Därför kan vi bli mindre lyckliga av barn - lyckopsykologen förklarar!

Borde vi inte bli lyckligare av en liten bebis? Nej, lyckan kan faktiskt minska, enligt forskningen. Lyckopsykologen Katarina Blom förklarar varför och ger sina bästa råd för att må bra som nybliven förälder.

11256.jpg

Bebisar kan var små lyckomaskiner, men inte hela tiden. Den första tiden är krävande och den rymmer även jobbiga känslor. Vi har bett psykologen Katarina Blom, författare till boken Lycka på fullt allvar, förklara varför vi mår som vi gör och hur vi kan hantera den första tiden när det känns kämpigt.
- Det blir en missmatch i förväntningarna på vad det

 innebär att få barn och den vardag du är van vid som gör att vi missbedömer hur vi ska må, säger Katarina.

Lyckoförändringen kallas föräldraparadoxen

Forskning visar att bli förälder är sammankopplat med minskad lycka. Fenomenet kallas föräldraparadoxen (läs mer här!). Vi tror per automatik att få barn ska göra oss lyckliga, men i själva verket går de positiva känslorna och välmåendet ner, men att känslan av mening och tillfredsställelse blir starkare. Även om dagarna inte är lika fyllda av välbefinnande.
- Den första tiden kretsar allt kring bebisens mat, blöjbyte och sömn. Du är samma person som innan och van att både styra och hitta stimulans i din vardag, men förutsättningarna för att tillgodose de egna behoven förändras radikalt. Vissa dagar kommer du kanske inte ens utanför dörren. Dina grundläggande fysiska behov som att sova, äta, duscha och träna blir åsidosatta. Det som tidigare var enkla rutiner blir svårare att hinna med.
Även dina psykologiska behov som att känna gemenskap, självständighet och kompetens behöver bli tillgodosedda. Positiva relationer till andra vuxna är en av de viktigaste faktorerna för att må bra och den första tiden är det lätt att känna sig ensam och isolerad.
- När vi blir föräldrar hamnar vi lätt i både fysisk och psykologisk obalans. Det är ganska utmanande att ta hand om både sitt barn och sina egna behov. Men det finns saker vi kan göra för att påverka hur vi mår.
 


Katarinas checklista för att må bra med bebis

1. Skapa en förståelse för hur du mår

- Zooma ut och se situationen, inte personen, när du känner att du mår annorlunda än du brukar göra. Fundera på hur din dag har varit. Har det bara handlat om att få ihop vardagen? Hur har dina dagar sett ut den senaste tiden? Försök checka in hos dig själv och känn efter om och vilka av dina fysiska och psykologiska behov som blivit tillgodosedda. Är det för många som blivit åsidosatta kommer du att bli mer sårbar. Så då är det viktigt att pröva att ge sig själv (eller sin partner) extra förståelse: "Det är inte konstigt att jag (eller min partner) mår och agerar såhär utifrån hur de senaste dagarna har sett ut." För när livet är tufft behövs extra mycket förståelse för alla!

2. Gör insättningar på ditt energikonto

- Försök att planera in en aktivitet för dig själv som bara är härlig. Något som du gjorde tidigare och som fick dig att må bra. Du kanske behöver göra den på ett nytt sätt och inte lika ofta - men huvudsaken är att du då och då får komma iväg och göra något som fyller på energikontot.

3. Träna på self-care

- Fråga dig själv vad som skulle hända om du fick fem procent av den uppmärksamhet och omsorg som du ger ditt barn varje dag? Försök skapa ett beteende där du även ger dig själv lite omtanke och självmedkänsla. Gör hellre något litet som du faktiskt gör än att det inte blir av. Det kan räcka med att:

  • Duscha extra länge på kvällen
  • Sätt på en bra låt och dansa med din bebis
  • Gå på promenad med en vän
  • Prata med andra vuxna som kan förstå din situation och stötta dig

Kika på Katarinas överlevnadsguide för nyblivna föräldrar

Här föreläser Katarina på Rulla vagn Sessions och rensar i röran bland löften om lycka, och samtidigt delar med sig av forskning bakom välbefinnande i föräldraskapet.

Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

05 oktober, 2019

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.