Fem knep för en mysigare stund på skötbordet – och blöjbyten utan skrik!

Det här med att byta blöja på en liten bebis är inte alltid lika lätt som det låter. Här får du våra fem bästa knep för att undvika skrik-fest och göra stunden på skötbordet mysig. 

5204.jpg

1. Prata, sjung och nynna med ditt barn så tar det fokus från själva blöjbytet. Ibland vill man såklart bara byta blöjan snabbast möjligt, men ofta vinner du mer tid på att också försöka göra stunden mysig tillsammans med ditt barn än att försöka speed-byta blöjan.

2. Häng en mobil över skötbordet — på så sätt har ditt barn något spännande att kika på undertiden. Välj gärna något färgglatt då bebisar har lättare att fokusera på det. Bra färger är exempelvis rött, grönt och gult medan pastellfärger inte är lika kul. Det går såklart lika bra att låta bebisen ligga i sitt babygym istället (med en handduk eller något under!).

3. Den första tiden underlättar det att rulla en handduk och lägga runt bebisen, så att han eller hon känner att det finns något runt om. Bebisar har nämligen en reflex som gör att de flaxar runt med armarna och känner sig otrygga när man lägger ner dem rakt upp och ner.

4. Ge ditt barn något kul att pilla med. Det kan vara allt från en leksak till en hårborste, nycklar eller mobil — det ditt barn gillar helt enkelt. Det här gamla knepet är lika enkelt som det är bra och fungerar i många gnälliga situationer.

5. Avsluta blöjbytet med babymassage så förknippar ditt barn stunderna med något mysigt. På så vis blir det också med tiden lättare och mysigare att byta blöja och förhoppningsvis är ditt barn till och med glad och nöjd vid blöjbytena!


Hur ofta ska blöjan bytas?

En grej som inte är helt lätt att veta som nybliven förstagångsförälder är hur ofta blöjan ska bytas. En bebis kissar i genomsnitt var 20:e minut, men eftersom det är så små mängder behöver du inte byta blöja hela tiden. Dagens blöjor är gjorda för att absorbera mycket, så ungefär varannan till var tredje timme brukar vara lagom. En bajsblöja ska dock bytas så snart som möjligt (INTE kul att ha på sig)!

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.