Bebisar sover tre gånger (!!) så länge utomhus - men är det okej i vinterkylan?

Det låter för bra för att vara sant, men forskning visar att när små barn får sova utomhus på dagen sover de tre gånger så länge (!!). Men är det okej mitt i vintern? Här får du bästa tipsen för att hitta perfekt temperatur i vagnen.

9532.png

Mitt i den finska vintern forskade Marjo Tourula på hur bebisars sömn påverkades av att få sova ute. Och resultatet kanske chockar de flesta: bebisarna sov tre gånger så länge när de fick sova utomhus! På bonus-sidan finns också att den friska luften ökar motståndskraften mot infektioner, ger bättre aptit och aktivare barn. Men hur ska man klä bebisen för att det ska bli lagom varmt mitt i smällkalla vintern? Här får du våra bästa tips:

1. Så klär du bebisen för sömn i vagnen

När det börjar närma sig nollan och minusgrader ute är det dags att se över hur du bäddar i vagnen och klär din bebis.

  1. Börja med ett tjockt lager (åkpåse eller overall!):
    Hur du ska klä bebisen beror på vad du har bäddat vagnen med: om du har åkpåse fungerar den ungefär som en overall som värmer och skyddar. Annars är det bra att satsa på en riktigt varm, vindtät overall. Du behöver med andra ord inte ha både overall och åkpåse (det blir lätt för varmt!).
  2. Fortsätt med ull eller fleece:
    Ull är perfekt för kallare dagar. Det värmer ordentligt, och dessutom även om det skulle bli fuktigt.
  3. Underställ eller vanliga kläder:
    Om det är riktigt kallt kan ett underställ i ull vara bästa alternativet. Men oftast kan bebisen ha sina vanliga kläder som understa lagret.
  4. Skydda huvudet och ansiktet:
    Välj en mössa som sitter på bra och som skyddar öronen ordentligt. Smörj ansiktet på kvällen med en mjukgörande kräm som skyddar kinder och näsa mot kylan (denna är toppen för att slippa röda kinder!) och med läppbalsam för att slippa nariga läppar (vår absoluta favorit!).
  5. Glöm inte händer och fötter:
    Ha ett par sockar/tossor och vantar som sitter bra (de har ju en tendens att flyga av…!), då bebisars fötter och händer lätt blir kalla.

2. Så bäddar du vagnen mitt i vintern

  • Använd åkpåse! En åkpåse är perfekt för kyliga dagar och gör att du inte behöver ha en tjock overall på ditt barn. Den skyddar runt om hela bebisen (även huvudet!). Du kan dessutom öppna upp den för att reglera värmen.
  • Investera i ett riktigt bra regnskydd! Det skyddar både bebisen och vagnen mot snabbt skiftande väder - både snö och regn.
  • Ha med en filt i ull, så att du har möjlighet att addera ett extra värmelager om det är kallare än du väntade dig.

3. Skydda händer, fötter och känslig bebishud

Din bebis hud är känslig mot kyla och fukt, men hur skyddar du huden? Smörj in bebisens kinder och näsa med en mjukgörande hudlotion efter att ni har varit ute. Många kan bli röda runt munnen, speciellt om hen använder napp. Då är det extra viktigt att hjälpa hudens skydd på traven genom att smörja in. Vår favorit är Decubal Junior Cold Cream (och den rekommenderas ofta av BVC!) - som är speciellt framtagen för att skydda ditt barns kinder när det är kallt ute. Den smörjs in 20 minuter innan ni går ut för optimalt skydd (med andra krämer är det bra att smörja in kvällen innan).

4. Glöm inte att isolera under bebisen!

Barnvagnar kan vara dåligt isolerade och släppa in kylig vind. Det gör att bebisen blir kall underifrån. Många använder därför ett fårskinn för att isolera vagnen (välj ett skinn som är producerat för att användas i barnvagnar!). Ett annat knep är att ta ett tunt liggunderlag och klippa ut en bit till din liggdel – ekonomiskt och du får perfekt passform!

5. Lagom varm? Så vet du!

Händer och fötter blir lätt kalla, så känn istället på bebisens bröst och nacke! Många klär med goda intentioner på barnet för mycket kläder – med risk för överhettning. Du kommer snabbt att lära dig att avgöra vad som är lagom: om ditt barn är svettigt eller kallt efter promenaden justerar du till nästa dag.

6. Låt sunt förnuft styra!

Det finns många rekommendationer och åsikter om hur kallt det får vara för att låta barn sova utomhus, och det är främst din egen känsla som förälder som får avgöra. Experter brukar sätta 10 minusgrader som gräns. Ta hänsyn till luftfuktighet och vind när du gör din bedömning. För en nyfödd kan det vara klokt att begränsa utevistelsen under de första levnadsveckorna, och rekommendationen är att inte låta ett barn sova mer än tre timmar i sträck utomhus.


Håll alltid vagnen under noga uppsikt, genom att ha den inom synhåll och titta till ditt barn ofta. Täck inte över vagnens öppning, då det är viktigt att luften får god genomströmning. Även regnskydd kan göra luften i vagnen kvav och varm.


Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.