Fem tips för en härligare pappaledighet

Att vara pappaledig kan vara riktigt roligt. Här är fem tips för en härligare pappaledighet och som gör tiden hemma med ditt barn ännu roligare (ett av dem handlar om att sjunga).

41.jpg

1. Gör en plan för varje dag

Varje vecka hemma med ditt barn innebär nära 4 000 minuter att fylla med någonting vettigt. Se det som världens roligaste jobb. Gör en plan för veckan: måndag – då gör vi det här, tisdag – då gör vi det det här, och så vidare. Det gör underverk att komma ut minst en gång varje dag (om det inte är snöstorm eller vräker ner såklart).

2. Överplanera inte

Att ha en plan är smart, men se till att inte boka in en massa aktiviteter. Precis som för pensionärer gäller ”en stor sak om dag, max”. Om du och ditt barn varit iväg på till exempel babysim/sångstund/museibesök på förmiddagen räcker det gott med en promenad till lekplatsen eller hemmalek på eftermiddagen samma dag.

3. Lägg bort mobilen

Du är förmodligen van vid att alltid ha mobilen nära, som arbetsverktyg eller som förströelse. Det är lätt att fortsätta med samma vana när du är föräldraledig. Gör det till en vana att lägga undan mobilen när ni går ut på promenad eller leker på barnets rum. Du lär märka hur närvarande i stunden du blir jämfört med att ge efter för varje impuls att fippla på din mobil.

4. Sjung och lyssna på musik

Barn älskar musik och sånger och rytmer. Forskningen säger till och med att musik gör barn smarta. Och som nybliven förälder öppnar sig verkligen en ny värld av sånger och melodier som du minns vagt, men nu får lära dig på nytt. Sjung-med-böckerna Svenska Barnvisor och Fler svenska Barnvisor är verkligen toppen! Men de flesta barn gillar mer än bara barnvisor; se till att duka upp ett musikaliskt smörgåsbord till din son eller dotter. Dessutom finns det sångstunder på många bibliotek runt om i landet. De kostar inget och ofta fantastiska små stunder tillsammans med ditt barn.

5. Träffa andra pappor och mammor

Pappaledigheten blir roligare när du delar den med andra. På www.rullavagn.nu kan du söka efter andra föräldralediga där du bor, eller själv ta initiativ till att starta en grupp. För trots att du varje dag, varje minut får möjlighet att hänga med en fantastisk liten människa betyder det mycket att ibland få träffa andra föräldrar en stund. Dessutom får barnen träffa varandra och ha roligt tillsammans. Och det finns verkligen tusen grejer att hitta på: gunga, ge sig ut i skogen, mata änder, kolla på bussar, gå på babysim, grilla korv, leka på biblioteket, gå på museum, åka till en bondgård, röja runt i en park, gå på museum eller ta en skön långpromenad.
 

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.