Få bebisen att sova hela natten? Här är (skrikfria!) metoden för bättre sömn!

Vaknar din bebis flera gånger varje natt? Tänker du mer på sömn än du faktiskt får sova just nu? Lugn, du är inte ensam. Och tro det eller ej, det finns knep som kanske kan få din bebis att sova med färre avbrott. Här får du metoden som ger dig bättre sömn – helt utan skrik! 

7919.jpg

Ibland kan det vara enklare att utgå från en metod. Men här på Rulla vagn är vi inte så mycket för fem-minuters-metoder eller kvällar av skrik. Så den här metoden - som vi kallar TUMT - är helt enkelt en checklista för dig som vill ge din bebis bästa förutsättningarna för mer sammanhållen och bra sömn. Nu kör vi!

T som i Trygg bebis

Många bebisar vaknar under natten för att dubbelkolla att du är kvar. De älskar att ha närkontakt med en förälder. Ett knep för att öka tryggheten hos bebisen att du finns där är att lägga en snuttefilt eller en t-shirt som bär din doft i barnets säng. Vaknar din bebis mitt i natten: lägg en lugnande hand på och se till att snuttefilten är i närheten.

Trygghet kan du också skapa genom att följa en nattningsrutin som innehåller samma steg varje kväll. Det kan vara att ta ett bad, ta på pyjamas, vaggas en stund, läsa bok eller sjunga sånger. Det viktigaste är att både du och bebisen tycker att det är mysigt och att det gör att ni kommer ner i varv.

U som i Uttråkad bebis

Bebisar är sig först över tid att skilja på dag och natt. Du som förälder kan dock hjälpa bebisen på traven genom att göra dygnets olika karaktär tydlig. På dagen är det roligt och ljust, på natten är det tråkigt och mörkt.

Just det här med mörkläggningen är superviktigt. Dämpa belysningen hemma före läggdags och stäng av alla skärmar. När det är dags för läggning ska sovrummet vara riktigt mörkt. Ja, verkligen svart-som-mörkaste-vinternatten (även mitt i sommaren!). Alla medel är tillåtna för att lyckas, så täta med filtar eller köp extra mörkläggningsgardiner.

När det är dags att sova gäller det att försöka vara så tråkig du bara kan. Inget stoj, inget skoj. Bara lugn och ro och nedvarvning. Ligg helt still med slutna ögon, rör dig långsamt och hyssja istället för att prata. Vissa barn vill ha mycket kroppskontakt och då kan det funka att ha en hand på eller somna bredvid.

M som i Mätt bebis

Bebisar vaknar så fort de är hungriga. Och det kan de bli ofta under natten. Försök att amma eller ge flaskan så nära inpå läggning som möjligt. Ger du ersättning eller välling kan du ha den färdigblandad i en termos bredvid sängen, då behöver du bara hälla över den i nappflaskan och slipper du gå upp mitt i natten.

Någonstans runt fyra-sex månader behöver bebisen inte fylla på med mat under natten. Många bebisar har dock vid det här laget inte lärt sig att somna utan att få amma eller dricka ersättning. Försök därför att långsamt börja introducera annat som bebisen kan förknippa med den tryggheten, till exempel vyssja, spela nattningsmusik anpassad för bebisar (app finns här!) eller vagga (mer om nattningsrutiner här!).

T som i Torr bebis

En blöt blöja är en av huvudorsakerna till att bebisen vaknar och är missnöjd. Se till att du bytt på barnet precis innan läggdags och att blöjorna du valt passar just din bebis i storlek (om de läcker ofta kan det vara dags att byta till nästa storlek). Ett sätt att slippa lång uppvak under natten är att ha ett blöj-bytar-kit vid sängen för kissblöjor. Då kan du byta i halvmörkret och förhoppningsvis inte väcka bebisen alltför mycket.

Till sist… hitta rätt mängd sömn på dagen och natten!

För en nyfödd bebis ändras tider för mat och sömn nästan vecka för vecka, men runt fyra månader brukar de flesta föräldrar kunna urskilja ett mönster. I vår egen app BabyNaps får du hjälp med perfekt tajmade sovstunder.

Lycka till... och sov gott!


BONUS! Lär dig allt om nattning och sömn

I det här avsnittet av Rulla vagn-podden får du hur barns sömn funkar och bästa knepen för nattning.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.