Barnpsykologens bästa tips: Lämna hos barnvakt? Så länge kan du vara borta!

Även om du kanske längtar efter lite egentid kan det kännas jobbigt att lämna sitt barn hos någon annan, framförallt första året. Barnpsykologen och forskaren Malin Bergström ger här sina bästa råd för att det ska kännas tryggt för både dig och ditt barn. 

5500.jpg

När är det okej att första gången vara ifrån sitt barn — och hur länge?

— De första månaderna är barnet såklart mer ömtåligt för att vara ifrån sina föräldrar längre stunder. Det handlar alltid om att göra det som ni känner är bäst för er och ert barn, men i början brukar det vara bra om det bara är kortare stunder eller någon enstaka kväll. När barnet däremot är lite äldre, upp emot ett år, styr ni reglerna helt själva. Då "klarar" barn i allmänhet rätt mycket — men sedan är alla barn olika och därför handlar det i slutänden om barnets personlighet och inte åldern i sig.

Hur vet man om barnet är redo att vara hos någon annan lite längre stunder?

— Om vi pratar om barn som är runt ett år eller äldre så är det barnets personlighet som styr. Vissa barn gillar inte alls att vara ifrån sina föräldrar medan andra till och med tycker att det är spännande med andra människor och nya miljöer! Barns reaktioner är helt enkelt olika och ni måste hitta ett sätt som passar just ert barn, men också er som föräldrar. Ibland behöver man såklart ha lite egentid utan sitt barn och då kan det såklart vara knivigt att vara ifrån ett barn som blir ledsen av situationen. Då är det extra viktigt att man som förälder känner sig trygg med miljön där barnet är; att det är en person som du litar på och som du vet kommer vara en varm famn. På så sätt brukar barnet tillslut också trivas väldigt bra!

Hur påverkas barnet av att vara ifrån sina föräldrar?

— För det första behöver man aldrig känna att man gjort fel i att lämna sitt barn hos en barnvakt (så länge det är en trygg person för både er och barnet). Det kommer inte att skada eller påverka barnet negativt på något sätt. Det viktiga är er vardagliga kontakt och att barnet förstår att du alltid finns där. De korta stunder då ni är ifrån varandra kommer inte att ha någon betydelse i långa loppet.
— För det andra tycker jag istället att man ska tänka såhär: du gör barnet en fin tjänst. Att låta barnet bygga relationer med andra bra personer i er närhet redan från start är en investering för livet!

Hur ska man hantera barnets (och sin egen) separationsångest?

— Det här med separationsångest är egentligen ganska finurligt. Till skillnad mot vad många tror så är det i grund och botten inte en känslomässig reaktion, utan det är sammankopplat till när barn lär sig krypa. Eftersom små barn har så dåligt omdöme behöver de ett riktmärke för vad man ska göra och inte göra, Därför vill barnet gärna hålla sig nära föräldern. Skulle de inte känna separationsångest skulle de praktiskt taget kunna krypa vidare ut i stora vida världen. Om föräldern däremot inte i närheten, utan exempelvis med sin barnvakt brukar det lösa sig ganska naturligt. Då förhåller sig barnet istället till barnvakten som riktmärke och det brukar för många kännas väldigt betryggande att veta.


Malins fem bästa lämna-hos-barnvakt-tips

1. Börja med kortare stunder och öka successivt. Det handlar helt enkelt om att planera inför att ni ska vara borta. Bygg upp det – så att när ni är borta lite längre känner sig barnet införstådd med vad som händer och vet att ni kommer tillbaka snart.

2. Se till att barnet är i en fysisk miljö som känns trygg. Första gångerna kan det exempelvis vara en fördel att ta hem barnvakten till er. För bebisar känns det tryggt att få vara kvar i sin hemmamiljö och det minskar också antalet förändringar och nya intryck.

3. Välj en barnvakt som du känner dig helt trygg med – och barnet likaså. Låt barnet träffa barnvakten flera gånger innan och kanske även vara ensam med under korta stunder så att både ni och barn är trygg med personen.

4. Behåll barnets vanliga rutiner. Prata igenom rutinerna innan i lugn och ro så att barnvakten också känner sig trygg med det och ni vet att barnet kommer ha det bra. Skriv gärna ett mat- och sovschema till barnvakten att förhålla sig till!

5. Var tydlig med att vinka hej då till barnet innan du går. Det kan vara lätt att tro att barnet tycker det är mindre jobbigt om du diskret lämnar över till barnvakten. Det är helt fel; var tydlig med att ni kommer vara borta ett tag och vinka glatt hejdå (så att barnet ser att du går).

Evelina Åkerberg

Evelina Åkerberg

05 december, 2017

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.