Därför är o-perfekta föräldrar BÄST - tipsen på hur du "misslyckas" rätt!

Här får du svar på varför en tillräckligt bra förälder är bäst. Barn har inget behov av perfekta föräldrar, menar psykologen Martin Forster.

22591.jpg

Jämförelsehetsen får oss att må sämre

Att bli förälder är en del av vår identitet där vi i mycket större grad än tidigare jämför oss med varandra, inte minst i sociala medier. 
- Vi visar gärna omvärlden allt från hur lyckade vi är, vad vi gör på semestern, våra barns framsteg till hur fint vi har det hemma. Jämförelse i sig behöver inte vara fel så länge den inte får oss att må sämre. Men tyvärr verkar det vara just det den gör, menar Martin Forster.

Bli din bästa version av dig själv

"Good enough" - alltså tillräckligt bra - betyder inte att du slutar anstränga dig eller blir en oengagerad förälder, enligt Martin.
– Det är snarare tvärtom: du blir bättre! För tillräckligt bra innebär att du inte ständigt oroar dig över vad andra ska tycka, att du har realistiska mål och släpper krav som är omöjliga att uppnå. Du gör ditt bästa och det är en betydligt mer hälsosam inställning än att vara perfekt.


Så blir du "tillräckligt bra" - Martins 4 enkla övningar

1. Fundera på vad som är viktigt på riktigt 

- Hur vill jag att mitt barn ska minnas sin uppväxt? Hur vill jag att hen ska prata om mig som förälder och vilken slags förebild vill jag vara för mitt barn? Skriv ner det du kommer fram till och reflektera sedan över vad som är viktigt på riktigt – särskilt om listan blir lång.

2. Träna på att göra fel

- Planerade misstag och att våga göra fel är bra träning för att inte göra en så stor sak av att det inte blir som du tänkt dig. Testa att bjuda hem vänner på middag och strunta i att städa innan eller att ibland tacka nej till att fixa fika till förskolan.

3.Var ärlig med dina misstag

- Undvik att klandra dig själv eller komma med undanflykter. Våga erkänna dina misstag! Visa att det går att reda ut situationen och be om ursäkt om du överreagerat. Då visar du ditt barn att göra fel inte är en katastrof - det går att reparera. 

4. Jobba med dina förväntningar

- Sänk förväntningarna och släpp de orealistiska kraven som gör att du tvivlar på att du är en bra förälder. Planera inte varje dag, var beredd att rucka på det som ni bestämt och försök ta stunden som den kommer. Gå emot dina rädslor och se vad som händer. Chansen ökar att hela familjen mår bättre och blir gladare.


Begreppet ”good enough parenting” kommer ursprungligen från den brittiska psykiatikern Donald Winnicott. Det handlar om att den perfekta föräldern ofta skymmer den riktiga världen från sitt barn, så att de får svårt att möta den. "Good enough" innebär att du ser vad du åstadkommit, istället för att fokusera på det du inte uppnått.  


Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

23 september, 2021

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.