Barn och feber — när är det egentligen okej att ge febernedsättande?

Feber hos små barn är vanligt och ofta går det över av sig själv. Men ibland kan det behövas lite hjälp att lindra febern. Vi har frågat barnläkaren Sara Jalili om råd när du ska ge ditt barn febernedsättande (och när det är totalt onödigt!). 

5867.jpg

Varför får små barn feber och vilken är den vanligaste orsaken?

– Till skillnad mot vad många tror är febern i sig inte någonting farligt. Det är faktiskt kroppens sätt att skydda sig mot baciller, infektioner och virus — det vill säga en försvarsmekanism. Det som däremot kan vara farligt är orsaken till febern och därför är det viktigt att vara uppmärksam på andra symptom och barnets allmäntillstånd. Feber beror ofta på en vanlig förkylning, öroninflammation eller magsjuka. Det kluriga är om febern inte har någon "adress".

När ska man ge febernedsättande till sitt barn?

– Det är vanligt att man ger febernedsättande så fort febern är ett faktum, men febernedsättande ska (trots sitt namn) inte användas i syfte att "bara" sänka temperaturen utan ska främst användas för att lindra besvären av febern. Barn tillfrisknar snabbare när de dricker och äter ordentligt — och då kan det vara en bra idé att ge febernedsättande för att hjälpa barnet att få sig tillräckligt.
Då kan det vara bra att ge febernedsättande:

  • Om ditt barn inte vill dricka eller äta
  • Om ditt barn har hög feber och visar tecken på att ha ont
  • Om allmäntillståndet är påverkat
  • Om ditt barn har magont eller mår illa

När är det onödigt att ge febernedsättande?

– Jag tycker alltid att man som förälder ska låta barnets allmäntillstånd vara vägledande för om man ska behandla febern eller ej. Febern i sig är som sagt inget farligt och så länge barnet känns piggt och dricker bra kan man avvakta. Min erfarenhet är dock att barn oftast blir påverkade av febern och när de får tillräcklig med febernedsättande så mår de bättre, men varje förälder känner sitt barn allra bäst. Bättre än någon läkare. Tycker du att barnet har ett gott allmäntillstånd och dricker bra så behövs inte febernedsättande. Då finns det istället många andra knep som kan lindra!

Feber hos små barn oroar nästan alla föräldrar, men när behöver man på riktigt bli orolig?

– Som läkare blir jag aldrig orolig för feber om jag vet vad som orsakar den, även om febern är hög. Ett barn som har feber med tydliga förkylningssymptom som snuva och hosta har en "adress" för sin feber. När ett barn däremot har feber i kombination med vaga symptom såsom gnällighet och trötthet blir jag genast mer orolig. Och ju yngre barnet är desto svårare kan det vara att tolka symptomen och desto snabbare ska man uppsöka läkare. Detta för att utesluta allvarliga bakteriella infektioner som enbart visar sig som feber "utan adress".
Du bör söka akut vård om ditt barn:

  • Har haft feber mer än fyra dagar
  • Inte vill dricka eller äta trots febernedsättande
  • Inte kissar eller klagar över att det gör ont att kissa (en effekt av vätskebrist!)
  • Verkar ha ont eller har feberkramp
  • Vill sova HELA TIDEN och är svårväckt (mycket sömn är såklart normalt!)
  • Gråter påtagligt högre eller svagare än normalt
  • Har ovanligt blek hudfärg
  • Andas konstigt (exempelvis snabbare andetag eller stönande andning)

***

Om du eller ditt barn råkar ut för ett allvarligt olycksfall eller en plötslig svår sjukdom behöver du söka på en akutmottagning. Akutmottagningen finns på ett sjukhus och den är alltid öppen, dygnet runt. Om du upplever att läget är akut ska du alltid kontakta 112 eller själv ta dig till en akutmottagning.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.