0-6 månader
Sponsrat inlägg

Börja flaskmata din bebis? ALLT du behöver veta om att mata med flaska!

Att fasa ut amningen, kombinera bröst och flaska, hjälpas åt på natten eller få några timmars egentid  –  det finns många anledningar till att lära din bebis äta ur flaska. Här är den stora guiden om flaskmatning.

11130.png

Artikeln innehåller annonslänkar till MEDS.

Att flaskmata kan vara lite trixigt i början, framför allt om du har en envis bebis som är skeptisk till flaskan. Ge inte upp, ta hellre en paus och försök igen om några dagar. Här har vi samlat fem konkreta tips som gör flaskmatningen enklare.


1. Välj rätt nappflaska

Det viktigaste när du ska välja flaska är att inte nappen eller hålet är för stort. Vad som passar ditt barn bäst är individuellt och ofta behöver man testa lite olika storlekar. Ersättning har ofta en lite tjockare konsistens och behöver ett större hål. Men både mjölk och ersättning ska hellre komma ut långsamt än för snabbt. En mjuk bröstliknande napp kan underlätta om du vill växla mellan amning och flaskmatning. Har du ett barn som lätt får magknip är det värt att prova en anti-kolik flaska (som denna!) som förhindrar att hen suger i sig luft genom nappen. 

Checklista för en BRA flaska!

  • Rätt storlek på nappen och hålet
  • Mjuk och bröstliknande napp (älskar denna!)
  • Greppvänlig flaska

Tre favoriter bland nappflaskor:


2. Skapa en mysig matstund för båda

Se till att du gått på toa, ätit något och har dryck inom räckhåll, men framför allt du sitter bekvämt så matning blir en skön stund för er båda. Din rygg, nacke och axlar kommer att tacka dig. Bästa ställningen för flaskmatning är att hålla barnet halvsittande i famnen och stötta huvudet med din arm. Det kan vara bra att ni har hudkontakt, då frigör hormonet oxytocin som gör det lättare för både dig och ditt barn att slappna av.

Flaskmatning – så gör du steg för steg!

  1. Läs av barnets signaler. Vänta till hen öppnar munnen och visar intresse för att ta flaskan. Du kan stimulera sökreflexen genom att röra lätt vid barnets kind eller mun med nappen.
  2. Vinkla flaskan så att det alltid finns mjölk eller ersättning i nappen när barnet börjar suga. Då undviker du att hen sväljer luft (välj en anti-kolik-flaska!).
  3. Taget runt nappen är lika viktig som taget runt bröstvårtan vid amningen. Barnets läppar ska helst sluta sig runt hela nappen (denna ska likna ett bröst!). 
  4. Ha ögonkontakt så att du kan tolka ditt barns signaler. Kanske behövs det en paus för att rapa.
  5. Låt barnet bestämma när matstunden är klar. Barn är tydliga med att de inte vill ha mer och kommer visa det genom att vända bort huvudet.

3. Om du vill kombinera amning och flaska

Om du vill fortsätta amma är det bra om amningen har kommit igång ordentligt, innan du börjar mata med flaska. Dels har ditt barn lärt sig sugtekniken vid bröstet och chansen är större att du har tillräckligt med mjölk för att delamma. Om du bara flaskmatar då och då kommer det förmodligen inte att påverka mjölkproduktionen, men märker du att mjölken minskar är det bara att amma oftare så ökar den igen. För de allra flesta barn fungerar det utmärkt att växla mellan bröst och flaska.

4. Välja elektrisk eller manuell bröstpump?

Vill du mata med bröstmjölk ur nappflaskan är det bra att bli kompis med en bröstpump. En manuell pump där du själv sköter pumpningen fungerar bra om du bara tänker använda den lite då och då (favorit bland de manuella!). Om du ska pumpa ofta är det bekvämare med en elektrisk pump där motorn sköter pumpningen (denna är tyst och smidig!). Bröstmjölk kan sparas upp till tre dygn i kylskåp, men det går också bra att frysa in den.

5. Så väljer du rätt ersättning

All modersmjölksersättning som säljs i Sverige är godkända av Livsmedelsverket. De är gjorda för att likna bröstmjölk så mycket som möjligt och de innehåller all näring barnet behöver de första sex månaderna. Så vilken du än väljer så gör du ett bra val (men prata gärna med din BVC-sköterska om du är osäker!). Om du misstänker att din bebis är allergisk mot komjölksprotein finns det specialprodukter ni kan testa.

6. Gör det enkelt att flaskmata

Satsa på några smarta tillbehör när du börjar flaskmata, så blir allt enklare. Till exempel är det smart att investera i en termos - så att du alltid har varmt vatten med dig på utflykten - och sådant som gör rengöringen smidig (som det här supersmarta diskstället). Många föräldrar lovordar också en elektrisk värmare för rätt temperatur på ersättningen (älskar denna!).


Så får du din bebis att GILLA flaska - expertens bästa tips!

Gamze Berglund är en av grundarna till Doulorna.se och sjuksköterska på en neonatalavdelning. Hon ger nyblivna föräldrar stöd med både amning och flaskmatning. Här delar hon med sig av sina sju bästa tips när det är dags att börja mata med flaska.

  1. Tänk på att hålla barnet i en lätt upprätt position i din famn. Det gör att hen kan styra takten på matningen i större utsträckning och därmed också sväljer mindre luft.
  2. Se till att bebisen verkligen är hungrig när det är dags att introducera flaskan.
  3. Om inga flaskor duger kan det vara värt att prova en som har en speciellt utformad napp för att efterlikna amningen. Sugtekniken är samma som vid brösten, vilket gör det enklare att växla mellan amning och flaska.
  4. Byt sort på ersättningen. De smakar lite olika och för vissa finsmakare duger bara en viss sort.
  5. Turas om och låt din partner eller någon annan sköta flaskmatningen.
  6. Temperaturen på ersättningen eller bröstmjölken kan spela roll. Många föredrar att dricka när den är fingervarm, dvs 37 grader.
  7. Ta en paus om det är tvärstopp och inget fungerar. Försök igen om en vecka, många bebisar är riktigt envisa så ha tålamod. (PSST... Här finns ännu fler tips för flaskkrånglande bebisar!)
Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

20 mars, 2023

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.