Därför kan du börja läsa med din bebis tidigare än du tror (och bästa boktipsen!)

Det är magiskt att läsa tillsammans med sitt barn. Och du kan börja mycket tidigare än vad du tror. Här lär du som nybliven förälder dig varför det är en toppengrej att läsa högt med barn – och får tips på de bästa böckerna att börja med. 

492.jpg

Ditt barn är på resa in i bokstavslandet, där han eller hon undan för undan kommer att lära sig att läsa och skriva. Resan in i bokstavslandet börjar hemma, och som förälder är du den viktigaste läraren. Ni kan bli som Frodo och Sam – oskiljaktiga.

Börja tidigt!

Många föräldrar funderar på hur tidigt de kan börja läsa för sina barn. Svaret är ofta: mycket tidigare än du tror. Redan när ditt barn är 1-2 månader kan han eller hon börja tycka om när du sitter nära och ”läser”. Det kan vara bilderböcker, titta-känna-böcker, korta sagor eller pekböcker med ljud, som till exempel Brrrum och full fart. Upp till sex månader handlar ”läsandet” mest om att ”peka och prata”. Låt ditt barn peka, och uttala det barnet pekar på.

Tre skäl att läsa högt

Efter det inledande ”peka och prata”-fasen börjar den magiska högläsningen. Att läsa högt med – inte bara för – sitt barn har många fördelar. Här är tre toppen-skäl att börja läsa nu:

1. Det är roligt. Genom att läsa högt delar ni upplevelser tillsammans. Ni lär er också mycket om er själva och hur det är att vara ”någon annan”. Läs många sorters böcker – duka upp en smörgåsbord av berättelser och ord för ditt barn. Utmana ditt barn och kittla barnets fantasi.

2. Det är mysigt. Att som barn få sitta nära i en vuxens famn och läsa tillsammans är ingenting annat än en enorm bonus-effekt till själva läsupplevelsen. Eller som barnboksförfattaren Anna-Clara Tidholm säger i Boken om läsning: ”Barn gillar böcker för att det ger dem tillgång till de vuxna.”

3. Det är utvecklande. Med böcker hjälper du ditt barn att möta nya ord och utveckla ett stort ordförråd, något som i sin tur senare gör det enklare att förstå både muntliga och skriftliga berättelser. Från de första vokaljollret växer antalet ord snabbt; en 1-åring kan några få ord, en 2-åring kan 200-300 – och en 3-åring kan upp mot 1 000 ord!

***

Bästa böckerna för bebisar att börja läsa

Var är Babbas saker?
Babba har tappat bort sina saker och vi får tillsammans hjälpa till att hitta dem. Boken fokuserar särskilt på frågan Var? En favorit för alla som älskar Babblarna!

Brrrum och full fart
Titta på bilderna och lyssna på hur fordonen låter. BRUM! TUT! SVISCH! I den här boken är det full fart hela vägen! Titta på bilderna, tryck på knapparna och försök att härma hur fordonen låter.

Hur låter djuren (Bolibompa)
Bolibompadraken lär sig hur olika djur låter, men också vad ljuden heter. Lejonet ryter GRRRR och hunden skäller VOFF. Hur låter djuren är en färgstark liten bok i en stil som alla Bolibompa-barn känner igen!

Jag vill sova
Dags att göra sig redo för natten: hitta nallen, klä på pyjamasen och läsa bok. En söt godnattsaga på rim för små pyjamashjältar med massor av härliga saker att känna och klappa på.

Greta Gris på zoo
Fröken Gasell tar med Greta och hennes vänner till stadens zoo! Lyft på flikarna och hjälp dem att hitta alla djuren, för nu vankas det mat!

Mina första ord - klappa och känn!
Var med och upptäck barnets första ord! Den här söta boken är full av fina bilder och taktila ytor att klappa och känna på.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.