Är din nyfödda bebis andning normal? Så vet du!

Snabb, flämtande, rosslig, pipig – och ibland inte alls (!!). Som förälder är det lätt att oroa sig över din nyfödda bebis andning. Här reder vi ut vad som är normalt och när det är läge att söka vård eller använda ett andningslarm.

26845.png

Det är normalt att nyfödda bebisar växlar mellan att andas jättesnabbt till att ha andningsuppehåll under flera sekunder (den oron, vi vet!!).
- Många föräldrar känner sig oroliga för just andningen och jag tror att det kan bero på att bebisar andas så annorlunda jämfört med äldre barn och vuxna. Nyfödda har ett naturligt omoget andningsmönster som stabiliseras när de blir större. Det är viktigt att komma ihåg att det nästan aldrig är någon fara, säger Sofia Nilsson, barnsjuksköterska på Knodd.se.

Ja, andningsuppehåll på flera sekunder ÄR normalt

En liten bebis andas normalt runt sextio andetag per minut när de är vakna och pigga, och ungefär hälften så många när de sover. Det är också helt normalt att bebisar andas med snabba och flåsande andetag under tjugo sekunder för att därefter ta en paus på ett par sekunder där de inte andas alls.
- Det är de nyfödda bebisarnas omogna andningssystem som gör att de tar pauser. Tio sekunders paus kan kännas lång och skrämmande, men det är normalt och bebisen kommer att börja andas igen. Pauserna sker flera gånger per dygn, både när bebisen är vaken och sover. Så länge bebisen inte är blå om läpparna är pauserna inget att oroa sig för, förklarar Sofia Nilsson.

TIPS! Spola din bebis näsa med koksalt om hen låter förkyld. Bebisar under fem månader andas bara genom näsan och därför är det extra viktigt att noggrant spola rent nästan med koksalt när det låter som att din bebis är snuvig eller täppt i näsan.

Så ska det låta  

Den pipiga, väsande eller rosslande andningen då? Också helt normal! (Puh!)
- Små bebisar är mjuka i sina luftvägar och det är därför som andningen låter betydligt mer än hos äldre barn och vuxna, förklarar Sofia Nilsson.
Många föräldrar tycker också att det ibland låter som att något åker upp och ner när bebisen andas.
– Det är mat. Den övre magmunnen på små spädbarn glappar nämligen lite, vilket gör att en viss del av maten rinner tillbaka när barnet ligger på rygg. Maten åker då fram och tillbaka, det är normalt och helt ofarligt, säger Sofia Nilsson.

TIPS! Testa högläge om din bebis störs av mat som rinner tillbaka eller rosslig andning. Förutom koksaltlösning som spolar rent näsan, så kan högläge hjälpa. Lägg bebisens huvud och axlar på en kudde eller höj upp huvudändan på sängen.

Och andningslarm då - behöver man det?

– Barn som behöver andningslarm kommer bli rekommenderade ett från vården. Annars rekommenderar vi inte andningslarm hemma, eftersom det kan ge en falsk trygghet och faktiskt också öka oron hos föräldrar. Larmen kan larma fel och då blir föräldrar jätterädda och söker vård får något som inte är något att oroa sig för, säger Sofia Nilsson.

Orolig ändå? Prata med BVC eller din vårdcentral för råd och vägledning.


Då ska du söka vård akut för din bebis

  • Om bebisens andning verkar vara ansträngd eller om bebisen får svårt att dra ner luft bör du söka vård. Bebisen kan då få indragningar som syns likt ett jack under revbenen. Det betyder att andningen är tung och jobbig och att bebisen använder bukmusklerna för att få ner luft. Ansträngd andning kan också synas genom att halsgropen dras in eller att näsvingarna fladdrar när bebisen drar in luften.  
  • Blåa läppar eller naglar är ett tecken på att bebisen inte får tillräckligt med syre och behöver hjälp.
  • Bebisar får vara trötta, men de ska inte vara slöa. Om bebisen är slö, som en trasdocka, ska du söka vård. 
  • Om bebisens allmäntillstånd är dåligt är det dags att söka vård. Exempelvis orkar bebisar som har det jobbigt med andningen ofta inte äta.

Om du eller ditt barn råkat ut för ett kritiskt olycksfall eller om du har misstankar om en allvarlig sjukdom så bör du uppsöka vård på en akutmottagning. Om du upplever att läget är akut ska du alltid kontakta 112.

Sanna Bergling

Sanna Bergling

22 mars, 2022

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.