Bebis med torr hud? Här är bästa lösningarna att testa!

Torr hud är vanligt hos små bebisar och nyfödda. Men varför? Och hur hjälper vi våra små ”torrisar” på bästa sätt? Här reder vi ut frågetecknen och ger dig konkreta lösningar.

26148.png

Precis efter födseln har många nyfödda bebisar torr hud. Det beror på att det fosterfett som inte sjunker in i huden blir ett överskott - som i sin tur blir till torr hud. Ibland kan det nästan se ut som om bebisen fjällar eller ömsar skinn.
– Det är vanligt att bebisarna är torra runt fotleder, handleder och sidan av magen, men även andra delar av kroppen kan vara torra. Det är helt ofarligt och ofta är huden under det torra väldigt mjuk, berättar Eila Hedekvist, BVC-sköterska från Lillugglans BVC.

Yes – bebisar med torr hud ÄR vanligt...

Att bebisars hud är torr beror på att de har för lite fukt och fett i huden.
- Att man är torr eller får eksem på rumpan under blöjan beror på att det lätt blir fuktigt och instängt i området, säger Eila Hedekvist.
Hon berättar också att det är viktigt att vara noggrann med att huden är helt torr, efter exempelvis rengöring med tvättlappar, när man sätter på en ny blöja. Om fuktig hud stängs in i en blöja kan det nämligen bildas svamp.
– Att låta bebisen ligga utan blöja och lufttorka en stund är ett bra tips - som bebisarna dessutom ofta gillar, säger Eila Hedekvist.

TIPS! Missa inte våra bästa tips för att byta blöjan på rätt sätt.

… precis som torr hårbotten

Många bebisar är också torra i hårbotten, vid öronen och ögonbrynen, vilket kallas skorv.
- Skorv är ofarligt och växer bort. Vill man ta bort skorven är det lättast att göra det genom att smörja in bebisens hårbotten med babyolja på kvällen och låta det sitta över natten. På morgonen tvättar du bebisens huvud med en mild tvål och gnuggar lätt med en frottéhandduk. Då släpper ofta skorven. Om skorven inte går bort finns receptfria behandlingskrämer på apoteket, säger Eila Hedekvist.

TIPS! Här kan du läsa ALLT om skorv, plitor och prickar hos nyfödda.

3 tips för bebisar med torr hud

Vilka är då knepen för att hjälpa huden på traven, så att din bebis slipper bli torr? Här är bästa knepen för torr hud eller eksem:

  1. Ett par droppar olja i badvattnet – och att eventuellt smörja med babyolja direkt på huden – kan lindra torrheten. Vatten är uttorkande för huden, så det kan vara klokt att inte bada mer än 1-2 gånger i veckan. Smörj alltid in bebisen med en mjukgörande lotion efter varje bad.
  2. Smörj, smörj, smörj! Och gör det oftare än du tror behövs! Det går inte att ge bebisens hud för mycket fukt och fett. Smörj varje morgon och kväll om huden är torr och känslig. Om det är kallt ute är det bra att bara smörja in på kvällen. Ibland behöver man smörja hela kroppen, ibland räcker det där bebisen har besvär. Fråga gärna på BVC om du är osäker!
  3. Testa dig fram till rätt kräm. A och O är att mätta bebisens hud med fett och fukt genom mjukgörande kräm. Men alla krämer fungerar inte för alla bebisar. Vår favorit är Propyless (och den rekommenderas ofta av BVC!). Det är en hudlotion som snabbt går in i huden, så att du slipper kladd. Den funkar förstås lika bra för hela familjen.

TIPS! Under årets kalla del kan det vara bra att i förebyggande syfte smörja in ansiktet och kinderna kvällen innan ni går ut.

Torr hud kan bli eksem

Hos lite äldre bebisar och barn är det vanligast att vara torr på utsatta ställen, som på utsidan av överarmar och lår, men även på magen och ryggen. Det är inte farligt med torr hud, men det kan vara besvärligt för barnet och därför är det bra att behandla och förebygga på rätt sätt.
– I vissa fall utvecklas den torra huden till eksem. Eksem är en inflammation som gör att det yttersta hudlagret blir torrt, rött och ofta kliar. Det är vanligt att föräldrar tror att eksem beror på allergi, men faktum är att eksem oftast beror på att huden är för torr och behöver fukt. Många blir lättade när de märker att eksemen lindras när de hittar en mjukgörande kräm eller salva som fungerar för just deras barn hud, berättar Eila Hedekvist.

Sanna Bergling

Sanna Bergling

01 februari, 2022

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.