Bebis som matvägrar? Expertens bästa tips för bättre matlust!

Kämpar du med att få din bebis att börja äta ordentligt? Som förälder är det lätt att bli stressad (!!) när bebisen matvägrar. Kajsa Lamm Laurin är logoped och har skrivit boken När ditt barn inte äter. Hon är expert på det här med att hjälpa små barn att hitta matlusten. Vi har frågat Kajsa om hennes bästa tips när din bebis matstrejkar!

3411.jpg

Varför blev du intresserad av att hjälpa barn som matvägrar?

– Många tänker att logopeder bara jobbar med språket och rösten, men vi är också utbildade att hjälpa till med sväljningssvårigheter. För min del handlade det om att jag även blev intresserad av de psykologiska och kommunikativa aspekterna av att äta. Att mata sitt barn är kommunikation; det handlar om ett samspel. På sätt och vis kan man säga att det är som en dans; det går lite fram och lite tillbaka.

Vilken är den vanligaste anledningen till att barn matstrejkar?

- Barnet måste vara hungrig för att vilja äta! Om ditt barn inte har aptit kommer det bli kämpigt. Det svåra med aptit är att det är väldigt känsligt för många grejer. Exempelvis kan aptiten avta om barnet känner sig stressad, mår illa eller har ont i magen. Det är alltså mycket som ska“klaffa” för att matlusten ska finnas där. Tänk såhär: allt det där som man som vuxen vet kan påverka matlusten är ofta förklaringen till att även ditt lilla barn inte vill äta. Ta magont till exempel, vi är ju inte heller särskilt sugna på att äta när vi har ont i magen.

Vilket är det vanligaste misstaget man gör som förälder?

– Många drabbas så smått av panik när barnet matvägrar. Det är såklart en helt normal reaktion som förälder. Men ofta tänker man kanske att barnet måste äta precis lika mycket varje dag och vid exakta tider. Rutiner är jättebra, men risken är att man pressar sitt barn (och sig själv) lite för mycket. Det blir såklart väldigt stressande för föräldrarna, men framförallt kan det skapa en negativ upplevelse kring mat för barnet. Ett bra motto är: Barnet ska komma till maten - inte tvärtom. Locka barnet till att vilja äta maten genom olika färger, konsistenser och smaker. Mat ska vara kul!

När behöver man vara orolig på riktigt?

– Först och främst: Så fort du är orolig ska du ta kontakt med BVC för att kolla så att bebis växer och utvecklas ordentligt. Om det ser bra ut finns det ingen anledning att oroa sig för hälsan. Men man kan även ta hjälp med att analysera barnets matbeteende. Filma gärna en matstund så att du kan visa upp det för BVC. Det brukar göra att de får större förståelse för vilken typ av hjälp ni behöver. Vill man kan man såklart även uppsöka en logoped på egen hand för att få hjälp!


Bästa tipsen för att få bebis att äta!


1. Små barn ska ha god mat. Ge ditt barn mat med mycket smak. Det finns ingenting som säger att en bebis bara ska äta pressad potatis och annat som knappt smakar något. Sen är det såklart inte alla barn som gillar starka smaker - men det gör ju inte alla vuxna heller! Våga testa!

2. Ät tillsammans med ditt barn. Visa barnet att “mat är gott och vi har roligt när vi äter!”. Det handlar om att vara närvarande hela tiden och visa att matstunden är ett sätt att umgås. Det skapar matlust!

3. Invänta "jag är hungrig"-ögonblicket! Som vuxna äter vi lunch vid en viss tid varje dag, och oavsett om vi är hungriga eller inte vet vi att det är bäst att äta eftersom det är ett bra tag kvar till middagen. Den logiken funkar inte riktigt med bebisar! Locka din bebis med något gott och se om intresset för mat finns. Om inte, vänta en stund!

4. Ge inte maten för stort fokus! När det krånglar med maten en period blir det lätt frustrerande, vilket barn oundvikligen känner av. Då är bästa rådet att helt enkelt lägga NOLL fokus på maten. Om du reser dig, grejar lite med disken eller hämtar något i kylen och låter bebisen sitta själva en stund släpper fokuset på att äta. Gör bitar, stavar och mos så att bebisen blir nyfiken och vill känna. Plötsligt hamnar det i munnen!

5. Läs på om bebisars oralmotoriska utveckling. I princip alla barn spottar ut maten de allra första gångerna. Många föräldrar tolkar detta som att barnet inte tycker om maten. Men det är inte sant. Små barn måste träna upp sin oralmotorik - alltså lära sig att äta helt enkelt.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.