Ebba von Sydow: "Jag är konstant trött – men samtidigt så lycklig"

I väntan på sitt tredje barn fick Ebba Kleberg von Sydow, 36, "kreativt kli" – och idén att skapa en podd för andra gravida. Här berättar hon om tårarna över amningen, hur hon kämpar för att räcka till – och glädjen över att se sina tre barn bada tillsammans. 

3135.jpg

Hur var din tredje graviditet?

– Den var bra, jag tränade eftersom jag denna gången visste hur viktigt det är för att orka. Och sedan drabbades jag av något slags kreativt kli, jag fick tusen idéer och en av dem var att göra en podcast-version av min "Ebbas gravidbok". Jag spelade in min förlossningsberättelse i poddstudion dagen efter att vi kom hem från sjukhuset, det är väl ett rätt bra tecken på att man älskar det man gör...

Hur har den första tiden hemma med Ernst varit?

– Jag är så lycklig. Det kanske låter löjligt men jag känner mig verkligen komplett. Visst, det är tufft och slitigt och jag är konstant trött - men samtidigt så lycklig. Tänk att allt gick bra, att min lilla baby är här hos oss. Jag känner mig liksom rik på livets konto!

Vad har varit härligt?

– Att se syskonens kärlek som är så okonstlad och så stark. När de badade alla tre tillsammans hemma i badkaret häromkvällen, så översköljdes jag av en sådan lyckokänsla! Där låg lille Ernst i sin lilla badstol och plaskade med de späda babybenen, mellan sina syskon som pysslade med honom, hällde vatten försiktigt på honom och busade så snällt för att han skulle ha kul. Visst, de kommer bråka massor. Jag har själv två syskon så jag vet. De kommer bli galna på varandra, tjuvnypas och smälla i dörrar. Men de kommer alltid ha varandra. Syskonrelationen är ju förhoppningsvis och med stor sannolikhet den längsta relationen vi har i livet.

Vad har varit svårt?

– Att räcka till. Att få timmarna att räcka till! Som den tidsoptimist jag är... Varje dag tänker jag att NU händer det, nu ska jag hinna göra allt det där: rensa barnens garderober, svara på tusen mail, komma i ordning, städa undan lite i högarna som växer här hemma, trots att min kära Johan gör ett fantastiskt jobb med att hålla ordning på allt och oss allihop. Men nej, jag kommer liksom aldrig ikapp.

Ditt tredje barn – kände du dig mer förberedd på hur det skulle vara att komma hem med en liten bebis?

– Ja, inte minst med tanke på att jag fick gå nästan två veckor över tiden. Jag var sååå redo, haha! Jag var också inställd på att de första tre veckorna är tuffa. För mig har den första tiden präglats av tårar, ångest och smärta eftersom jag kämpat så med amningen. Vagnpromenader i vårsolen fanns liksom inte på kartan för mig, jag satt hemma i soffan och slet med att få amningen att fungera.

Ebba von Sydow: "Jag är konstant trött – men samtidigt så lycklig"
Foto: Kate Gabor

Vad tänker du kring din föräldraledighet?

– Jag är entreprenör och älskar det jag gör, så jag har inte pausat allting helt. Jag varken kan eller vill det, jag skulle bara bli stressad av att stänga ner allt. Nyhetsmorgon Söndag går ju inte ihop med att ha en liten baby, däremot funkar det med bokprojekt och mina poddar som jag kan göra hemifrån. Så jag jobbar lite grann och har då med Ernst, det funkar faktiskt riktigt bra! Jag känner att jag hittat en hyfsat okej balans.

Du har mycket på gång: en ny kokbok med din syster Amy, "Ebbas gravidpodd" och Säker stil. Hinner du vara ledig?

– Jamen, det låter kanske galet, men det hinner jag faktiskt! Jag tackar nej till det mesta, jag prioriterar stenhårt. Jag tummar inte på mina promenader med vagnen, eller på att ha med mig Ernst vart jag än är. Ja, sedan äter han ju också typ varannan eller var tredje timma dygnet runt, så det hjälper mig att prioritera kan man säga!

Hur har lyssnarna tagit emot ”Ebbas gravidpodd”?

– Responsen har varit så fin, alla mail och kommentarer går verkligen rakt in i hjärtat! Roligast är också att så många icke-gravida hör av sig och gillar podden så mycket, den tycks hänga med på många promenader. Och häromdagen träffade jag en främmande kvinna på stan som kom fram, stoppade mig och berättade att hon vågat bli gravid en andra gång tack vare min gravidbok. Hon ville tacka, jag blev alldeles tårögd.

***

EBBA KLEBERG VON SYDOW

Ålder: 36
Mamma till: Ernst, född i mars 2017, Marianne, 5, och Klas, 4
Aktuell med: Ebbas gravidpodd

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.