Därför skriker din nyfödda bebis – 10 vanliga anledningar!

Få saker kan göra en så orolig, stressad och frustrerad (!!) som en gråtande och skrikande bebis. Vad vill hen? Vad försöker hen säga mig? Här listar vi 10 vanliga anledningar till skrik - och vad du kan göra för att lugna din nyfödda bebis.

25085.png

Skrik och missnöje är din nyfödda bebis sätt att berätta för dig vad hon eller han vill och behöver. Med tiden blir du som förälder bättre på att tyda bebisens signaler och veta vilka trix som fungerar, men alla barn är olika och det tar sin tid att lära känna sin nya lilla älskling.


Här har vi listat 10 vanliga anledningar till skrik och gråt hos nyfödda och förhoppningsvis kan tipsen lugna och hjälpa dig på vägen!

1. Vill vara nära en förälder

Det är vanligt att bebisar vill vara nära sina föräldrar nästan hela tiden under den första tiden i livet.

Gör så här:

  • Håll din bebis nära i famnen, gärna hud mot hud.
  • Många bebisar trivs mycket bra i en sjal eller bärsele.
  • Gilla läget! Det kan vara kämpigt att bebisen bara kan sova på eller nära en förälder, men då är det bra att påminna sig om det är en kort tid (som du sedan förmodligen kommer sakna).

2. Hungrig - yes, IGEN!

Visste du att den nyfödda bebisens magsäck bara rymmer ungefär 7 milliliter? Den går med andra ord snabbt att fylla upp och bebisen blir då också hungrig snabbare än vad man kan tro.

Gör så här:

Ja, den enkla lösningen är förstås att amma eller ge flaska! Det är dock ibland svårt att få ett gallskrikande barn att ta bröstet eller flaskan. Ett smart sätt att hinna upptäcka att din bebis är hungrig innan hen gallskriker är att lära sig tidiga hungersignaler (läs den här guiden om tidiga signaler på hunger!).


3. Blöjan är full

En blöt eller full blöja kan göra att barnet känner obehag och blir ledsen. Blöjeksem kan svida och göra ont.

Gör så här:

  • Om du bockat av hunger och närhet kan det vara bra att byta blöjan. Om bebisen har bajsat ska du förstås alltid byta så snart som möjligt.
  • Ta av blöjan en stund och låt bebisen lufta rumpan. Det funkar fint att bädda med mjuka handdukar i badbaljan, om det skulle råka ske en olycka.
  • Testa dig fram i blöjhyllan när det gäller sort och storlek för att hitta den bästa passformen till din bebis.

TIPS! Osäker vid skötbordet? Så här gör du när du byter blöja på rätt sätt!


4. Ont i magen

Det är vanligt att bebisar har magknip, vilket du märker om hen drar upp benen mot magen, spänner kroppen eller har utspänd mage. Ofta blir bebisen extra gnällig och ibland lite röd i ansiktet.

Gör så här:

  • Låta bebisen sitta i ”kungastolen” en stund. Sätt bebisen med ryggen mot din mage och håll upp bebisens knän, när bebisens knän kommer upp får tarmarna en möjlighet att komma i gång vilket kan hjälpa magen.
  • En annan variant är ”tigern i trädet”. Lägg bebisen över din arm så att bebisen vilar på din underarm (håll ena handen över bebisens rygg så att hen ligger tryggt), håll den andra handen runt bebisen fötter och tryck dem försiktigt upp mot magen. Bebisen får då ett lätt tryck mot magen som kan kännas skönt.
  • Magdroppar med bakteriekultur kan fungera lugnande för en del bebisar.
  • En pysventil kan också hjälpa.  
  • Spädbarnsmassage kan kännas skönt. Här kan du se hur ni kan göra.

... och kolik då? Så skiljer du det från vanligt skrik!


5. Fryser eller är för varm

Det kan vara svårt att veta hur man bäst ska klä sin bebis under de olika årstiderna. En bebis som ligger still i vagnen på vintern behöver mer kläder än en vuxen som rör på sig och en bebis som ligger i vagnen på sommaren kan i stället behöva mindre kläder, eftersom vagnen kan bli som en bastu.

Gör så här:

Kolla då och då att bebisen verkar lagom varm. Det känner du bäst i nacke och på bröstet. Händer och fötter blir ofta lättare kalla, så ha gärna extra varmt där (och utgå inte från att hela kroppen är lika kall). Här hittar du mer om hur du klär bebisen för kall vinter och varm sommar.


6. Övertrött (men verkar pigg!)

Det blir lätt en ond cirkel om din bebis är övertrött. Många bebisar blir vid för lite sömn uppe i varv och har svårt att komma till ro. Det är därför ibland lätt att tolka din övertrötta bebis som pigg.

Gör så här:

Det finns ett par knep för att pricka in sömnen rätt de första månaderna:

  • Håll koll på trötthetssignalerna! För nyfödda kan det vara att de gäspar, öppnar och stänger händerna, suger på fingrarna, viftar med armarna eller spänner kroppen.
  • Sätt en rutin för nattningen och sovstunderna. Det kan vara så enkelt som att byta blöja, mata och att sjunga samma sång i ett mörkt rum när bebisen är under 3 månader. Här kan du läsa mer om att hitta en rutin för din nyfödda bebis.
  • Kolla klockan och låt inte bebisen vara vaken för länge! Det kallas för vaken-fönster, alltså den tiden som är lagom för din bebis att vara vaken. Första 0-1 månaderna är 30-60 minuter lagom att vara vaken, för att öka till 60-90 minuter vid 2 månader.
  • De första månaderna bör din bebis sova 15-18 timmar under ett dygn. Använd appen BabyNaps för att hålla koll på att din bebis sover den rekommenderade sömnmängden, och få ett sömnschema (från 3 månader).

7. Känner kvällsoro

Många små barn kan ha en viss period på kvällen då de är mer svårtröstade, har svårt att komma till ro och helt enkelt skriker mer. Det är vanligt att barn som ammas vill amma hela tiden den perioden.

Gör så här:

Tre grejer att testa om din bebis ofta verkar ha kvällsoro.

  1. Testa hud-mot-hud, vilket ökar bebisens lugn. Ta av bebisen i bara blöjan och ha en filt över er om det blir kyligt.
  2. Bär bebisen i bärsjal eller bärsele, vagga rytmiskt och sätt på white noise i ett rum med dämpat ljus (vår favorit på Spotify!).
  3. Ibland är bebisar egentligen trötta, men har svårt att komma till ro. Testa om din bebis är redo för sängen.

8. Drömmer mardrömmar

Även bebisar kan ha mardrömmar och kan då vakna upp och skrika.

Gör så här:

Om du tror att din bebis har mardrömmar kan du testa att hålla honom eller henne nära dig, amma eller ge ersättning och nynna eller prata lugnt. White noise är också ett sätt att få bebisar att sova längre och bättre (här finns vår favorit - helt gratis!).


9. Uttråkad...

Bebisar kan gråta för att de är "uttråkande" och vill ha ombyte.

Gör så här:

Många bebisar lugnar sig vid ett miljöombyte. Beroende på bebisens ålder kan man testa att ge en annan leksak, gå runt hemma med bebisen i famnen, bada, gå på en promenad eller göra något annat som hen tycker om.  


10. ... eller överstimulerad  

Bebisar kan också bli överstimulerade och därför börja gråta.

Gör så här:

I perioder när bebisen går igenom utvecklingssprång kan hen bli känsligare för nya miljöer och människor. Då kan det vara extra viktigt att göra utrymme för stunder hemma, där allt är bekant och tryggt. Bebisar är olika personligheter som är olika känsliga för förändring och händelser.

Sanna Bergling

Sanna Bergling

10 november, 2022

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.