Folio Images

Därför kan du börja läsa med din bebis tidigare än du tror (och bästa boktipsen!)

Det är magiskt att läsa tillsammans med sitt barn. Och du kan börja mycket tidigare än vad du tror. Här lär du som nybliven förälder dig varför det är en toppengrej att läsa högt med barn – och får tips på de bästa böckerna att börja med. 

Artikeln innehåller reklam för Bokus (annonslänkar)

Ditt barn är på resa in i bokstavslandet, där han eller hon undan för undan kommer att lära sig att läsa och skriva. Den resan kommer att vara kantad av hinder och frustation, men mest av allt full av glädje, lust och svindlande upplevelser. Resan in i bokstavslandet börjar hemma, och som förälder är du den viktigaste läraren. Ni kan bli som Frodo och Sam – oskiljaktiga.

Börja tidigt!

Många föräldrar funderar på hur tidigt de kan börja läsa för sina barn. Svaret är ofta: mycket tidigare än du tror. Redan när ditt barn är 1-2 månader kan han eller hon börja tycka om när du sitter nära och ”läser”. Det kan vara bilderböcker, titta-känna-böcker, korta sagor eller pekböcker med ljud, som till exempel Bondens djur.

Upp till sex månader handlar ”läsandet” mest om att ”peka och prata”. Låt ditt barn peka, och uttala det barnet pekar på. Med tiden kan du fråga ”Vad är det?”, och låta barnet uttala det han eller hon ser. På tröskeln till att börja läsa med ditt barn är Max-böckerna av Barbro Lindgren alldeles utmärkta.

Tre skäl att läsa högt

Efter det inledande ”peka och prata”-fasen börjar den magiska högläsningen. Att läsa högt med – inte bara för – sitt barn har många fördelar. Här är tre toppen-skäl att börja läsa nu:

1. Det är roligt. Genom att läsa högt delar ni upplevelser tillsammans. Ni lär er också mycket om er själva och hur det är att vara ”någon annan”. Läs många sorters böcker – duka upp en smörgåsbord av berättelser och ord för ditt barn. Utmana ditt barn och kittla barnets fantasi.

2. Det är mysigt. Att som barn få sitta nära i en vuxens famn och läsa tillsammans är ingenting annat än en enorm bonus-effekt till själva läsupplevelsen. Eller som barnboksförfattaren Anna-Clara Tidholm säger i Boken om läsning: ”Barn gillar böcker för att det ger dem tillgång till de vuxna.”

3. Det är utvecklande. Med böcker hjälper du ditt barn att möta nya ord och utveckla ett stort ordförråd, något som i sin tur senare gör det enklare att förstå både muntliga och skriftliga berättelser. Från de första vokaljollret växer antalet ord snabbt; en 1-åring kan några få ord, en 2-åring kan 200-300 – och en 3-åring kan upp mot 1 000 ord!

***

Bästa böckerna för bebisar att börja läsa

Knacka på av Anna-Clara Tidholm
Knacka dig igenom Anna-Clara Tidholms interaktiva bilderboksklassiker från 1992. Involvera ditt barn i läsningen redan innan de pratar.

I Babblarnas hus av Annelie Tisell
Kom! Vi tittar in i Babblarnas hus! Kika i hålet, titta i skåpet och glutta bakom gardinen. Vad händer där inne Här bjuds vi på spännande äventyr när vi får se vad Babblarna gör i sitt hus. Boken fokuserar särskilt på begreppet Vad?

Bondens djur – peka, lyssna
En liten härlig och färgglad faktabok med ljud som gör det extra roligt att lära sig känna igen tuppen, kossan, fåret och grisen.

Leka tittut! av Maria Nilsson Thore & Annika Thore
Detaljrika bilder att titta på, tittutlek att skratta åt och stadiga sidor att hålla i, ett riktigt bladvändardrama för de yngsta!

God natt, min lilla kanin! av Jörg Muhle
I God natt, min lilla kanin är läsaren med och lägger Lilla kanin. Knacka honom på ryggen så vänder han sig om och klappa i händerna så hoppar han i sin pyjamas.