Bebis eller förskolebarn med vinterkräksjukan? Överlevnadsguide för småbarnsföräldrar!

Det är lika kämpigt varje gång någon i familjen drabbas av magsjuka. Värst är den snabbt spridda vinterkräksjukan och skräcken för att alla ska bli sjuka samtidigt. Här är allt du behöver veta om vinterkräksjukan drabbar din bebis och hur du gör för att minimera smittan. 

12255.jpg

De flesta typer av magsjuka eller maginfluensa (dit även vinterkräksjukan hör) orsakas av något virus eller bakterier. Symptomen är illamående, kräkningar diarré, magont och ibland även feber (mer om symptomen här). Just vinterkräksjukan orsakas av calicivirus som sprider sig väldigt snabbt. De flesta blir sjuka under vintermånaderna när vi är umgås mer inomhus, därav namnet.


Allt du behöver veta om vinterkräksjukan

Hur smittar vinterkräksjukan?

Viruset sprids genom kontakt med smittade personer, men det kan även finnas på föremål som toalettsitsar, dörrhandtag eller leksaker. Spridningen kan också ske genom små luftburna vattendroppar, till exempel nysningar eller mat som hanterats av en smittad person, vilket ytterligare ökar spridningen.

Hur länge smittar vinterkräksjukan?

Risken för att bli smittad finns kvar så länge kräkningar och diarré pågår.

Hur lång tid tar det innan vinterkräksjukan bryter ut?

Från det att du smittas till kräkningarna är ett faktum brukar det gå mellan 12-48 timmar. Ofta kommer kräkningarna plötsligt och helt utan förvarning.

Kan man vara immun mot vinterkräksjuka?

Cirka 20 procent av befolkningen är så lyckligt lottade att de har en genvariant som gör att de inte blir smittade av den vanligaste sorten av vinterkräksjuka. Grattis till dem!

Hur länge behöver ett magsjukt barn stanna hemma?

Minst två dygn efter att kräkningar och diarré har upphört. Även om det känns tufft att vabba är det bäst att stanna hemma ytterligare en tredje dag. Syskon som är friska behöver inte hållas hemma i förebyggande syfte.
 


Så undviker du att smittas av vinterkräksjuka (eller att den sprider sig till fler i familjen)

Håll händerna rena (!!)

Handsprit biter inte på vinterkräksjukans calicivirus. Flytande tvål och varmt är A och O för att undvika att smittas. Man kan bära på viruset utan att ha några symptom, därför är det extra viktigt att alla i familjen är extremt noga med handtvätten. Tvätta och tvätta igen, efter varje toalettbesök, när ni kommer hem från förskolan och innan ni äter. Tvätta hellre en gång extra och lägg fokus på små fingertoppar (som gärna stoppas i munnen) för att hålla naglarna rena.

Låt alla ha en egen handduk

Den som är sjuk ska definitivt använda en egen handduk eftersom viruset överlever i textilier. Så länge ni inte vet om någon mer bär på viruset är separata handdukar ett måste.

Tvätta sängkläder och snuttefiltar

Tvätta sängkläder, gosedjur, snuttefiltar och andra textilier i minst 60 grader för att säkra att de är fria från virus.

Blöjsanera och gör rent skötbordet

Om ditt barn har blöja och fått vinterkräksjukan behöver du göra rent skötbordet och tvätta händerna noga efter varje byte. Lägg använda blöjor i en plastpåse innan de slängs i soptunnan.

Minska på mängden leksaker

Ha en mindre mängd leksaker framme och försök hålla dem rena under tiden barnet är sjukt. Inte minst för att syskon ska slippa bli smittade.
 


Överlevnadsguide: så orkar du med vinterkräksjukan med små barn

Bädda med handdukar

Tvättmaskinen går ofta varm i magsjuke-tider. Det tär på tålamodet att bädda om i sängen flera gånger på en natt. Vårt tips: Bädda huvudänden där barnet sover med en stor handduk och utan kudde och gosedjur. Om det skulle hamna kräks i sängen kan du enkelt ta bort handduken och slippa bädda om hela sängen.

Ge extra vätska direkt

Ju yngre barn desto känsligare är det för vätskebrist och uttorkning, därför är det bra att ge vätska direkt när magsjukan startar. En trött och hängig bebis som inte kissar lika ofta som vanligt är ett första tecken på uttorkning. Håll koll på att det kommer kiss med samma frekvens och att blöjan blir lika tung som vanligt. För barn utan blöja gäller att hen kissar flera gånger per dygn.

Drick i långsam takt

Det kan vara en utmaning att få någon som mår illa att dricka. Ge vätskan i långsam takt och välj en dryck som barnet tycker om. Två teskedar var femte minut är ett bra riktmärke. Ger du vätska med en doseringsspruta är 10 milliliter ungefär två teskedar. Ofta kräks barnet upp en del, gör ett litet uppehåll och försök igen.

Gör glass av vätskeersättning

Vid kraftiga kräkningar och diarré eller hög feber är det alltid bäst att ge vätskeersättning. Men hur enkelt är det att få en bebis att dricka vätskeersättning? I glass-form blir det mycket roligare. Det här tipset från fixasjalv.se är toppen: du blandar vätskeersättningen enligt anvisningen på paketet, rör i sockerfri saft i barnens favoritsmak och häll upp i glassformar. Frys ett par timmar!

Lär känna "kräk-signalerna"

Ofta kommer den första kräkningen hos barn som en total överraskning. Men sedan kan du försöka lära dig "när det är dags". Vanliga tecken hos små barn på att de snart kräks är att de börjar skrika, dreglar mycket eller tar sig i munnen. 

Fortsätt amma eller mata med flaska

Amma och flaskmata oftare än vanligt och även om bebisen fortsätter att kräkas. Om du ammar kan du försöka att mjölka eller pumpa ur bröstet, och ge mjölken med sked om barnet inte vill ta bröstet.

Matlust i små portioner

När ditt barn vill börja äta igen är det bra att börja med små mängder av lättsmält mat som vitt bröd, kokt fisk, kyckling och ris. För lite större barn är nypon- eller blåbärssoppa snälla mot magen, som också går att frysa in till glass. Det kan vara bra att undvika frukt i början eftersom det kan irritera tarmarna.

Sjuka samtidigt?

Nej, vi har faktiskt inga peppande knep om alla i familjen blir sjuka samtidigt. Det är bara att genomlida. Minut för minut. Kämpa!
 


Då ska du söka hjälp

Sök vård om du misstänker att ditt barn drabbats av vätskebrist, eller om det är under 1 år och har kraftiga kräkningar eller diarré.

Om du eller ditt barn råkat ut för ett kritiskt olycksfall eller om du har misstankar om en allvarlig sjukdom så bör du uppsöka vård på en akutmottagning. Om du upplever att läget är akut ska du alltid kontakta 112.

Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

10 februari, 2020

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.