Flyga med barnvagn? Här är allt du behöver tänka på!

Ska du ut och resa med familjen och vill ta med barnvagnen? Visst kan det kännas lite struligt att ta med den på flyget, men det behöver det absolut inte vara. Här har vi laddat med våra bästa tips för hur du gör resan med barnvagn så smidig som möjligt!

5243.jpg

Vanlig vagn eller resevagn?

Om du inte har en ovanligt lätt vagn att transportera och fälla ihop föreslår vi att du lämnar den vanliga vagnen hemma och satsar på en resevagn. Den är smidigare att hantera på resan, och dessutom lättare att skydda på flyget. Väljer ni att köpa en resevagn är det väl investerade pengar och bra andrahandsvärde så länge du tar hand om vagnen.

Resevagn och hemmavagn i ett!

Om du bestämmer dig för att köpa en resevagn så tycker vi att det bästa är att välj en smidig vagn som också kan fungera som extravagn hemma. Kanske kostar vagnen lite mer, men vi lovar att det blir billigare per användning eftersom du även kommer vilja använda vagnen ofta. Väljer du dessutom en vagn av lite bättre kvalitet är andrahandsvärdet också högre, vilket gör att den i slutänden inte blir dyrare än i stort sett vilken annan vagn som helst.

Praktiska tips för dig som ska köpa en ny resevagn:

  • Välj en stabil vagn (många resevagnar är billiga men väldigt skrangliga!)
  • Testa att den är lätt att styra (svängbara hjul är viktigt!) och att den funkar på olika typer av underlag
  • Vändbar sittdel och fullt liggläge är guld värt även på resan
  • Se till att det är en sufflett som skyddar bra mot solen
  • Välj en som funkar att använda som extravagn och ”bilvagn” hemma

Så gör du det enkelt på flygplatsen

Det enklaste är att ringa ditt flygbolag och kolla vad som gäller hos just dem (det är inte alltid helt lätt att få klara besked om det på webben). Ofta går det bra att utan extra kostnad checka in barnvagnen som bagage, och vissa vagnar får du dessutom köra enda fram till gaten. Annars brukar det på de allra flesta flygplatser finnas lånevagnar när du tagit dig igenom säkerhetskontrollen. Vi föreslår dock att även ta med bärsele för säkerhets skull och dessutom är det toppen att ha med på resan!

Skydda barnvagnen med en travelbag

En viktig grej är att skydda vagnen med en travelbag. Fråga ditt flygbolag hur de vill att ni packar vagnen. Ibland har de påsar som du får vid incheckningen, men värt att tänka på är att bagage ofta behandlas hårdhänt längs vägen så därför rekommenderar vi att du använder en ordentlig transportväska. Det finns flera bra väskor på marknaden att köpa men när du köper en resevagn finns ofta en anpassad travel bag som ger optimalt skydd till just den vagnen. 

TIPS! Tar du med din vanliga vagn är det bra att försöka demontera så mycket som möjligt från vagnen; exempelvis hjulen, suffletten och sittdelen om det går. Se också till att dra åt väskan så hårt du kan med remmar så att vagnen ligger still i väskan.

OM olyckan är framme — så får du ersättning

Efter flygningen, innan ni lämnar flygplatsen, är det viktigt att kontrollera att vagnen är hel. Det går ofta att kontakta flygbolaget i efterhand, men det blir betydlig krångligare. Med en bra travelbag sker det sällan olyckor, men har du otur och vagnen går sönder är det bra att veta vad som gäller. Nästan alla flygbolag ersätter barnvagnar som varit packade i Airshell eller travel bags som är anpassade för vagnen. Många flygbolag ersätter skadan nästan oavsett hur vagnen varit packad, men om flygbolaget av någon anledning inte vill ersätta vagnen kan man få ersättning via hemförsäkringen.

Bonus! Här hittar du vår ultimata reseguide med allt du behöver tänka på när du ska resa med små barn!
 

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.