Fem absoluta MÅSTEN till BB-väskan (plus hela pack-listan!)
Bild: Folio Images

Fem absoluta MÅSTEN till BB-väskan (plus hela pack-listan!)

Vad får du absolut INTE missa att packa ner i BB-väskan? Det har vi listat här. Dessutom får du hela packlistan på precis allt som kan vara bra att ha med sig till förlossningen. 

Artikeln innehåller reklam för våra samarbetspartners och annonslänkar till Åhlens

1. En riktigt bra kamera

Detta är faktiskt nummer ett på listan till BB-väskan. Att fånga de första magiska ögonblicken eller att filma första blöjbytet är på riktigt ovärdeligt. Se till att du har gott om utrymme på mobilen eller minneskortet, ladda batteriet – och glöm inte laddaren.

2. Lyx för en nyförlöst mamma

PJU! Förlossningen är över! Men för de allra flesta nyförlösta mammor är tiden på BB (och hemma) rätt så kämpig rent fysiskt: det gör ont i kroppen, i underlivet, du blöder och har avslag, brösten ömmar och om du fött med kejsarsnitt har du självklart ett sår att ta hänsyn till. Då kan små saker göra livet lite skönare:

3. Kläder till bebisen

Att packa ner mini-kläder till filuren i magen är väldigt speciellt. På BB har du ofta bebisen hud-mot-hud, så det räcker att packa 2-3 ombyten. Ett tips är att lägga filten ni tänkt ta med i sängen under ett par veckor, så att den luktar som er när bebisen ska gosa i den.

4. Underlätta matningen

Förutom att vila upp er efter förlossningen är tiden på BB perfekt för att be om hjälp och ställa frågor. Ta chansen att få amningen eller flaskmatningen att fungera så bra som möjligt innan ni åker hem. För dig som vill amma är det viktigt att bebisen får rätt tag från början, så be någon av sköterskorna titta när du ammar (och packa bröstvårtscreme!). Du som redan innan vet att du vill flaskmata kan få tips från personalen om hur du bäst gör för att slippa mjölkstockning när mjölken rinner till, och en bra teknik när matar din bebis.

5. Mat som gör att ni orkar

Under förlossningar blir vissa kvinnor vrålhungriga medan andra knappt äter alls. Din partner kan oavsett behöva ny energi. Packa helst snacks som inte behöver kylförvaring: powerbars, godis, nyponsoppa eller ProViva. Nötter kan också fungera bra. Väl på BB är det så gott att få äta favoritgodiset, så packa gärna lite extra.


Hela listan på sådant du kan vilja ha i BB-väskan:

Till mamman:

Till bebisen:

Mat / snacks:

  • Dryck (typ ProViva eller nyponsoppa)
  • Powerbars
  • Godis eller ditt favoritsnacks
  • Vattenflaska

Och glöm INTE:


När ska jag packa BB-väskan?

Bebisar är som bekant svåra att planera. De allra flesta bebisar föds efter vecka 37, så därmed kan BB-väskan vara bra att ha färdigpackad i vecka 35 eller 36.