Filt över vagnen? Därför är det ett absolut nej-nej-nej!

Har din bebis lättare att somna med en filt för öppningen på vagnen? Ajabaja, säger experterna, det blir både för varmt och farligt för en liten bebis. Här får du tipsen på hur du håller din bebis lagom varm.

8137.jpg

Många föräldrar hänger en filt för öppningen på vagnen när det är dags för en stunds vila. Men varma dagar riskerar vagnen att bli en livsfarlig bastu! När tidningen GT mätte temperatur i en barnvagn som stod i solen med ett skynke för visade det sig att temperaturen steg från 24 till 41 grader på en timme (jo, det är sant!).

Därför ska du undvika filten

Filten gör att luften inte kan cirkulera och temperaturen stiger. Små bebisar som blir för varma löper högre risk att drabbas av plötslig spädbarnsdöd. Det beror på att värme gör att spädbarn tror att de är hemma i mammas mage – där de inte behöver andas!

Så håller du svalt i vagnen

När du bäddar vagnen sommartid ska du utgå från hur bebisen får mest svalka. Sköna lakan och filtar i bomull är perfekt! Klassiska gallerfiltar med små hål andas bra. Undvik att lägga lakan med plastad frotté under lakanet, eftersom det gör det onödigt varmt.

Skydd mot solen

Det givna rådet när det gäller små barn och sol är att helt enkelt hålla sig i skuggan. Men när det inte går att undvika att rulla vagn i solen bör du tänka på att ha ett bra skydd. Många vagnar har täckande suffletter, men annars går det att köpa separat. Vissa solskydd sätter man så att de täcker hela vagnen. Det finns också små parasoller som går att rikta mot solen för att skapa skugga.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.