BabyNaps - vanliga frågor och svar

Här hittar du frågor som vi ofta får om appen BabyNaps och om bebisars sömn.

23130.png

Är det viktigt att vakna vid samma tid varje dag?

Det tråkiga svaret är: ja! För din bebis underlättar det att komma in i bra rutiner när det gäller sömnen. Att vakna samma tid innebär ju att hen också sover ungefär vid samma tider under dagen och somnar samma tid på kvällen. Därför väljer du den tid i BabyNaps som ni oftast vaknar och utgår från den. Det skapar rutinen som kommer ge din bebis bättre sömn.

Är sovtiden i schemat den tiden då jag ska börja läggningen, eller ska bebisen sova då?

Det är inte så viktigt att bebisen somnar exakt den minut som anges i sovtiderna (det skapar bara onödig stress!). Men du kan sikta på att bebisen ska somna ungefär då sovtiden börjar.

Vad baseras BabyNaps sovtider på?

BabyNaps bygger på forskningen kring bebisars sömn. Den visar tydligt att - även om bebisar är olika - så kan vi som föräldrar ge så bra förutsättningar som möjligt för bra sömn. Det gör vi genom tydliga rutiner och att sova vid samma tider varje dag. Utifrån de inställningar du gör i appen anpassas sovtiderna, bland annat efter hur länge bebisen bör sova och vara vaken vid varje ålder. Du väljer i appen när ni vaknar och hur länge din bebis sover vid varje sovstund, vilket också påverkar sovtiderna. Genom att följa dem kan du vara säker på att ditt barn får lagom med sömn på både dagen och natten.

Vad betyder det att det är ett visst antal dagar kvar till nya sovtider?

När bebisar är runt 3-4 månader sover de fem gånger om dagen - och ett år senare bara en gång. Det är med andra ord många förändringar som ska ske i din bebis sovtider! Därför hjälper dig BabyNaps att skapa smidigare övergångar mellan sovtiderna. Ibland kan det betyda att en sovstund flyttas en kvart framåt - och när tiden är mogen tas sovstunden bort helt och hållet.

Kan jag se kommande sovtider i appen?

Absolut! I kalendern ser du alla kommande sovtider.

Kan jag lägga till flera barn i appen?

Nej, i appen går det följa ett barn. Vi kikar på om det finns möjlighet att utveckla appen för att kunna lägga till fler barn. Det går dock självklart bra att ändra inställningarna i appen för att se sovtider för ett annat barn.

Varför går det inte att själv ändra sovtiderna?

Du kan inte själv ändra på sovtiderna i appen. Här är anledningen till det: BabyNaps är ett sömnschema med rekommenderade sovtider för din bebis. Det är inte alltid som det tajmar perfekt med sömnen, och det är förstås ingen fara. Men sovtiderna tar hänsyn till hur mycket och när din bebis borde sova under dagen - vilket ger en bra balans mellan dag- och nattsömn på lång sikt. Om du ändrar tiderna varje dag blir det svårt att hitta rätt balans. Det är rutinen och de fasta sovtiderna som kommer att ge bättre sömn långsiktigt. Det kan dock ta lite tid innan bebisen somnar i rätt tid, så ge er båda två tid att vänja er och stressa inte.

Vad gör jag om bebisen inte somnar i rätt tid eller sover för länge?

Gah, vissa dagar blir det kaos med sömnen. Kanske vill din bebis inte somna vid första sovstunden eller så blir den alldeles för kort - och plötsligt är hela dagen i oordning. Det är frustrerande - yes, vi vet. Men det bästa du kan göra att acceptera läget (och ta ett djupt andetag!). Om bebisen somnat för tidigt kan du försöka hålla hen vaken till nästa sovstund. Om hen istället somnat för sent är det oftast lättast att skjuta lite på nästa sovstund.

Min bebis sover ibland korta pass, ibland långa - vilken längd på sovstunden ska jag välja?

Det finns tre olika intervaller att välja mellan i appen. Du väljer den intervall som passar för den längsta sovstunden som ditt barn normalt tar under dagen. Om din bebis till exempel ofta sover en kortare tupplur på förmiddagen och sedan sover 60 minuter vid lunch, så väljer du intervallet 50-80 minuter.

Min bebis sover kortare på natten än vad som anges i BabyNaps, hur gör jag då?

I BabyNaps får du förslag på när din bebis borde somna utifrån när hen vaknade och sovstunderna under dagen. Natten blir oftast mellan 11-12 timmar. Det är ett bra riktmärke att sikta på för små barn, även om ditt barn inte sover exakt så mycket just nu. Du ökar chanserna för att mer sömn hamnar på natten när du följer tiderna i BabyNaps. Utgå därför från när ni vaknar på morgonen och följ tiderna för dagen. Du kan istället skjuta fram läggdags, så att det passar din bebis. Men testa att lägga bebisen en kvart tidigare då och då, för att se om hen förlänger sin nattsömn. De flesta bebisar vaknar vid samma tid oavsett om de somnat lite tidigare på kvällen.

Behöver jag väcka min bebis?

Oftast inte! Men med två undantag:

1. Vid dagens sista sovstund: I sovtiderna kan du se att den sista sovstunden i perioder är kortare, till exempel 20-25 minuter. Sovstunden behövs för att din bebis ska orka hålla sig vaken till läggdags, men är förkortad för att den inte ska hamna för nära läggningen. Helt enkelt ska bebisen vara lagom trött när det är dags att sova för natten. Här får du som förälder avgöra om din bebis behöver väckas för att hitta rätt balans.

2.Om bebisen sover väldigt långa pass: Om din bebis ibland sover 20 minuter och ibland 3 timmar kan du behöva väcka bebisen vid de väldigt långa sovpassen. Risken är annars att bebisen får för mycket sömn på dagen (och sover mindre på natten), och att hen är vaken längre mellan passen är vad som rekommenderas för den åldern. Det kan istället vara bättre att alla sovstunderna blir mer jämnlånga.

Behöver jag vara rädd för att mitt barn sover för lite?

Nej, det behöver du inte vara. Sovtiderna i BabyNaps anpassas efter både din bebis ålder och hur mycket hen sover vid varje sovstund. Därför kommer din bebis att få precis lagom mycket sömn både på dagen och på natten.

Är det okej att strunta i tiderna, om jag ska på en aktivitet?

Sovtiderna i BabyNaps gör det enklare att planera hur din dag ser ut, men för många kan det vara svårt att hålla tiderna om man inte är hemma. Vi tycker så här: försök så långt det går att hålla bebisens sovtider, men försök hitta nya lösningar. Till exempel kanske kaffe på stan kan bytas mot en skön promenad, där din bebis kan sova i vagnen. Och många bebisar sover gott i en bärsele, även på museum. Det gör kanske inte så mycket att en sovstund blev kortare just idag, så länge som din bebis orkar och är pigg. Det är ingen fara med en annorlunda dag då och då, om du oftast följer tiderna och din rutin. En glad förälder som fått göra något kul är också viktigt!

Från vilken ålder startar sovtiderna i BabyNaps?

Som förälder till en nyfödd bebis inser du snabbt att det är”go with the flow” som gäller. När din bebis blir 3 månader har dygnsrytmen (tack och lov!) börjat bli tydligare, och då får du personligt anpassade sovtider i BabyNaps.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.