Filt över vagnen? Därför är det ett absolut nej-nej-nej!
Bild: Folio Images

Filt över vagnen? Därför är det ett absolut nej-nej-nej!

Har din bebis lättare att somna med en filt för öppningen på vagnen? Ajabaja, säger experterna, det blir både för varmt och farligt för en liten bebis. Här får du tipsen på hur du håller din bebis lagom varm.

Många föräldrar hänger en filt för öppningen på vagnen när det är dags för en stunds vila. Men varma dagar riskerar vagnen att bli en livsfarlig bastu! När tidningen GT mätte temperatur i en barnvagn som stod i solen med ett skynke för visade det sig att temperaturen steg från 24 till 41 grader på en timme (jo, det är sant!). Även SvD har gjort ett liknande test och på en halvtimme steg temperaturen 12 grader, från 22 till 34 grader.

Därför ska du undvika filten

Filten gör att luften inte kan cirkulera och temperaturen stiger. Små bebisar som blir för varma löper högre risk att drabbas av värmeslag, uttorkning och plötslig spädbarnsdöd. Dessutom blir det avgöra hur din bebis mår när du har en filt för öppningen.

Så håller du svalt i vagnen

När du bäddar vagnen sommartid ska du utgå från hur bebisen får mest svalka. Sköna lakan och filtar i bomull är perfekt! Klassiska gallerfiltar med små hål andas bra. Undvik att lägga lakan med plastad frotté under lakanet, eftersom det gör det onödigt varmt.

Skydd mot solen

Det givna rådet när det gäller små barn och sol är att helt enkelt hålla sig i skuggan. Men när det inte går att undvika att rulla vagn i solen bör du tänka på att ha ett bra skydd. Många vagnar har täckande suffletter, men annars går det att köpa separat. Vissa solskydd sätter man så att de täcker hela vagnen. Det finns också små parasoller som går att rikta mot solen för att skapa skugga.

Perfekt tajmade sovstunder och bättre sömn för din bebis

BabyNaps är appen för trötta föräldrar som längtar efter bättre sömn. Varje dag får du förslag på sovtider för din bebis i ett sömnschema. När du hittar rutinen sover din bebis lagom mycket på dagen – och gott på natten.