De magiska första orden och börja prata - så kan du stimulera barnets språk!

Att börja få höra sitt barns röst, och få en större inblick i allt som rör sig i barnets huvud, är ofta underhållande och efterlängtat. Barn är olika och utvecklas olika fort, men som förälder kan du stötta och stimulera ditt barns språk på både enkla och roliga sätt. Här får du knepen!

9191.jpg

Börja direkt!

Barn kommunicerar med oss långt innan de kan göra det med ord.
Uppmuntra alla tecken på kommunikation, såsom rörelser, gester, ljud, blickar och mimik. Och svara på dem, säger Julia Backman Palm, som är logoped och arbetar med barn i förskoleåldern.
Även med de minsta barnen kan man prata och sätta ord på det man gör, till exempel när man står vid skötbordet, klär på barnet eller matar. Svara gärna på blickar och ljud som om de vore ord. Det är ju det enda sättet spädbarn kan “prata”.

Följ barnets intresse

Det säkraste knepet för att fånga ditt barns uppmärksamhet och locka till kommunikation, är att fokusera på det som barnet själv tycker är roligt. Sätt ord på det som hen visar intresse för under dagen, komplettera med gester och kroppsspråk - och glöm inte att sätta dig ner på huk ofta. Det blir lättare om du och barnet är på samma nivå och kan ha ögonkontakt.

Läs, läs, läs!

Pedagoger och forskare verkar inte nog kunna betona vikten av läsning. Att böcker är en viktig nyckel till språket vet vi - men om intresset inte finns där? Då gäller samma tips som ovan: läs om det som barnet själv gillar.
– Om du upplever att ditt barn inte visar intresse för böcker, så är tipset även här att följa barnets intresse. Välj böcker som handlar om just det barnet gillar. Du behöver inte heller läsa precis som det står, det funkar lika bra att prata fritt om bilderna, säger Julia Backman Palm.

Prata om barnets favoriter

De flesta barn älskar att se sig själva, saker de tycker om och nära och kära på bild. Ett tips är därför att fånga intresset genom att göra egna fotoböcker eller printa ut bilder från barnets egen vardag, som du kan peka och prata kring. På kvällen vid sagostunden är det mycket enklare att behålla uppmärksamheten genom att titta på något som ditt barn själv älskar.

Skippa frågorna

Vi vuxna verkar ibland inte kunna låta bli att ställa fråga efter fråga till barn. Välment, förstås, men det är inte alltid så uppskattat bland barnen, som inte sällan helt enkelt struntar i att svara.
– Prova att blanda upp frågorna genom att istället kommentera det som sker runt omkring er, eller det som barnet gör. För en del barn fungerar det bättre, då finns det inget krav på att barnet ska svara, utan istället kan barnet lockas till att själv uttrycka något, säger Julia Backman Palm.

Rätta på rätt sätt!

När ditt barn väl kommit igång och pratar lite mer, men kanske inte uttalar alla ord helt rätt, så ska man försöka bita sig i tungan och inte rätta de ord som ibland blir fel. En bättre taktik är så kallad passiv korrigering.
– Då upprepar man helt enkelt det barnet sagt, men med korrekt uttal och utan krav på att barnet ska säga det igen. Barnet får en modell för hur ordet kan uttalas, utan att bli aktivt rättad, säger Julia Backman Palm.

Lek – och prata samtidigt!

Precis som när det gäller att öva upp sin motorik och lära sig krypa, sitta och gå, så är leken det bästa verktyget. Även om det ibland kan kännas konstlat, så sätt ord på allt som händer i leken. Även den enklaste lek innehåller massor av moment som går att prata om. Om ni till exempel rullar en boll så kan man prata om att “här kommer bollen”, “titta bollen rullar fort” och “du fångar bollen”. Rim, sånger och fingerramsor brukar även vara uppskattat, och förutom att locka till skratt även hjälpa språket. Leta gärna efter barnböcker på rim, även när barnet blir äldre.

Barn utvecklas i sin egen takt

Precis som med det mesta när det gäller barns utveckling, så går barn sin egen väg, i sin egen takt. Om du är orolig för ditt barns språkutveckling kan man ta upp det med BVC, men innan du skenar iväg i tanken, kom ihåg att all utveckling inte sker på samma gång.
– Barnet utvecklas kanske mycket inom ett område och då kan ett annat område vila, för att ta ett utvecklingsskutt lite senare, säger Julia Backman Palm.

Lisa Stevik

Lisa Stevik

27 november, 2018

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.