Bättre sömn med ersättning, amning eller välling? Myterna du MÅSTE känna till!

Sover bebisar som äter ersättning bättre än de som blir ammade? Bäddar en stor flaska välling för bättre nattsömn? Myterna kring barn, mat och sömn är många – och här har vi kollat upp vilka som egentligen stämmer!

22273.jpg

MYT 1: Barn som äter ersättning sover bättre

Svar: Falskt!

Det finns ingen forskning som säger att det är skillnad i mättnad på lika stora mängder ersättning eller bröstmjölk. Däremot varierar bröstmjölkens fettsammansättning något under måltiden. Det är därför viktigt att amningen får ta sin tid och låta barnet äta klart. En flaska ersättning alltid har samma innehåll. Många känner säkert igen sig i att kvällarna brukar innebära många och långa amningstillfällen (just vid den tiden på dygnet då man kanske är sugen på att göra något man själv vill!). 
- Ofta är det svårt att hitta den extra tid som amningen kräver på kvällen, vilket kan vara en anledning till att man upplever att barnet inte blir lika mätt som efter en flaska ersättning, som man ju ger snabbt och lätt. Men lyckas man sitta i lugn och ro och amma länge, så är det ingen skillnad i mättnad, säger Linda Almehov, barndietist hos Semper.


MYT: Gröt och välling ger bättre sömn

Svar: Typ sant!

Finns det en magisk ingrediens i gröt och välling som gör att barnet sover extra bra? Nja, inte en magisk kanske. Men till skillnad från tillskottsnäring (som ersättning heter efter sex månaders ålder) så innehåller välling och gröt spannmål: något som många upplever mättar bra.
– Många vill ge något som känns stadigt på kvällen, och ska man ge spannmål rekommenderar jag gröt och välling med fullkorn. Sedan vet jag inte hur stor roll det spelar exakt vad man ger, förutsatt att det inte är geléhallon och läsk förstås. Till viss del tror jag myten grundar sig i att det finns en tradition i att ge välling på kvällen, säger Sara Ask, barndietist och författare till flera böcker om barn och mat.


MYT: En flaska välling på natten får barnet att somna om

Svar: Sant (fast också lite falskt...)

Ofta funkar det så att barn somnar om lättare på natten om de får en flaska med välling, men barn över 6 månader behöver egentligen inte äta under natten. När kvällsmaten gjort sitt tar barnet av sina glykogenlager för att hålla blodsockret uppe, och i levern finns ett lager av kolhydrater att ta av under de timmar man inte äter.
– Jag har träffat på många som fortfarande går upp på natten och ger en flaska, inte för att barnet är hungrigt, utan för att det blivit en vana. Och den vanan behöver man kanske då fundera på att bryta, säger Sara Ask.  

TIPS! Dags att sluta med mat på natten? Här har vi samlat bra tips när du vill sluta med amning eller flaska på natten i ett poddavsnitt.


MYT: Pulver som pulver - det är samma sak!

Svar: Falskt!

Pulvren för ersättning, tillskottsnäring och gröt ser nästan likadana ut, men de skiljer sig faktiskt åt. Här är några skillnader:

  • Modersmjölksersättning ges till barn under sex månader, som kan ges helt eller delvis som ersättning för amning.
  • Tillskottsnäring ges till barn som är äldre än sex månader. Den ska fungera som ett komplement till de första smakportionerna (precis som bröstmjölk), så att de tillsammans blir en fullgod måltid.
  • Gröt och välling är tänkt som en egen måltid (det vill säga som frukost, mellis eller kvällsmat). Det är bra att tänka på att inte ge gröt eller välling om bebisen ätit dåligt vid en måltid. Då är det bättre att komplettera med amning eller tillskottsnäring.

MYT: Hemmagjord välling och gröt funkar lika bra

Svar: Nja...

Visst kan man göra egen välling och gröt istället för att ge fabrikstillverkad sådan – förutsatt att man är noga med att tillsätta järn, oftast i form av finkrossat paltbröd.
– Till barn under två år, och framför allt under ett, är det svårt att täcka järnbehovet själv. Det är därför Livsmedelsverket tycker att det är bra med berikad pulvergröt eller välling, för att de är berikade med järn, andra mineraler och vitaminer, säger Linda Almehov.


MYT: Mycket mat ger bättre sömn

Svar: Sant (men lagom är bäst!)

En mätt mage bäddar för god sömn, men har du en bebis som kräks mycket kanske de där sista dropparna inte måste ner.
– Generellt sover man bättre med mätt mage, men för den sakens skull bör man inte ”övermata” på kvällen. Ett litet barns magmun inte är helt stängd, det är därför de kan kräkas oftare, säger Linda Almehov.

Lisa Stevik

Lisa Stevik

10 december, 2020

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.