Därför separerar småbarnsföräldrar – här är samtalsterapeutens bästa tips för att hålla ihop!

Att bli förälder kan innebära en chock för förhållandet. Hela 30 % (!) separerar när barnen är små. Forskning visar att den höga siffran kan bero på att föräldrarna har svårt att kommunicera – helt i onödan! Här får du samtalsterapeuten Lisbeth Olofssons fem bästa råd för att hålla ihop.

3243.jpg

1. Prata – innan ni blir föräldrar!

Under graviditeten är det enkelt att fokusera på den kommande förlossningen, vilken barnvagn som passar bäst i bilen eller hur många blöjor som kommer att gå åt. Många glömmer att prata om hur livet tillsammans kommer att påverkas när ni ska dela ansvaret för en liten bebis.

Samtalsterapeutens råd:

“Prata med varandra om hur ni vill vara som föräldrar – redan under graviditeten! Frågor att diskutera kan vara: Hur vill ni vara som föräldrar? Hur såg era uppväxter ut? Vad gjorde era föräldrar bra som ni vill ta med er, vad vill ni göra annorlunda? Hur vill ni dela på föräldraledigheten? Hur påverkas er ekonomi? En så enkel sak som hur man ser på rutiner kan skapa konflikter om den ena tycker att man äter när man är hungrig, och den andra att man alltid äter en viss tid tillsammans hela familjen. Att prata med varandra och hitta en gemensam bild gör att ni undviker onödiga konflikter när bebisen kommer.”

***

2. Båda är lika mycket föräldrar!

När bebisen väl har kommit blir mycket i livet annorlunda. Ganska snart kan man uppleva att man befinner sig i två olika världar: den ena hemma med bebisen, och den andra heltid på jobbet i “vanliga livet”.

Samtalsterapeutens råd:

“Det är viktigt att den som är hemma mest inte blir “experten”, utan släpper in partnern som får hitta sitt eget sätt att trösta, vagga och underhålla vid blöjbyten. Båda måste få vara lika mycket föräldrar! Risken är annars att den som är hemma tar ett större ansvar för bebisen, och den andra fortsätter att leva sitt liv som innan barn – och man glider ifrån varandra.”

***

3. Hitta balansen mellan jag-tid, vi-tid och familje-tid!

Forskningen visar att pappor generellt längtar efter mer egentid, medan mammor längtar efter tid med partnern och familjen. Som gjort för konflikter!

Samtalsterapeutens råd:

“Allt är en förhandling er emellan. Det är bra att då och då fundera över de val man gör och hur de påverkar familjen. Det handlar ju om att ni ska vara de absolut bästa föräldrarna ni kan vara. Att ibland få egentid ger energi, likaså att ha en fin stund tillsammans på egen hand eller en rolig utflykt med familjen.”

***

4. Planera och prioritera!

Som förälder kan man ibland fundera på vad man gjorde med all tid man hade innan man fick barn. Det är lika intensivt härligt som jobbigt att vara förälder 24 timmar om dygnet.

Samtalsterapeutens råd:

“Att ha en familj är som ett ha ett litet företag! Logistiken blir svårare ju äldre barnen blir och när båda jobbar. Hitta ett sätt där ni som familj stämmer av hur ni trivs. Har ni roligt? Får alla tillräckligt med tid? Trivs vi med uppdelningen hemma? Saker och ting går ofta på rutin, utan att man reflekterar, och vardagen rullar på. Ibland är det små justeringar som krävs. Men kom ihåg: din partner kan inte läsa dina tankar. Du måste säga till när du inte är nöjd med situationen!”

***

5. Behåll gnistan!

Som nybliven föräldrar hamnar ofta sexlivet på paus. Det är lätt att tro att man är det enda paret i världen som så här trötta och inte orkar ha sex. I genomsnitt har småbarnsföräldrar sex 1-2 gånger i månaden.

Samtalsterapeutens råd:

“Generellt kan man säga att det är positivt för sexlivet om man har en god kommunikation och en gemenskap kring föräldraskapet i stort. När man känner sig överväldigad av den nya rollen är det svårt att fokusera på relationen med partnern. Så återigen: prata med varandra! Det är också bra att tänka att allt inte handlar om sex; att få en blick, en kram eller klapp kan betyda lika mycket.”


LISBETH OLOFSSON

Ålder: 59
Bor: Lidköping
Jobbar som: Samtalsterapeut samt par- och relationsterapeut

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.