Fem vanliga missar när du barnsäkrar hemmet (som du DEFINITIVT vill ha koll på!)

En nyfiken bebis kan ställa till med kaos på mindre än ett ögonblick, så se till att barnsäkra hemmet även för de mer oförutsägbara olyckorna. Här bjuder vi på fem vanliga missar som många gör - håll koll på de här! 

8093.jpg

När en bebis väl börjat att förstå hur man utforskar världen går det snabbt undan. Då gäller det att snabbt som attan åtgärda potentiella fällor som eluttag, varma spisar, lådor med plastpåsar eller vassa föremål och hala trappor och badkar. Utvecklingen går snabbt, så försök att ligga ungefär ett halvår framför din bebis. En vacker dag kan hen som genom ett mirakel plötsligt öppna kylskåpet själv.


Här är fem superknep för en säkrare vardag med nyfikna barn:

1. Missa inte sladdarna!

Barn tycker (tyvärr) att sladdar är toppen. Ofta fokuserar man på att barnsäkra själva eluttaget när man ser över hemmet (vilket förstås också är viktigt), men det kan vara bra att se över även var själva sladdarna går. Om isoleringen på sladden gått sönder, eller sladden börjat lossna från stickkontakten, kan det bli riktigt farligt. För den som har få uttag, och därmed många förlängningssladdar, kan det vara värt att investera i fler eluttag. Då kan man passa på att även flytta upp uttag som ofta används till exempelvis vattenkokare eller strykjärn, som man absolut inte vill att små barnhänder ska dra i. Ett plus för att många och rätt placerade uttag även är superskönt för vardagslivet i längden!

2. Giftiga växter?

Mediciner, rengöringsmedel och annat potentiellt giftigt ska förstås hållas inlåst eller utom räckhåll för barn. Men det kan vara lätt att glömma en annan potentiell fara – våra krukväxter. Den superpopulära Monsteran kan till exempel ge magbesvär, och den urfina och allt mer poppis Alocasian (kallas ofta Skelettsköld) är starkt irriterande och kan ge sväljsvårigheter om man stoppar den i munnen. Vilket en bebis förstås vill göra, hela tiden.

3. Akta fingrarna

Ajajaj, små barnfingrar har en osviklig förmåga att hamna i dörrspringan. Skaffa gärna smarta fingerskydd som hindrar dörrar från att gå igen helt. Extra bra om det finns syskon som kan vara mer oaktsamma när det gäller att smälla i dörrar.

4. Begränsa framfarten!

Visst önskar man att en allt mer rörlig bebis skulle nöja sig med en liten lekhage? Så är ju sällan fallet, och som förälder är det omöjligt att hålla koll hela tiden. En brant trappa, en het kamin eller en vass kant är vanliga orsaker till olyckor. Överst på checklistan ligger barngrindar som kan hålla nyfiken bebis på rätt ställe. Det finns den vanliga typen av grindar som du sätter i en dörrpost, men också de som kan gränsa av ett helt rum eller runt öppna spisen.

5. Håll skärmen på plats!

Att möbler ska skruvas fast ordentligt i väggarna har de flesta stenkoll på. Ikea delar utan knussel ut fästen till sina möbler, även om det var länge sedan du köpte dem. Men! Många glömmer tv:n. Även den plattaste varianten blir tung om den faller. Dessutom har ju skärmen en viss dragningskraft hos barn, som gärna vill vara där och peta och banka. Kladdiga fingeravtryck har vi däremot inga säkra tips mot…

Lisa Stevik

Lisa Stevik

15 maj, 2018

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.