Emelia blev ensamstående under graviditeten: “Jag saknade någon att dela upplevelsen med”

“Det blir inte alltid som man tänkt sig, men det kan bli bra ändå.” Så beskriver Emelia upplevelsen att bli ensamstående under graviditeten. Här berättar hon om sorgen över att inte dela ha någon att dela upplevelsen med, känslan av att vara nybörjare som förälder – och den överväldigande kärleken till lille Vidar.

5016.jpg

Emelia, 27 år, är mamma till lille Vidar, 7 månader. Det har varit en omvälvande tid sedan hon upptäckte att han låg i magen.
– Relationen med Vidars pappa tog slut kort efter att vi fått reda på att jag var gravid. Det var verkligen en berg och dalbana av känslor. Å ena sidan var jag så lycklig över krabaten i magen, och å andra sidan var det en stor sorg att gå igenom det ensam. Jag hade så klart förväntat mig att vi skulle vara två som delade upplevelsen.
– Ibland blev det helt enkelt för mycket. Att vara gravid, separera och samtidigt sköta jobb och vardag var verkligen jobbigt. Men jag fick ett fint stöd från familj, flera vänner och kollegor. Det var tydligt vilka jag hade i min närhet som stöttade mig till 100 %.

Kärlek på en helt ny nivå

Den första tiden med Vidar minns Emelia som överfylld med kärlek.
– Jag kunde inte förstå att man kan älska någon så mycket. Det var känslor på en helt ny nivå för mig, som bara blev starkare för varje dag.
– Givetvis var det också jobbigt bitvis, som det är för alla nyblivna föräldrar. Det är lätt att tänka innan att det ska vara som alla idylliska Instagram-bilder. Google och 1177 var mina bästa vänner för att få råd!

En stor sorg att inte dela upplevelsen

Emelia visste att det var rätt beslut att hon och Vidars pappa separerade, men det har inte alltid varit enkelt att vara ensam med en liten bebis.
– Sorgen över att vara ensamstående under graviditeten följde också med in i min föräldraroll. Jag saknade någon att dela upplevelsen med. Det är ju så mycket som händer varje dag med en liten bebis som man vill berätta om. Där fick min familj spela en stor roll istället. De fick lyssna när jag berättade om varje liten detalj av Vidars utveckling, haha.
– Mitt bästa råd till ensamstående föräldrar är du kommer klara mer än du tror, men var inte rädd för att be om hjälp! Du behöver inte klara allting ensam, och även hjälp med små saker underlättar och gör skillnad.

Kunskap ger styrka och trygghet

Nu är Vidar sju månader, och Emelia har hunnit komma in ordentligt i livet som mamma.
– Det har blivit lättare med tiden att vara mamma, allt eftersom vi lärt känna varandra. Att vara mamma till Vidar ger mig så otroligt mycket kärlek. Han är min solstråle. Att en sån liten människa kan ge en så mycket är verkligen häftigt och härligt.
– Under resans gång ställs man hela tiden inför nya utmaningar eller saker som man inte kan. Då läser jag på eller frågar – kunskapen ger trygghet och styrka. Man får påminna sig om att alla föräldrar är nybörjare! Jag försöker påminna mig om jag alltid gör mitt bästa. Och att det räcker till 100 %.
 


Emelias fem bästa tips för ensamstående föräldrar

  1. Ta hjälp, även om det bara är med mindre saker!
  2. Se allt bra du gör! Ibland är vi dåliga på att ge oss själva och andra beröm och uppmuntran.
  3. Det blir inte alltid som man tänkt sig eller hoppas, men det kan bli bra ändå.
  4. Vi är alla nybörjare på att vara föräldrar. Du gör alltid det bästa du kan utifrån dina förutsättningar, och det duger till 100 %!
  5. Läs på, fråga eller leta efter information när det är något du inte vet. Du blir tryggare av kunskap!

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.