Därför ska ditt barn leka ute (ofta och mycket!)

Är du stammis på lekplatsen? Good for you! Forskningen visar att utelek är toppen för små barn; de får bättre motorik, sover bättre och äter bättre! Dessutom är det ett perfekt tillfälle för dig att packa ner en termos med kaffe och möta upp en föräldraledig kompis. 

2840.jpg

Därför är det en riktigt bra grej med utelek varje dag:

  • Utelek ger bättre fantasi! Att höra löven prassla, se ljus och skuggor och känslan att få röra sig fritt gör lekarna mer kreativa.
  • Barn som leker ute håller sig friskare! Det beror på att bakterier och infektioner har svårare att spridas utomhus, och dessutom ger frisk luft ger bättre motståndskraft.
  • Utelek blir automatiskt mer aktiv! Att träna på att kliva ner från en stock, hoppa över en sten eller krypa under en gren gör att motoriken och balansen hos ditt barn utvecklas.
  • Frisk luft gör att barn både sover och äter bättre – det är sen gammalt!

Så gör du lekstunden till en succé

Receptet för en lyckad stund på lekplatsen för dig själv är enkelt: packa ner kaffe, något varmt att sitta på och ta på dig ordentligt! Det blir ju förstås också roligare om du möter upp en föräldraledig kompis. För barnen är det praktiska kläder som gäller. Välj ett par riktigt bra och slitstarka byxor, då mindre barn ofta kryper runt på knä. Här får du våra bästa tips på plagg för lek i vårsolen:

Välj rätt lekplats!

Enligt experterna gillar barn vissa utemiljöer mer än andra. Det som står högt på önskelistan är en blandning av träd och buskar, höjdskillnader (så kul att få springa upp och ner!) och stora utrymmen. Hitta gärna en lekplats som är anpassad för små barn, exempelvis med små hus eller låga grejer att klättra på.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.