang och smidiga toaletter med skötbord. Missa inte heller Barnens Scen, där det då och då anordnas evenemang för barn i alla åldrar.

3. Almvik 4H-gård

Almvik 4H-gård kan ni fly stadens brus för en stund och hälsa på får, hästar, grisar, höns och kaniner — mitt i Malmö. Det är öppet alla dagar utom lördag. I anslutning ligger också Almviksparken där det finns en fin lekplats och mysiga områden att promenera omkring på. Ett tips är därför att ta med egen fika och ha en mysig picknick i grönområdet.


Barnvagnsvänliga restauranger och kaféer

1. Malmö Saluhall 

Kika in i den inspirerande miljön inne i saluhallen! Foto: Kjellander Sjöberg


Förutom att det är lätt att ta sig runt med barnvagnen inne i saluhallen finns det också massor med trevliga ställen att äta på och mycket att titta på. Salladerna från Holy Greens är to-die-for, pizzan från Söderberg och Sara drömgod och chokladen från Choccolatte magisk (bränd smörkola är bäst!). Vi föreslår att du går dit en fredag och fixar fredagsmys-käket på samma gång!

Kaffebaren på Möllan

Okej, det här kanske mer ett kaffe-on-the-go-tips, men som trött småbarnsförälder är det viktigt att veta vart man hittar bästa kaffet. Det gör du på Kaffebaren på Möllan. Slå dig ner en stund om det inte är rusning (de serverar nämligen goda bakverk och luncher också) eller ta med dig kaffet och ta en sväng i Folkets park.

Kok & Bok

På entréplan på stadsbiblioteket hittar du Kok & Bok. Ett fräscht kafé som serverar närproducerat, vällagat och hembakat. Efter en heldag på Kanini (barnavdelningen på stadsbiblioteket) är det här ett perfekt avslut. Och självklart finns det gott om plats för barnvagnen. På sommaren finns en uteservering att lapa sol på.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.