Fem anledningar till att din bebis vaknar på natten (och hur du gör för att få sova mer!)

Vaknar din bebis med då och då under natten? Misströsta icke – hjälpen är här! Vi har samlat fem anledningar till att din bebis vaknar på natten – och hur du gör för att göra uppvaken färre. Mer sömn åt småbarnsföräldrarna!

2473.jpg

1. Bebisar sover bättre när de är mätta

Små bebisar vaknar så fort de känner sig hungriga. Det är en överlevnadsinstinkt, och upp till en viss ålder behöver bebisar äta på natten (då är det bara att göra stunden så mysig som möjligt).

Gör så här:
För att göra sömnen mer sammanhållen under natten kan du testa att ge vad man på engelska kallar en “dream feed”. Det innebär att du lägger bebisen för natten som vanligt, men när du själv går och lägger dig några timmar senare ammar eller flaskmatar du bebisen igen. Finessen är då att inte väcka bebisen, utan helt enkelt ge maten medan bebisen sover eller halvsover. Det gör att bebisens mage fylls på och förhoppningsvis får ni extra sömn på köpet.


2. Bebisar sover bättre i mörker

När en bebis vaknar till och det är ljust i rummet finns ingen återvändo (läs gå upp 04:30).

Gör så här:
Precis som för vuxna signalerar dämpat ljus för små barn att det är dags att sova. Sänk belysningen hemma och släck ner så mycket det går innan läggning. Se sedan till att det är absolut mörkt i sovrummet! Alla medel är tillåtna – täta varje ljusspringa!


3. Bebisar sover bättre med torr blöja

Många bebisar är känsliga för att vakna med blöt blöja, vilket gör att de vaknar och är missnöjda.

Gör så här:
Välj blöjor som håller tätt och som snabbt absorberar vätska. Alla märken passar inte alla bebisar, så pröva er fram!


4. Bebisar sover bättre nära föräldrarna

Många bebisar vaknar under natten för att dubbelkolla att du är kvar.

Gör så här:
Gör det enkelt för din bebis att veta att du finns i närheten. Vad som krävs för att göra det varierar från bebis till bebis; allt fån hudkontakt till att kunna höra andetag och ljud från föräldrarna. Testa olika sätt att sova med din bebis (glöm dock inte att sova säkert de första månaderna, läs rekommendationerna här). Sättet som gör att ni får sova allra mest vinner!


5. Bebisar sover bättre när de sover på rätt tider

Forskningen visar att barn ofta sover längre och bättre när de lägger sig tidigt. Och ännu bättre när de sover ordentligt på dagen. Barn sover bättre när de sover mer och på fasta tider.

Gör så här:
Använd vår egen app BabyNaps för att få förslag på när det är dags att sova på dagen och för natten för just din bebis ålder. Om du märker att ditt barn sover för lite eller somnar för sent: justera tiderna en kvart om dagen tills du är i mål.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.