Börja med smakportioner? Fyra knep som gör det superenkelt!

Närmar du dig milstolpen då din bebis ska få smaka på vanlig mat? Många börjar med smakportioner runt sex månaders ålder. Här får du våra absolut bästa knep att göra den första tiden när din bebis börjar äta vanlig mat enklare!

3636.jpg

När bebisen är runt sex månader är det vanligt att låta bebisen få smaka, känna och uppleva riktig mat. Ofta märker du som föräldrar när din bebis börjar bli nyfiken och vill smaka på din mat (så du behöver inte stressa!).

1. Gör det enkelt att testa lite av allt!

Det är inte krångligt alls att göra egna puréer – och dessutom räcker de i all oändlighet! Knepet för att slippa krångel är att riva av allt jobb vid ett tillfälle och sen frysa in. Kanske har du flera föräldrakompisar som befinner sig i smakportionstiden? Då är det en perfekt grej att göra tillsammans!
Gör såhär:

  1. Köp ett gäng olika grönsaker och frukter (till exempel potatis, päron, palsternacka, majs, morot och sötpotatis) och koka dem separat.
  2. Använd stavmixer och mosa till fina puréer med smör och lite bröstmjölk/ersättning, eller dela i lagom stora bitar för bebisen att hålla i.
  3. Häll upp i frystärningsformar (gärna i silikon) och frys in!

2. Prova allt igen och igen… och igen!

När du kan ta fram en liten istärning av olika puréer blir det superenkelt att bjuda din bebis på flera olika smaker vid varje måltid. Och du slipper att bli frustrerad när det mesta av det du stoppar in kommer ut igen. Det tar tid innan bebisen lär sig att svälja ordentligt och dessutom tycka om smaken. Men ge inte upp! Forskningen visar nämligen att bebisar behöver prova smaker 8-15 gånger innan de börjar gilla dem.

3. Kläder som tål att tvättas!

Tvättberget fördubblas ofta när bebisar börja äta. Då är det extra bra att välja kläder av hög kvalitet, så att de håller för många tvättar. Om du är på utflykt kan en extra body eller tröja vara bra att ha i packningen, och bästa tipset: köp dregellappar som skyddar kläderna (halslinningen blir ofta kladdig trots haklapp!) och är lätta att byta ut.

4. Orka kladdet!

Det tar på orken (minst sagt!) att hålla rent efter en liten parvel som gärna kladdar mer på bord och golv än vad som hamnar i munnen. Och det kommer hålla på ett par år! Så se till att göra städningen efteråt enkel. Skaffa en sopskyffel med borste för att slippa ta fram dammsugaren, köp ett bra underlägg för att skydda bordet och byt ut känsliga mattor mot plast som går att tvätta av. Ett litet eget bord som sitter fast på barnstolen kan också göra livet lite lättare för kladdkänsliga föräldrar.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.