Behöver barn vitaminer? Dessa vill du ABSOLUT att ditt barn äter varje dag!

Behöver min 3-åring äta extra Omega 3? Och behöver barn över 2 år fortsätta med D-vitamin? Vi frågade experten om tillskott och vitaminer för ditt förskolebarn.

25355.png

Behöver barn äta extra D-vitamin och Omega 3?

Medan en del barn kan sluta med D-droppar i tvåårsåldern behövs extra D-vitamin i flera år för andra.
- Barn över 2 år som inte äter fisk två till tre gånger per vecka bör äta extra D-vitamin upp till den åldern då de börjar äta fisk regelbundet. Om barnet däremot äter en varierad kost och vistas utomhus behöver hen generellt inte ta extra D-vitamin, berättar Matilda Lindberg, regionchef och barnsjuksköterska på MamaMia i Stockholm.
Och om barnet vägrar äta fisk?
- Vissa näringsämnen är svårare att tillgodose än andra när det gäller barn. Just omega 3 finns framför allt i fisk. Det kan vara svårt att komma upp i tillräckligt stor mängd om ditt barn inte äter fisk. Lax innehåller till exempel. Vissa näringsämnen är svårare att tillgodose än andra för barn. Medan till exempel lax innehåller 7 mikrogram omega-3 innehåller yoghurt 1 mikrogram d-vitamin. Därför kan det ibland vara lite klurigt att få i sig de 10 mikrogram D-vitamin du faktiskt behöver.


Då behöver ditt barn tillskott av D-vitamin och Omega 3

  • Om ditt barn har mörkare hy och är under 5 år
  • Om ditt barn inte äter fisk 2-3 gånger i veckan
  • Om ditt barn inte är i solen minst en kvart 2-3 gånger i veckan på sommaren

Och hur ska jag tänka om vi äter vegetariskt?

- Ost, ägg och mejeri räcker väldigt långt och ofta klarar sig barnen bra på en fullgod vegetarisk kost. Om fisken uteblir kan D-vitamin och Omega 3 vara bra komplement, säger Matilda.

TIPS! Smoothies är ett utmärkt sätt att få i barn vitaminer från frukt, bär, gryn och yoghurt. Avokado kan ofta slinka ner helt obemärkt. 

Och veganskt?

- Barn som äter vegankost rekommenderas att fortsätta med berikad välling eller gröt en längre tid, minst de två första åren. Nästan alla veganer behöver äta tillskott av bland annat B12, D-vitamin, Omega 3 och järn eftersom det är svårt att få i sig tillräckliga volymer av dessa vitaminer. Prata med BVC och be om att få träffa en dietist om ditt barn äter vegankost.


Så här säger experten om…

...D-vitamin

D-vitamin tas upp till 2 år för att undvika benskörhet och mjukt skelett. Barn över 2 år som äter varierad kost behöver oftast inte äta extra D-vitamin, till exempel att de äter fisk 2-3 gånger i veckan. Solen är en viktig källa till D-vitamin och på sommaren behöver barnet som minst vara ute i solen en kvart två till tre gånger per vecka för att få i sig det som man behöver. Barn som har en mörkare hy har svårare att lagra D-vitamin i huden och rekommenderas äta D-vitamin som tillskott tills de är fem år.

... Omega 3

Omega 3 finns framför allt i fisk. Det finns olika typer av Omega 3 bland annat i rapsolja och valnötter. En sort heter DHA och finns bara i fisk. Om ditt barn inte äter fisk 2-3 gånger i veckan kan extra Omega 3 behövas. DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion och normal synförmåga. 
 

Varierad kost betyder inte tallriksmodellen. Se kosten över tid, inte dag för dag.

… järn

Järnbrist är ovanligt och nästan inga barn behöver äta kosttillskott med järn. Det finns järnberikade produkter som gröt och välling som kan vara bra för de mindre barnen och äldre barn får i sig järn genom att äta bland annat nötter, fullkornsprodukter, baljväxter, jordgubbar, broccoli, köttbullar, korv eller kyckling. Äter barnet vegankost är det extra viktigt att tänka på järnet och tillskott kan då behövas.

… vitamin B12

B12 finns i animaliska produkter. Om barnet äter ”normalkost” eller vegetarisk kost får hen ofta i sig tillräckligt mycket B12. Vitamin B12 finns i vissa berikade drycker så som havre- och sojadryck, men vid en vegankost behövs tillskott av B12.


Sanna Bergling

Sanna Bergling

26 oktober, 2021

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.