BVC-sköterskan om RIMLIGA förväntningar på den magiska bebisbubblan (finns den ens?!)

Släpp mobilen, sänk förväntningarna på bebisbubblan och googla inte för mycket - det är några av råden som BVC-sköterskan vill ge blivande föräldrar. Här kommer hennes bästa tips för att navigera förbi några av fallgroparna den första tiden hemma med nyfödd bebis.

21318.jpg

1. För höga mysförväntningar

Många längtar efter en mysig första tiden med den nya familjemedlemmen. Men de allra flesta kan nog vittna om att visst finns det gosiga stunder, men många dagar är de stunderna inte direkt i majoritet.
– Många har tankar och förhoppningar kring hur den första tiden ska vara, och om det sedan blir på ett annat sätt så kan skillnaden mellan verklighet och förväntningarna bli väldigt stora. Många tänker på det som en mysig tid, med något skimrande över sig, och så blir verkligheten sömnlösa nätter, läckande bröst, skrik, magont och inte alls som man tänkte, säger Jenny Rydell, barnsjuksköterska på Lillugglans BVC, och författare till boken För tidigt född - handbok för barnhälsovården.
Så låt oss en gång för alla skrota myten om den rakt igenom harmoniska bebisbubblan, för att ännu mer kunna glädjas åt de gosiga stunder som trots allt infinner sig.

– Ta en dag i taget och försök finna er till rätta i er nya familjesituation, vem är jag i min föräldraroll? Vad vill min bebis? Stanna upp lite och ta er tid, så infinner sig det där mysiga lättare.

Jenny Rydell, barnsjuksköterska

2. Alldeles för mycket besök

Många vill förstås komma och gratulera, ibland ganska snabbt inpå nedkomst. Kom dock ihåg att ett nyfött barn är den kanske mest legitima anledning du någonsin kommer få att ställa in en bjudning där du är värd.
– Den första tiden får gärna handla om att lära känna sitt barn och fokusera på att få ihop familjen. Att få ett barn är ju en stor omställning generellt, säger Jenny Rydell, och tillägger:
– Var dock inte rädd för att ta hjälp av anhöriga och vänner som kan komma med matlådor, handla eller gå ut en stund med barnet i vagnen. Helt enkelt besök där man slipper vara värd eller värdinna. Med det sagt: känner man sig redo och har en längtan efter att träffa folk ska man förstås göra det. 

3. Göra ALLT (trots jobbig natt eller dålig dag!)

När man väl börjar bli varm i kläderna och vill träffa folk kan det vara en bra idé att redan från början flagga för att du kanske kommer behöva avboka
–  Vissa nätter är superjobbiga, då orkar man inte träffa folk och vara käck och piffig på dagen. Då är det bättre att man preliminärbokar saker, och säger från början av ´vi kan nog ses på tisdag men du kanske kommer att få ett sms på morgonen ifall natten varit jobbig´, råder Jenny Rydell. 

4. Ha mobilen för nära

Visst är det skönt att på distans kunna följa världen utanför, men för många leder mobilens ständiga pockande på uppmärksamhet till en viss stress. Börjar man känna att det tar mer energi än det ger: lägg ifrån dig den större delen av dagen.
– Vi har så mycket media omkring oss. Vi ska hela tiden lägga ut bilder, svara på sms snabbt eller söka information omedelbart. Lägg bort telefonen för att senare ha en mobilstund där man kan svara på alla sms eller skrolla en stund. Men när man är med sitt barn så är man med sitt barn och inte med sin telefon, säger Jenny Rydell. 

5. Skjuta upp de tråkiga sakerna

Visst vill man hellre sortera gulliga ministrumpor eller prata om namn den sista tiden innan bebisen kommer. Men att få gjort vissa av de mindre roliga sakerna innan det är skarpt läge är, hur trist det än låter, en bra idé. Så se till att kolla upp barnförsäkring - den kan du inte teckna innan bebisen föds, utan det bör ligga på "att-göra-listan" så fort du kommer hem från BB. Därför är det skönt att veta vilken försäkring du vill välja.

6. Inte ta träningen i din egen takt

Hur kroppen känns efter en förlossning är väldigt individuellt, och än mer olika är det hur mycket vi njuter av träning eller inte. När det gäller mammakroppen finns det borden och måsten åt alla håll och kanter, men välj aktivt att strunta i det. Om du väljer att börja gymma efter några veckor, tar ett par djupa andetag eller låter träning betyda en promenad med en vän är helt och hållet upp till dig själv.

– Få är kanske redo att stå på gymmet när barnet är åtta veckor, men en del har det behovet – det beror helt på hur man är som person. Det viktiga är att röra på sig lite varje dag. 

Jenny Rydell, barnsjuksköterska

7. Låta Google bli din BVC

Många har gjort detta före dig, och att ta del av den kunskap som redan finns är en toppenidé. Dock gärna via BVC snarare än internet. 
– Man kan få mycket hjälp och tips på nätet. Till exempel har 1177:s webbsida har bra information, medan flera andra nätsidor kan vara andra föräldrar som ger råd om något de testat som fungerar för deras barn och familj. Det betyder inte att det funkar för just ditt barn eller i din situation. Varje barn är unikt. På BVC träffar vi väldigt många barn, och tipsar baserat på fakta snarare än tyckande, säger Jenny Rydell. 

Lisa Stevik

Lisa Stevik

13 april, 2023

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.