Är det okej att vilja ha egentid som förälder? Absolut, säger familjeterapeuten!

Som nybliven förälder kan det kännas svårt att få ihop tiden mellan familjetid, egentid och partid (att vara förälder är ju trots allt ett heltidsjobb). Här ger familjeterapeuten Mats Linde sina bästa råd till blivande och nyblivna föräldrar för att få livspusslet tillsammans att gå ihop.

6047.jpg

Forskning visar att pappor generellt längtar efter mer egentid, medan mammor längtar efter tid med partnern och familjen. Som gjort för konflikter! Mats Linde är föräldraterapeuten och föreläsaren med över 30 års erfarenhet. Genom åren har han träffat tiotusentals nyblivna föräldrar och vi har frågat honom om hans bästa råd för att få ihop allt som nybliven förälder.

Hur kan man förbereda sig för livet med en ny familjemedlem?

— Jag skulle säga: prata om allt redan innan barnet kommer. Det viktigt att börja fundera på hur ni vill ha det — som familj men också i er kärleksrelation. Hur kan ni bli det bästa teamet? Hur mycket egentid behöver ni för att vara era bästa jag? Prata om det. Och framförallt: planera för hur ni ska göra för att komma dit ni vill. Det kan handla om allt från hur ni ska fördela föräldraledigheten till hur ni ska planera in tid för träning och varandra. Skriv gärna ner det ni kommer fram till, så har ni något att påminnas om när allt inte känns lika solklart längre.

Och något som många funderar över: Är det okej att prioritera egentid?

— Det handlar ju först och främst om att ni ska vara de absolut bästa föräldrarna ni kan vara, och då kan egentid vara väldigt viktigt. Jag kallar det för laddningstid. Till skillnad mot vad många tänker så är det nämligen inte bara ett egoistiskt behov, utan det ger också energi till hela familjen och till er kärleksrelation. Det viktiga är att ni är överens om egentiden och att ni uppmuntrar varandra och stöttar. Syftet med egentid går till spillo om det sedan bemöts av dåligt samvete. Tänk såhär: Ni ger varandra tid att ladda batterierna — för att sedan vara era bästa jag på hemmaplan och tillsammans vara bättre. Ni gör det för varandra. 

Ditt bästa råd för att få tid till varandra som par?

— Många experter menar att det är bra att lägga två timmar per vecka på kärleksrelationen, men det innebär inte att det måste vara två timmar i sträck. Ta en promenad tillsammans. Kramas. Hitta tid att prata om er och inte bara om föräldrarollen. I början är det svårt att inte prata om grejer som cirkulerar kring den lilla bebisen, men sakta men säkert kommer ni att hitta tillbaka till det som är ni. Ett bra tips för att få ihop stunder tillsammans är när barnet ska ammas eller få nappflaskan, då hinner ni sitta ner tillsammans och prata om dagen och mysa alla tre.

Hur ska man göra för att få ihop det rent praktiskt?

— Med små barn är det svårt att vara spontan. Därför är det viktigt att ta sig tid att planera in saker. Risken är annars att ni inte prioriterar något annat än att vara föräldrar. Mitt tips är: bestäm en kväll i veckan då ni pratar om annat än det praktiska och rollen som förälder. Planera in när ni ska ha ni-tid och när det är egentid. Men kom ihåg att det är extra viktigt att vara flexibel som nybliven förälder. Ha förståelse för att saker och ting ibland behöver planeras om och ruckas på. Det viktiga är att ni försöker!

Något extra relationsråd till alla nyblivna föräldrar?

— Det här är egentligen ett ganska generellt relationsråd men det är extra viktigt för nyblivna föräldrar. Sänk kraven och tankarna om vad ni måste göra – för vem bestämmer egentligen det? Sätt era egna regler. Ni måste inte ha det perfekt hemma, vara super-sociala med er omgivning eller uppfylla alla krav på hur en kärleksrelation bör vara. Det viktigaste är att ni tillsammans har kommit fram till att det känns okej för er.


Mats fem bästa tips till nyblivna föräldrar

  1. Tydlig kommunikation. Prata öppet, tydligt och med raka ”jag-budskap”
  2. Uppskatta varandra och uttryck det. Säg högt när du är glad och tacksam!
  3. Tid tillsammans. Viktigt både som par och som familj. Ta hjälp med barnvakt om det behövs!
  4. Se och respektera varandra. Visa förståelse för den andres känslor och behov
  5. Vid problem i relationen. Vänta inte för länge med att söka hjälp! Och kom ihåg: det är aldrig kört.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.