Föräldraledig i Stockholm? Här är ultimata att-göra-guiden!

Är du mamma- eller pappaledig i Stockholm? Eller planerar ni kanske för en weekend i storstaden med barn? Här är den ultimata guiden med bästa aktiviteterna för dig med små barn. Och just det — mycket är helt gratis (eller nästan gratis)!

4532.jpg

Våra favoritställen utomhus

1. Bryggartäppan

På söder hittar du Bryggartäppan — en temapark mitt i stan som inspirerats av 1800-talets Södermalm. Med andra ord en mysig miljö för både dig och ditt barn. Här finns stenlagda gator med små sneda trähus, en smedja och en stor trähäst med vagn. Barnen kan också gunga, leka i sandlåda, springa i en spännande labyrint och mycket mera.

2. Ivar-Los Park

På Mariaberget hittar du Ivar-Los Park; bondgården mitt i stan. Här finns en lada med trädjur och en traktor som barnen kan leka med. Det finns också gungor och en cykelkarusell för de lite äldre barnen. Ett extra plus är också den fantastiska utsikten över Stockholm, så packa ner en (stor) kaffetermos och fika. Här vill du stanna en stund!

3. Bergianska trädgården

Föräldraledig i Stockholm
Bild: Folio Images

Bergianska trädgården är det perfekta stället för långa barnvagnspromenader. I vackra omgivningar hittar du lugnet mitt i staden. Här finns också Edvard Anderssons växthus som brukar vara trevligt för både stora och små (och behaglig temperatur under de kalla månaderna!). Kika också in på Gamla orangeriet; ett perfekt ställe för lunch efter en långpromenad. De har god mat, skötbord och plats för barnvagnen.

4. Båttur mellan slussen och Djurgården

Att åka båt är ett stort äventyr för ett barn. En fin dag är det också väldigt mysigt och avkopplande för dig som förälder! Ta en kort tripp med Djurgårdsfärjan mellan slussen och Djurgården, och passa sen på att rulla vagn och ta en fika på ett av alla barnvagnsvänliga ställen i närområdet!
 


Våra favoritställen inomhus

1. Tekniska museet

Ett kul utflyktsmål för både små och stora (läs: vuxna). På tekniska museet får barnen helt enkelt lära sig hur saker och ting fungerar på ett lekfullt sätt genom experiment och lek! Att gå in kostar 150 kr för vuxen och alla under 7 år går in helt gratis. Om ni är ett helt gäng föräldrar på minst 10 personer får ni grupprabatt!

2. Luma Bibliotek - Stadsbiblioteket

På Stadsbiblioteket finns allt och lite till! Inte nog med att det finns oräkneligt många böcker så anordnas också babyrim, högläsning och sagoberättande samt verkstäder där man målar och utforskar. Det finns även en bokcirkel för föräldralediga och sångstunder för de allra minsta. Här kan ni med andra ord hänga hela dagen!

3. Rum för barn på Kulturhuset

Föräldraledig i Stockholm
Bild: Folio Images


Mitt i stan hittar du Rum för barn. Ett mysigt bibliotek där barnen (förutom att bläddra i böcker) kan klättra, lyssna på sagor och pyssla. Det finns också en liten hage för de allra minsta. Man får dock inte ta med vagnen upp utan den måste lämnas vid entréplan (men det finns lås!).

4. Naturhistoriska och historiska museet

Naturhistoriska museet och Historiska museet är klassiker som alltid funkar. Här finns det mycket att titta på för både dig och ditt barn. Båda museerna är dessutom helt gratis och smidigt med bebis. Här tar du dig lätt runt med vagnen överallt och det finns dessutom möjlighet att låna vagn på plats. Om du hellre vill gå med bärsele finns också en barnvagnsparkering vid entrén.

5. Bonniers Konsthall

Bonniers Konsthall anordnas babytorsdagar. Gå en barnvagnsvisning där ingen reagerar på lite bebisskrik och blöjbyten och där tempot är skönt lugnt. Det avslutas sedan med en mysig sångstund i lekhörnan i Biblioteket. Och tips: Det är begränsat antal platser, så boka i god tid innan. Det är gratis för barn, men kostar 100 kr för vuxen.
 


Barnvagnsvänliga restauranger och kaféer

I City

I city hittar du Mother. Här kan du äta en fräsch lunchbuffé, söndagsbrunch eller inte träffa kompisen på en lite mer hälsosam fika. Det är skön ljudvolym och det finns barnstolar samt en stor toalett med skötbord.

På Djurgården

Djurgårdsfärjan
Ta färjan till Djurgården och fika!

Att rulla vagn på Djurgården är alltid lika mysigt! När hungern smyger sig på (för både dig och bebis) är Rosendal är ett perfekt ställe att hänga på. Här finns skötrum och plats för barnvagn. Missa inte heller Ektorpet som ligger lite mer undangömt men som är ett riktigt smultronställe!

I Vasastan

I Vasastan hittar du Greasy Spoon. Här hänger många småbarnsföräldrar och bebisar — och vi förstår varför. I en miljö som nästan känns som New York kan du beställa in Banana maple french toast, smached avocado, matcha latte och ginger juice. Och så finns det såklart skötbord och plats för barnvagnen.

Greasy Spoon
Foto: Skötrumskartan

På Söder

Ute och strosar på söder? Urban Deli vid Nytorget är både barnvagnsvänligt och har skön miljö. I samma stadsdel hittar du även Teatern i Ringen centrum som är ett perfekt ställe för en paus efter ett besök i gallerian.
 


Bonus!

Svenska med baby är en mötesplats för barn och föräldrar som vill träffa andra och samtidigt lära sig svenska. Såhär säger grundarna själva: "Tillsammans bryter vi segregationen, bygger nya broar och tränar svenska. Med samtal, joller och skratt som metod!". Det är dessutom helt gratis. Bra va?

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.