Visste du att din bebis har en känsla för matematik redan som nyfödd? Eller att intresset för ansikten väcks redan i magen? Här berättar professorn om hur smart (!!) din bebis faktiskt är.
Att bli född är inte riktigt den magiska startpunkt vi hittills trott, visar ny spännande forskning.
– Redan i magen börjar barnet bygga upp kunskap om sin kropp och på så sätt påverka sin egen utveckling. Nya forskningsmetoder ger oss bättre svar men framför allt får vi en inblick i hur mycket nyfödda faktiskt kan, säger Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi och föreståndare för Barn- och babylabbet vid Uppsala universitet.
Prata, peka, visa och förklara.
Din bebis förstår mycket mer än du tror!
Intresset väcks redan i magen
Sedan tidigare vet vi att nyfödda dras till ansikten, men studier visar att intresset startar långt tidigare. Med hjälp av avancerad ljusteknik vet man att bebisen aktivt utforskar sin kropp under sista delen av graviditeten.
– När de undersöker ansiktet kan känselintrycken bli överförda till ett synintryck i hjärnan och man kan inte utesluta att det tidiga utforskandet bidrar till att skapa intresset för ansikten, menar Gustaf Gredebäck.
Ser ansikten och rörelse
Mycket av det bebisar ser första veckorna är suddiga konturer, men synen är känslig för två saker: ansikten och rörelse.
– Man har upptäckt att de kan se rörelser tydligare än saker som är helt stilla. Rörelsen skapar ett slags filter som förbättrar skärpan och ögonen försöker följa föremål som rör sig.

Tidig känsla för matematik
Något som överraskade forskarna var att nyfödda kan överföra information från ett område till ett annat.
-När de fick lyssna på ett återkommande ljud och samtidigt se bilder valde de att titta på bilden där antalet saker överensstämde med ljudet. Nyfödda har en känsla för matematik eller snarare mängdlära. De kan förstå och identifiera ungefärliga antal, berättar Gustaf.
Inriktad på socialt samspel
Spädbarn tolkar hela tiden aktivt sin omgivning och långt innan de kan sätta ord på sina upplevelser har de stor förståelse för vad som sker runt dem. Viljan till ett socialt samspel finns med redan från start.
– När bebisar är tre – fyra månader kan de förutsäga ett händelseförlopp som att du sträcker dig mot en kopp för att ta den. Vi vet det, eftersom barnet tittar från din hand till koppen innan din hand når fram.
Så – vad kan vi föräldrar lära oss av forskningen?
Att närvaron, närheten och samspelet mellan er är otroligt betydelsefullt redan från dag ett!
– Prata, peka, visa och förklara, din bebis förstår mycket mer än du tror. Små barn är nyfikna och ivriga på att lära sig mer. Som förälder är du deras största stimulering och det väcker kanske en tanke att lägga undan mobilen lite oftare.