Så undviker ni onödiga bråk (mitt i sömnbristen) – familjeterapeutens bästa råd!

Att bli förälder kan verkligen skaka om förhållandet. Hela 30 % (!) separerar när barnen är små — och ofta beror det på att man inte tar sig tid att i lugn och ro prata med varandra mitt i all sömnbrist och andra prioriteringar. Här ger familjeterapeuten Mats Linde sina bästa råd för att undvika onödiga bråk och tjafs.

6048.jpg

Mats Linde är föräldraterapeuten och föreläsaren med över 30 års erfarenhet. Genom åren har han träffat tiotusentals nyblivna föräldrar och vi har frågat honom om hans bästa råd för att undkomma onödiga bråk och hålla kärleken vid liv som nyblivna föräldrar.

Vilken är den vanligaste anledningen till onödiga bråk, skulle du säga?

Mats Linde

– Många bråk som nybliven förälder grundar sig i en oförståelse för varandras känslor och upplevelser av föräldraskapet. Men också att man tar varandra för givet. Plötsligt är du förälder, och det försätter många i ett allmänt chocktillstånd. Det finns nu en ny liten person som – med rätta – får all er uppmärksamhet, kärlek och tid. Då är det lätt hänt att ”bara” bli föräldrar, och att man slutar jobba på relationen till varandra. Efter ett tag kan det också få ganska negativa konsekvenser, exempelvis i form av onödiga bråk och kanske framförallt en oförmåga att förstå varandras känslor.

Hur ska man göra för att inte hamna i gräl-fällan?

— Vitsen är inte att ni ska gömma era känslor eller undvika att prata om det som känns jobbigt. Mitt råd är istället att vara ärlig med sin partner om humöret inte är på topp. Förklara vad det beror på — och om du inte vet är det också okej. Brist på sömn gör alla människor mer lätt-irriterade och mellan otaliga blöjbyten och matningssessioner kan humöret gå från glad till grinig på bara några sekunder. Då är det viktigt för den andra personen att veta att det inte är något personligt eller att det kanske just nu inte är läge att diskutera viktiga grejer. Det handlar helt enkelt om att välja sina tillfällen och prata på rätt sätt.

Du nämner "prata på rätt sätt" — hur gör man det? 

Det handlar framförallt om att prata i tid och med tydlig kommunikation. Onödiga bråk uppstår ofta när någon har gått och funderat länge själv på en viss sak och till slut "rinner bägaren över". Problemet i sådana situationer är att saker och ting ofta kommer fram på ett ganska klumpigt och ogenomtänkt sätt, vilket också gör att du kanske råkar säga saker som du sedan ångrar. Då är det jättesvårt för den andra att sätta sig in i din situation och förstå dina känslor, och ofta tenderar man att skuldbelägga varandra. Försök att vara tydliga i er kommunikation. Exempelvis underlättar det att prata om saker ur ett jag-perspektiv: "jag upplever" och "jag känner" istället för "du är si" och "du gör så".

Något sista råd till alla kommande och nyblivna föräldrar? 

— Om ni inte har fått barn än: ta vara på tiden ni har tillsammans nu. Prata om hur ni vill ha det och vilka ni vill vara som föräldrar och i er relation. Hur vill vi vara mot varandra? Hur fördelar vi ansvaret och arbetsuppgifter hemma? Hur gör vi med sömn? Och hur vill vi fördela föräldraledigheten? Jag märker att de par som pratar och tänker igenom de här frågorna tidigt har det ”tänket” med sig när de sedan blir föräldrar. Det gör att man slipper ta snacket om de viktiga frågorna mitt i all annan stress och oro — vilket ofta leder till onödiga tjafs.


Lyssna på 9 viktiga minuter med Mats

I våra kortare tips i Rulla vagn-podden får du konkreta tips från våra experter. Här tipsar Mats om hur du bråkar på RÄTT sätt och löser konflikten, istället för att tjafsa vidare.


Mats tre bästa undvika-bråk-tips:

  1. "Vad kan jag göra för att göra din dag så bra som möjligt?". Jag brukar ofta ge som råd att man ska fundera på hur man kan göra varandras dag bättre, istället för att främst fokusera på sig själv. Genom att tänka så skapar ni en positiv spiral som leder till att ni kommer få minst lika mycket energi tillbaka — men genom varandra!
  2. Prata i lugn och ro. Försök att hitta stunder för att prata om saker som känns jobbigt (och bra!). Ibland kan man behöva lämna barnet hos barnvakt en stund och verkligen ta sig tiden till att prata i lugn och ro.
  3. Prata utifrån dig själv. Det är väldigt vanligt att man bara pratar om vad den andre personen gör fel, vilket i slutänden bara bli pajkastning. Försök att vända det till att prata om hur du upplever saker och hur det känns, istället för tvärtom. Då är det lättare att förstå varandra.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.