Folio Images

Därför kan du börja läsa med ditt barn tidigare än du tror

Folio Images
Bild: Folio Images

Det är magiskt att läsa tillsammans med sitt barn. Och du kan börja mycket tidigare än vad du tror. Här lär du som nybliven förälder dig varför det är en toppengrej att läsa högt med barn – och får tips på de bästa böckerna att börja med.

 


– Den här artikeln innehåller reklam från Adlibris 

 
Det här är första delen i serien ”Läs med ditt barn”. Här hittar du andra delen.
Ditt barn är på resa in i bokstavslandet, där han eller hon undan för undan kommer att lära sig att läsa och skriva. Den resan kommer att vara kantad av hinder och frustation, men mest av allt full av glädje, lust och svindlande upplevelser. Resan in i bokstavslandet börjar hemma, och som förälder är du den viktigaste läraren. Ni kan bli som Frodo och Sam – oskiljaktiga.

Börja tidigt!

Många föräldrar funderar på hur tidigt de kan börja läsa för sina barn. Svaret är ofta: mycket tidigare än du tror. Redan när ditt barn är 1-2 månader kan han eller hon börja tycka om när du sitter nära och ”läser”. Det kan vara bilderböcker, titta-känna-böcker, korta sagor eller pekböcker med ljud, som till exempel Bondens djur (det finns flera böcker i samma serie från franska Gallimard).
Upp till sex månader handlar ”läsandet” mest om att ”peka och prata”. Låt ditt barn peka, och uttala det barnet pekar på. Med tiden kan du fråga ”Vad är det?”, och låta barnet uttala det han eller hon ser. På tröskeln till att börja läsa med ditt barn är Max-böckerna av Barbro Lindgren alldeles utmärkta. Längre ner hittar du fler börja-med-boktips från Kamilla på Adlibris.
Gör det till en daglig vana att uppleva böcker tillsammans med ditt barn. Med tiden förstår ditt barn hur en berättelse är uppbyggd; med en början, med en handling och ett slut. Fortsätt sedan med den vanan genom hela ditt barns uppväxt (också när ditt barn själv har lärt sig att läsa). Om du inte redan börjat: börja nu.

Tre skäl att läsa högt

Efter det inledande ”peka och prata”-fasen börjar den magiska högläsningen. Att läsa högt med – inte bara för – sitt barn har många fördelar. Här är tre toppen-skäl att börja läsa nu:
1. Det är roligt. Genom att läsa högt delar ni upplevelser tillsammans. Ni lär er också mycket om er själva och hur det är att vara ”någon annan”. Läs många sorters böcker – duka upp en smörgåsbord av berättelser och ord för ditt barn. Utmana ditt barn och kittla barnets fantasi.
2. Det är mysigt. Att som barn få sitta nära i en vuxens famn och läsa tillsammans är ingenting annat än en enorm bonus-effekt till själva läsupplevelsen. Eller som barnboksförfattaren Anna-Clara Tidholm säger i Boken om läsning: ”Barn gillar böcker för att det ger dem tillgång till de vuxna.”
3. Det är utvecklande. Med böcker hjälper du ditt barn att möta nya ord och utveckla ett stort ordförråd, något som i sin tur senare gör det enklare att förstå både muntliga och skriftliga berättelser. Från de första vokaljollret växer antalet ord snabbt; en 1-åring kan några få ord, en 2-åring kan 200-300 – och en 3-åring kan upp mot 1 000 ord!

***

Bästa böckerna att börja med

Här tipsar Kamilla på Adlibris om fyra perfekta böcker att börja att läsa högt med ditt barn mellan 0 och 3 år (och en bok som inspirerar och peppar dig som är eller vill bli en läsande förälder).
knacka-pa
Knacka på av Anna-Clara Tidholm
Knacka dig igenom Anna-Clara Tidholms interaktiva bilderboksklassiker från 1992. Involvera ditt barn i läsningen redan innan de pratar.
Köp boken hos Adlibris ➡
 
 
 
 
 
kla-pa-herr-hKlä på Herr H av Emma Virke
En rolig och annorlunda påklädningsbok som inte liknar någon annan – läsaren interagerar med en surgubbe som verkligen behöver hjälp.
Köp boken hos Adlibris ➡
 
 
 
 
bondens-djur-peka-lyssna
Bondens djur – peka, lyssna
En liten härlig och färgglad faktabok med ljud som gör det extra roligt att lära sig känna igen tuppen, kossan, fåret och grisen.
Köp boken hos Adlibris ➡
 
 
 
leka-tittutLeka tittut! av Maria Nilsson Thore & Annika Thore
Detaljrika bilder att titta på, tittutlek att skratta åt och stadiga sidor att hålla i, ett riktigt bladvändardrama för de yngsta!
Köp boken hos Adlibris ➡
 
 
 
Läslust i hemmet av Carina Fast
Den här boken ger dig som förälder en mängd tips på hur du lättsamt och lekfullt kan stimulera ditt barns intresse för det skrivna språket.
Köp boken hos Adlibris ➡
 
 
 
 
 

***

”Läs med ditt barn” är ett samarbete mellan Rulla vagn och Adlibris.
Här kan du läsa andra delen.

adlibris_logo_web