Bebis utan mössa? Ajabaja, säger forskarna!

Är du också uppväxt med tjatet att ha mössan på? Helt rätt, säger forskarna. Här får du svaret på varför det är extra viktigt för små barn - och dessutom bästa tipsen på hur du håller din bebis lagom varm i vinter. 

4675.jpg

Vi är alla uppväxta med seglivade myter, såsom att inte bada efter maten. Men klyschan om att alltid ha mössan på är faktiskt sann. Forskare menar att hela femtio procent (!!) av kroppens värme försvinner när du tar av dig mössan. Det är självklart därför som ditt barn (och du själv förstås!) alltid ska ha en bra mössa som isolerar. En mössa i ull är perfekt när det börjar bli kallare framåt hösten innan du börjar med en riktigt tjock mössa på bebisen. Den kan du också använda under en varm mössa på riktigt kyliga dagar mitt i vintern.

Nyfödda ska ha mössa inomhus också

Nyfödda bebisar är vana vid den varma och sköna temperaturen i mammas mage. Och dessutom är de dåliga på att reglera sin värme. Det är något som bebisar lär sig över tid. Därför är det ganska självklart att en liten tunn mössa även inomhus både kan ge bebisen en skönare övergång till livet utanför magen och hjälpa till att hålla värmen.

Enkelt att klä lagom varmt med lager-på-lager

I Sverige har vi i många delar av landet väldigt skiftande väder, där det kan vara minusgrader ena dagen och ruggigt höstväder nästa dag. Då är det perfekt att köpa vinterkläder som går att addera i lager-på-lager, och helt enkelt anpassa efter hur kallt det är. Hela lager-på-lager-principen bygger på att det inre skiktet ska hålla kroppen torr (ull är toppen!), mellanskiktet ska värma (till exempel i fleece) och det yttre skiktet håller kvar värmen och skyddar mot vind och vatten. Om din bebis inte har börjat med skor än är det toppen med tossor som håller fossingarna varma.

Så vet du om ditt barn fryser

Små barn blir extra lätt kalla om händer och fötter. Det beror på att när vi börjar frysa får vi ett minskat blodflöde just dit. Det som händer när vi fryser är att kroppen spänner musklerna och vi börjar huttra. Så om din bebis börjar huttra är det ett säkert tecken på att det är dags att gå in. Huden blir också blekare och många barn vill stå helt stilla för att “spara” på värmen.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.