Gravid? Fyra måste-prata-om-grejer inför första tiden!
Bild: Folio Images

Gravid? Fem avgörande beslut innan förlossningen (inte missa!)

Med förlossningen inom sikte och bebis på gång finns det ett antal viktiga val som du behöver göra. Här har vi gjort en lista över de fem mest avgörande besluten. 

Artikeln innehåller reklam för Dina Försäkringar

1. Var ska det ske?

Sommartid är många oroliga över hög belastning på förlossningsavdelningarna, samtidigt som även förlossningsvården ska lägga semesterpusslet. För dig som bor nära mer än ett sjukhus, kan det vara bra att tänka igenom de olika alternativen. Det är fritt fram att besöka sjukhusen i förväg, och kanske passa på att memorera bästa vägen och få koll på hur lång tid det tar att ta sig dit. Passa även på att höra dig för om vilka regler som gäller på respektive sjukhus, finns till exempel familjerum på BB?

2. Din förlossning – dina val

På MVC får du i slutet av graviditeten förmodligen frågan om du vill skriva ett förlossningsbrev. Även om du inte tycker att du har några önskemål utöver det vanliga, kan det vara bra att tänka igenom vad som kan vara vikigt för sjukvården att veta om just dig. Det är förstås omöjligt att veta hur en förlossning ska bli, men brevet kan vara extra stöd och information till personalen om dina förväntningar. Brevet kan innehålla precis vad du vill. Här kan du skriva om du är orolig eller rädd för något i samband med förlossningen, om du har några önskemål kring smärtlindring eller förlossningsställning, eller om det är något särskilt du ser fram emot.

3. Hur ska dagarna delas?

Om ni tar ut sju föräldradagar i veckan så räcker dagarna i ungefär ett år och tre månader. Många vill vara hemma längre än så, och då gäller det att pussla. Det är en hel del frågor att ta ställning till: Hur mycket pengar behöver ni för att vardagen ska gå runt, och hur många dagar föräldraledighet motsvarar det i veckan? Hur ska utgifter och inkomster delas upp under ledigheten? När är en bra tid på året att börja förskolan? Kanske dryga ut med semesterdagar? Det finns nästan lika många varianter på föräldraledighet som det finns familjer, se till att vrida och vända på situationen för att kunna maxa er ledighet (läs mer om tre familjers val här).

4. Försäkra barnet – på andra sidan magen!

Många gör misstaget att tro att en gravidförsäkring automatiskt går över i en barnförsäkring, men så enkelt är det inte. Som förälder måste du aktivt välja en barn- och ungdomsförsäkring. Ansök om en försäkring så fort barnet är fött, och se till att välja en som gäller för både sjukdom och olycksfall (vår favorit hittar du här!). Visst kan detta kännas trist att tänka på i babylyckan, men desto skönare när det är gjort och kan strykas från att-göra-listan.

5. Några (få!) saker är viktiga att ha

Nyblivna föräldrar översköljs av mer eller mindre nödvändiga prylar som går att skaffa. Mycket kan inhandlas efterhand (med fördel begagnat!), men några saker kan vara skönt att ha inhandlade och klara. Satsa på en kort men välresearchad inköpslista (här är vår lista). Vagnen är för många det största och dyraste inköpet. Rulla vagn har tipsat både om vad du ska tänka på vid vagnval, och vilka fällor du absolut inte ska gå i. Utöver något att rulla er nya guldklimp i, så är ett babynest och en bärsjal eller bärsele ovärderligt under den första tiden. Resten kan ni tänka på när den första chocken av att vara en till i familjen lagt sig!
 


Försäkra det viktigaste du har
– och gör det ordentligt! ❤️

Det är verkligen inte ovanligt att få hjärtat i halsgropen som småbarnsförälder. En olycka händer på ett ögonblick. Försäkra det viktigaste du har med en riktigt bra barnförsäkring. Välj en försäkring, såsom den hos Dina Försäkringar, som gäller både för sjukdom och olycksfall, dygnet runt och innehåller både små och stora ersättningar.

Barn som går på förskolan har en olycksfallsförsäkring genom kommunen, men den är inte alltid tillräckligt täckande. Och de minsta har inget skydd alls. Så ansök om en barnförsäkring, om du inte redan gjort det. Rådgivarna på Dina Försäkringar hjälper dig gärna att hitta rätt försäkring. Du kan också läsa mer på www.dina.se.