Familjecoachen: Så förbereder du ditt barn på ett syskon!

Familjecoachen och fembarnsmamman Maria Klein har arbetat i många år med barn- och familjefrågor. Vi har frågat Maria om den så kallade "tvåbarnschocken" och hur man bäst förbereder sitt barn på ett syskon!

3171.jpg

Tvåbarnschocken - finns den?

- Jag skulle vilja kalla det för en sorts babybubbla – och jag har själv varit där. När vi skulle få vårt andra barn försökte jag förbereda mig till max genom att läsa på om det här med att få syskon och hur man ska gå tillväga för att få det äldre barnet att må bra i allt det nya.
- Men när min bebis väl kom var all kunskap på något sätt som bortblåst. Det var först i efterhand när jag kollade på filmer från den första tiden som jag förstod att jag fokuserade så mycket på den minsta, och blev ganska paff.

En ny familjemedlem innebär stor förändring

- En del experter säger att det här med att få syskon inte är en särskilt stor sak för ett barn, men jag är övertygad om att det är det och att det i många fall kan vara negativa känslor inblandade. Därför är det viktigt att som förälder bekräfta det och visa att det är okej för barnet att känna så.
- Det är vanligt att man av välmening bara pratar om hur positivt det kommer bli med en ny familjemedlem och hur mycket glädje syskonen kommer att ha av varandra. Men risken är stor att barnet blir besviken när det sen visar sig att bebisen mest ligger och skriker i mammas famn. Och när föräldrarna inte längre är så roliga att leka med heller, då är det svårt att se det goda med ett syskon. Mitt tips är att våga fråga hur ditt barn känner. Låt barnet känna att det inte är ensamt och att ni upplever allt det här nya tillsammans!

Ställ inte för höga krav

- Ett vanligt misstag är att man som förälder omedvetet ställer för höga krav på sitt barn. Att låta storasyskonet hjälpa till med bebisen är jättebra, men vi måste också se till att det inte bara handlar om att vara duktig och "stor". Vill ditt barn hjälpa till av egen vilja är det toppen, men även den äldsta måste få vara liten och bli ompysslad - precis som innan bebisen kom. Det är ganska vanligt att storasyskonet backar några steg i utvecklingen och vill ha extra mycket kärlek och uppmärksamhet från sina föräldrar. Det är en naturlig reaktion på allt som är nytt och kommer lätta med tiden!

Låt den stora få vara liten också

- Barn vill ha mycket närhet och kontakt. Ofta kan amningen vara en grej som storasyskonet reagerar på och som lockar fram ett extra behov av närhet, eftersom allt fokus går till den lilla bebisen som behöver mat. Det gör att amning har en tendens att bli en negativ grej för storasyskonet. Ett tips är därför att försöka planera in en mysstund tillsammans med det äldre syskonet innan det är dags för amning. Det gör att ditt barn känner att den får första tjing - och du tillgodoser ett behov innan det egentligen finns där. Ofta kan det även leda till att storasyskonet är den som tycker att ”Nu är det bebisens tur!”


Så förbereder du ditt barn på att få syskon

1. Prata och var ärlig med ditt barn. Vi behöver prata mer med barnen om att allt inte bara kommer bli pluttinuttigt och fantastiskt. Var ärlig med att det även kommer innebära förändringar och att allt kanske inte kommer vara som det brukar (men att ni fixar det tillsammans!).

2. Förbered allt praktiskt långt innan. Ofta kan en till familjemedlem innebära att saker och ting praktiskt förändras i hemmet; möbler ska flyttas och rum ska bytas. Undvik att det blir en jättegrej genom att successivt förbereda barnet på förändringen och gör det till något kul ihop!

3. Läs böcker! Gå till biblioteket tillsammans och låna böcker om att få syskon. Försök hitta böcker som lyfter upp det mysiga med att få en liten bror eller syster, men också det jobbiga (ofta finns bra lösningar på barnets nivå där!).


Så gör du den första tiden hemma lite enklare

1. Gör det till en gemensam grej. Ett tips är att köpa en docka till storasyskonet att ta hand samtidigt som du tar hand om bebisen. När du byter blöja på bebisen så byter ditt barn blöja på dockan. Det gör att ni får mer tid att umgås och samtidigt hinner du fokusera på att ta hand om den minsta!

2. Tänk på att inte skylla för lite sömn och trötthet på den nya bebisen. Det kan i sin tur göra att storasyskonet beskyller bebisen för alla gånger då du som förälder inte orkar leka eller umgås.

3. Skapa mys för storasyskonet vid matningarna. När du behöver amma eller flaskmata din nyfödda bebis kan det vara klokt att inte lägga fokus på det, utan istället ge storasyskonet utrymme för något mysigt. Till exempel kan du säga "Ska vi titta i en bok/rita/lyssna på ljudbok tillsammans? Kom och sätt dig här!" istället för att berätta att småsyskonet behöver matas. Eller ha världens roligaste leklåda som bara för användas när du behöver ge bebisen uppmärksamhet.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.