BVC:s viktkurva – hur nojig behöver man egentligen vara?

Nojar du över viktkurvan på BVC? Du är inte ensam. Det kan vara svårt att veta om barnet växer ordentligt och får i sig tillräckligt med näring genom amning eller flaskmatning. Vi har frågat professorn och barnsjuksköterskan Inger Hallström om hur man ska tänka kring viktkurvan!

6561.jpg

Hur viktig är egentligen viktkurvan?

För det första är BVC:s viktkurva en genomsnittskurva från mätningar av tusentals barn. Den mittersta linjen är genomsnittet, så det handlar absolut inte om att man behöver ligga exakt på kurvan. De flesta ligger ju faktiskt inte exakt på kurvan utan det ger snarare ett hum om att barnet växer ordentligt.
För det andra är BVC:s kurva baserad på barn som blivit flaskmatade, och då tenderar man att ha en mer jämn viktuppgång. Barn som ammas går ofta upp mer i vikt i början, men sjunker sedan snabbare i vikt när de börjar röra på sig och göra av med energi. Därför är det viktigt att ta med det i beräkningen och inte stirra sig blind på kurvan som sådan. Tanken med hela tillväxtkurvan är att det ska vara en tydlig och bra riktlinje för att hålla koll på att barnet växer som det ska — och att barnet inte avviker drastiskt.
Kika också in WHO's (World Health Organization) viktkurva som tvärtom bygger på barn som ammats. Där är viktkurvan mer brant till en början och sjunker sen mer drastiskt.

Något råd om barnet inte går upp som det ska?

– Det viktiga är att titta på vikt och längd tillsammans. Det bör finnas en samstämmighet mellan hur långt barnet är och hur mycket barnet väger. Exempelvis kan ju ett långt barn se ut att ligga långt under sin viktkurva och ett kortare barn precis tvärtom. Om ditt barn i allmänhet verkar må bra, lita på det! Du känner ditt barn bäst. Skulle ditt barn däremot avvika från kurvan med större marginaler eller över längre tid kan det behövas extra ersättning för att hjälpa barnet att få i sig tillräckligt med näring. Då ska du först diskutera saken med din BVC!

Några grejer som påverkar viktkurvan:

  • Om barnet ammas eller inte ammas — flaskmatade barn har ofta en jämnare viktkurva medan ammade barn  går upp mer i början och sjunker sedan mer drastiskt.
  • Hur längd och vikt ser ut tillsammans — vikten säger egentligen ingenting utan förhållandet till längden. Så stirra dig inte blind på ditt barns vikt!
  • Om barnet inte äter ordentligt — att barnet äter bra är avgörande för hur barnet mår. Därför är det viktigt att bra med sin BVC för att undersöka om barnet kan behöva extra tillskott av näring.
  • Barnets allmäntillstånd — I slutänden handlar det om hur ditt barn mår. Viktkurvan är bara ett hjälpmedel för att hålla koll och kunna upptäcka sjukdomar i tid!

När ska man bli orolig?

– Allmäntillståndet är det allra viktigaste. Att man avviker lite grann från kurvan behöver absolut inte betyda att något är fel. Det man ska vara observant för är om barnet helt plötsligt avviker från sin egen unika kurva, alltså att barnet exempelvis drastiskt går ner i vikt. Vad gäller allmäntillståndet är detta viktiga symptom att ta i beaktning om barnet också har en avvikande viktkurva:

  • Om ditt barn verkar ovanligt trött och slö. Det kan tyda på att barnet är sjuk eller helt enkelt inte får i sig tillräckligt med näring.
  • Om ditt barn verkar totalt ointresserad av omgivningen. Det är också ett tecken på att något inte stämmer.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.