”Detta ÖNSKAR vi att gravida visste inför förlossningen” - barnmorskornas hemliga knep!

Vad borde ALLA födande mammor veta redan innan det är dags att åka in till förlossningen? Här ger två barnmorskor sina 7 ovärderliga råd till dig som snart ska föda barn!

12359.jpg

1. Långsamt är underlivets bästa vän

Många är oroliga för att spricka under förlossningen, vilket är ganska vanligt. När du är i krystskedet, är det viktigt att tillsammans med barnmorskan se till att det inte går för fort (ja, det är lättare sagt än gjort!).
– Det bästa är att föda ut barnet nästan bara genom att andas de två, tre sista krystvärkarna. Det är svårt. Ofta vill man bara bli av med smärtan, men istället för att trycka på är det bra att låta barnet mer glida ut, säger Cita Lundin, barnmorska på förlossningen på Östra sjukhuset i Göteborg.

2. Skriv hur du vill ha det – inte dina farhågor

Ett förlossningsbrev är toppen att skriva (här är vår enkla mall att fylla i!), men glöm inte att fokusera på hur du har tänkt sig att det ska vara och inte bara på hur du inte vill ha det.
– Ofta handlar breven om vilka farhågor man har: man vill inte ha dropp, inte bli klippt eller inte snittad om det inte verkligen behövs. Och det vill ingen av oss barnmorskor heller. Men det är lättare för oss att hjälpa dig till en bra upplevelse om man även beskriver hur man vill ha det. Vill man ha mycket eller lite information? Ska vi kika in på rummet ofta eller vill man helst vara ifred så mycket som möjligt? Jag tror att vi behöver träna mer på att säga hur vi vill ha det, inte som en kravlista, men som en målbild, säger Cita Lundin.

3. Att lägga till packningslistan: hårsnodd!

Packningslistor för förlossningsväskan kan man få både av MVC och av internet (här är vår ultimata lista till BB-väskan!). Men vad de kanske inte alltid trycker tillräckligt hårt på är vikten av en bra hårsnodd om du har långt hår!
– Eftersom man blir så svettig så vill man bara ha undan håret. Det är ett superpraktiskt tips som man bara måste ha med sig om man har långt hår, säger Cita Lundin, som även vill tipsa om att packa ner morgonrocken.
– På BB kommer du inte vilja gå runt i patientskjortor, då är det jätteskönt att ha med sig en egen morgonrock. Däremot är massor av barnkläder inget att slösa plats på, när bebisen väl är ute är det främst hud mot hud som gäller.

4. Fokusera inte bara på de 10 centimetrarna

”Nu är du helt öppen” säger barnmorskan, och då ska väl barnet komma när som helst? Njae, riktigt så enkelt är det tyvärr inte.
– Det kan underlätta att verkligen veta hur en födsel går till, rent fysiologiskt. Många vet kanske inte att bebisen ska rotera och under tiden öppnas livmoderhalsen. Så även när du är 10 centimeter öppen så kan det vara en bit kvar för barnet, och det kan ta några timmar till. Det kan vara viktigt att förstå, så att man inte tror att barnet är på väg ut precis efter att vi säger att nu är du öppen, säger Lucille Fredriksson, även hon barnmorska på Östra sjukhuset i Göteborg.

5. Öva på andningen – det hjälper!

När förlossningen väl drar igång kanske det är svårt att dra sig till minnes allt som sas på den där profylaxkursen du gick för ett par månader sedan. Om man har övat på andningen så mycket att en lugn andning kommer naturligt, så underlättar det.
– Fokusera på utandningen. Vi brukar säga att syret ska in men spänningarna ska ut, och det sker i utandningen, säger Cita Lundin.

6. Partner, läs på!

Som partner eller stödperson kan man känna sig både villrådig och rädd när det väl drar igång. Därför kan man inte vara nog påläst.
– Det är kvinnan som föder, men det är en delad upplevelse och ett delat ansvar. Så det är viktigt att partnern är på banan, att hen har tagit in samma information och kan stötta den födande kvinnan, säger Lucille Fredriksson.

7. Lura smärtan med trygga tankar

Så här är det: det kommer att göra ont. Men till skillnad från annan smärta är den inte farlig. Därför hjälper det att öva på både att släppa på kontrollbehovet när smärtan kommer, och istället öva på att hitta sitt lugn.
– Man måste våga tillåta smärtan och värkarna att komma. Att låta det bli som det blir. Det är svårt för oss i dag för vi har sådan kontroll över våra liv. Det många skulle behöva är att vara mentalt förberedda och ha funderat på ’hur brukar jag kunna slappna av och hitta mitt lugn när jag är rädd och spänd?’. Vi har alla varit med om situationer då vi varit rädda, hur gjorde man då för att bli lugn, säger Cita Lundin, som menar att visst kan man peppa hjärnan, och i viss mån lura den: Släpp ner axlarna, andas ut, blunda, ta emot massage och lugnande ord. Tänker du att du är lugn så tror hjärnan på det.

Lycka till! ♥

Lisa Stevik

Lisa Stevik

05 mars, 2020

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.