Barnvagnsexperten om konsten att välja rätt barnvagn: "Utgå från hur ditt liv ser ut!"

Ny i barnvagnsdjungeln? Barnvagnsexperten Anna Lavfors har testat över 120 olika barnvagnar och kallar sig själv för lite av en “barnvagnsnörd”. Här delar hon med sig av sina erfarenheter och bästa tips för dig som är i farten att välja vagn!

2633.jpg

Hur kom det sig att du valde att starta en barnvagnsblogg?

- Barnvagnar har funnits med i mitt liv sen jag började sitta barnvakt i tonåren, men det var när jag jobbade extra som barnflicka medan jag pluggade på universitetet som jag verkligen fick upp ögonen för vagnarna. Mamman i familjen bytte barnvagn flera gånger och jag insåg att en vagn kan vara totalt olik en annan. När jag för nio år sedan väntade mitt första barn så var valet av barnvagn den absolut viktigaste av alla mina bebisförberedelser.
- År 2011, under min andra föräldraledighet, ville jag hitta sätt att kommunicera med andra barnvagnsnördar samt sprida min egen barnvagnskunskap så att andra skulle slippa göra om de misstag jag gjort vid valet av vagn. Jag startade först min Facebook-grupp Barnvagnar! i augusti och därefter bloggen Allt om barnvagnar i november. Sedan dess har det bara rullat på!

Vad är bra att tänka på när man ska välja barnvagn för första gången?

- Man ska tänka på sig själv, först och främst. Hur ser livet ut? Går man i skogen med hunden varje dag eller bor man i en lägenhet tre trappor upp utan hiss? Är man två föräldrar så kanske den ena är lång och den andra kort? Livsstil och fysiska förutsättningar avgör vilken vagn som är rätt, och det finns ingen vagn som är objektivt bäst. Men kanske en vagn som passar ens egen familj bättre än alla andra!

Vilka är de vanligaste misstagen som du upplever att man gör i valet av barnvagn?

- Ett vanligt misstag är att köpa på sig en massa – ibland väldigt dyra – tillbehör som man sedan aldrig har användning av. Jag tycker man kan börja med vagnen och sedan känna efter när barnet kommer vilka tillbehör man faktiskt behöver. Dock är ett bra regnskydd ett absolut måste tycker jag!

Vad behöver man tänka lite extra på om man vill köpa vagn begagnat?

- Min rekommendation är att alltid titta på vagnen innan man köper den. Och att då se till att gå igenom alla funktioner; testa att bromsen fungerar, att vagnen kan fällas upp och ihop, att handtaget kan vinklas och sittdelens ryggstöd fällas och så vidare. Samt att alltid se till att vagnen är hel, inte har rostat eller att klädseln inte är möglig.
 


Annas topp tre barnvagnstips!

Barnvagnsexperten om konsten att välja rätt barnvagn: "Utgå från hur ditt liv ser ut!"
Anna Lavfors rullar vagn med sina barn.


1. Tänk mer på sittdelen än på liggdelen. Även om man har svårt att visualisera något annat än en liten bebis nedbäddad i en liggdel så använder man nästan alltid sittdelen betydligt längre än liggdelen, så glöm inte att kolla att sittdelen har de funktioner man önskar.

2. Provkör vagnen innan inköp - om det är möjligt. Körkänslan är superviktig för om man kommer trivas med vagnen eller inte. Och när man provkör ska man inte trippa fram långsamt, man ska ta rejäla kliv för i riktiga livet kommer man ibland vara sen till bussen när det ösregnar och då vill man kunna gå snabbt med vagnen utan att sparka i chassit!

3. Fundera över era främsta behov! Det är svårt att baka ihop alla egenskaper i samma vagn utan att den bara blir till en stor kompromiss som man aldrig är riktigt nöjd med. Om man behöver en barnvagn som är grym att köra i grov terräng och en barnvagn som tar minimal plats ihopfälld i bilen är det kanske bättre att använda sin budget till att köpa två vagnar - en vardera för de två olika behoven.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.