Föräldraledig i Göteborg? Här är ultimata att-göra-guiden!

Är du mammaledig eller pappaledig i Göteborg? Eller planerar ni kanske för en härlig weekend på västkusten? Här är den ultimata guiden med bästa aktiviteterna för dig med små barn. Och just det — mycket är helt gratis (eller nästan gratis)!

4770.jpg

Våra favoritställen inomhus

1. Göteborgs stadsbibliotek — Miini

Föräldraledig i Göteborg? Ultimata att-göra-guiden!
Stadsbiblioteket är bästa stället för småttingar.

På Stadsbiblioteket hittar du barnens eget bibliotek; Miini. Paradiset på jorden för de minsta. Böcker, leksaker, utklädningskläder, myshörna och stans kanske bästa sångstunder gör detta till en perfekt aktivitet under föräldraledigheten! Bra är också att det finns rymliga toaletter med skötbord, en smidig barnvagnsparkering och ett mysigt fik en trappa upp.

2. Världskulturmuseet

Världskulturmuseet finns det mycket kul att upptäcka för små barn! Barnavdelningen "Tillsammans" är ett fantastiskt tillhåll när ditt barn börjat gå och vill kunna röra sig fritt! Dessutom anordnas det lite då och då mysfredag och babydisco. Inträdet till museet är helt gratis!

3. Alfons Åbergs Kulturhus

Erbjudande på Alfons Åbergs Kulturhus 2017
I anknytning till Trädgårdsföreningen hittar du Alfons Åbergs Kulturhus. Här går det helt enkelt inte att bara stanna en liten stund. Här kan alla nyfikna barn (och vuxna) leka i Alfons vardagsrum, provåka helikopter, gå på sagostunder och teater eller besöka mini-biografen. Det finns också ett fik där man kan fylla på energidepåerna vid halvtid — för att sedan fortsätta leka, läsa och utforska Alfons spännande värld.

4. Besök alla stadens museum (nästan helt gratis!)

För bara 100 kr per år kan ni hur ofta ni vill gå på stadens fyra största museum: Göteborgs Konstmuseum, Stadsmuséet, Sjöfartsmuseet Akvariet och Röhsska museet. Inne på Stadsmuseet hittar du Barnens museum som passar perfekt även för mindre barn. Här kan barnen klättra i hus, krypa i tunnlar, gunga i Eriksbergskranen, snurra på pariserhjulet eller ta en mini-spårvagnstur. Göteborg har aldrig varit så fint! Missa inte heller att det på Konstmuseet är bebisvisningar emellanåt där du också kan träffa andra föräldralediga!
 


Våra favoritställen utomhus

1. Botaniska trädgården

Föräldraledig i Göteborg? Här är ultimata att-göra-guiden!
Bild: Göteborgs botaniska trädgård

Botaniska trädgården är the place to be för den som gillar långa barnvagnspromenader! Ett tips är också att ta en titt i det fina växthuset och den mysiga lilla butiken vid ingången. Det finns toaletter på flera ställen runtom i parken och när ni är redo för lunch rekommenderar vi att gå till Restaurang AnyDay! De har också en mysig uteservering när solen tittar fram.

2. Slottsskogen (med Göteborgs största lekplats!)

Slottsskogen är en given klassiker när vädret tillåter. Här finns mängder av bra promenadvägar, lekplatser och mysiga fik (med närhet till trevliga Linné!). Under sommarhalvåret är Barnens Zoo är härligt ställe att hänga på; ett eget område för de minsta där man kan hälsa och klappa på djuren. I Slottsskogen hittar du också det kanske bästa av allt: Göteborgs största lekplats - Plikta! Här finns också en värmestuga att gå in i under kallare dagar.

3. Positivparken

Föräldraledig i Göteborg? Här är ultimata att-göra-guiden!
Bild från Positivparken: Hejbarn.se

Positivparken är en stor och härlig lekplats i Frölunda som är uppdelad i två lekplatser — en för de större barnen och en för de lite mindre. Här finns förutom massa kul aktiviteter utomhus också en värmestuga där man kan låna torkskåp, mikrovågsugn, amma eller äta medhavd lunch.

4. Hisingsparken

I Göteborgs största park, Hisingsparken, finns det mycket att göra och titta på! Här finns bra promenadvägar, fina grönområden och två spännande lekplatser. I den norra delen av parken hittar du dessutom en 4H-gård och ett våffelkafé där man kan hälsa på får, hästar, grisar, höns och kaniner — och mysa inne i värmen med gofika!
 


Barnvagnsvänliga restauranger och kaféer

1. Da Matteo

Da Matteo finns idag på flera platser runtom i Göteborg. Här hittar du Göteborgs bästa kaffe (från deras eget rosteri) och dessutom kan du njuta av riktigt goda bakverk, matiga mackor och pizzor. Vi rekommenderar framförallt att gå till Da Matteo Magasinsgatan, där det på ovanvåningen finns en lekhörna för barnen och skötbord.

2. Restaurang Röda Sten

Restaurang Röda Sten serveras god lunch och fika i skön miljö precis vid hamninloppet. Det är helt enkelt ett perfekt avslut efter en barnsvagnspromenad längs havet eller ett besök på Röda Sten Konsthall (som ligger alldeles bredvid). Emellanåt anordnas även barnsvagnsvisningar i Konsthallen där du kan träffa andra föräldralediga, så håll utkik i kalendern!

3. Kafé Magasinet

Vägg i vägg med Kafé Magasinet ligger mysiga orangeriet! Foto: Djungeltrumman

På Tredje Långgatan hittar du Kafé Magasinet. Här kan du äta både frukost, lunch, fika och middag. I anknytning ligger också mysiga Orangeriet, som är en inglasad innergård där man kan sitta även ruggiga höstdagar. Här vill man sitta i timmar och du kommer garanterat att hitta andra föräldralediga mammor och pappor på plats!

4. Kafé Zenit

Kafé Zenit hittar du Majorna, i anslutning till en stor lekplats och nära Slottsskogen. Här hänger många småbarnsföräldrar om dagarna, och vi förstår varför! I hemtrevlig miljö serveras god mat och fika, och på sommaren har de en stor uteservering precis vid lekplatsen där ni kan hänga i stort sett hela dagen.
 


Bonus!

Amningsrum i centrala stan

Att köpa en kaffe bara för att få sitta ner och amma eller ge flaskan kanske inte alltid känns super-lockande. Då är det perfekt med amningsrummen som finns runtom i stan! Där finns ofta även micro att värma flaska eller mat i samt fräscha skötbord. Här hittar du några av dem: NK, Åhléns i Nordstan och i Femman-huset.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.