Ammat hela natten? Så ammar du för BÄTTRE NATTSÖMN!

Vaknar du också vissa morgnar och tänker: ”Har jag överhuvudtaget sovit – eller bara ammat?”. För dig som drömmer om mer sammanhängande nattsömn (och en mättare bebis!) har vi samlat experternas bästa knep.

25317.png

Det är normalt att bebisar vaknar varannan timme (eller oftare!) dygnet runt de första månaderna eftersom de styrs av hunger och närhetsbehov.
– I början går det inte styra bebisens rytm och därför rekommenderar vi föräldrar att sätta ribban lågt och följa bebisen. Många vittnar om att man orkar så mycket mer än vad man förväntat sig trots lite sömn och det är på grund av ett glädjehormon som hjälper oss att orka lite extra, säger Malin Johansson, BHV-sköterska på Lillugglans BVC i Göteborg.

Vanligt med kvällsoro

När bebisen är lite större är det lättare att skapa rutiner för mat och sömn.
- Uppladdningen inför natten börjar redan på kvällen och det är vanligt att bebisar då är extra sköra. Många föräldrar kan i princip klocka sin bebis kvällsoro och vet redan innan att exempelvis mellan klockan 19-22 kommer det vara extra kämpigt. Ofta är närhet och mat lösningen och det är bra om mamman ammar så mycket som möjligt, berättar Malin Johansson.

TIPS! Ibland beror kvällsoro på magknip. Här listar vi knepen för att slippa magknipen.

Maxa maten, minska sömnen

Genom att försöka få din bebis så mätt som möjligt ökar chansen till en god nattsömn.
– Ett sätt att se till att bebisen får i sig mycket mjölk inför natten är att försöka se till att du ammar ofta och att bebisen inte sover allt för mycket under kvällen. Om bebisen är väldigt ledsen lugnas många av att bäras i sele eller sjal, säger Malin Johansson.

TIPS! Här hittar du en lista över tidiga amningssignaler, så att du hinner börja amma innan bebisen skriker.


Expertens bästa tips för skönare nattamning...

  1. Ligg ner och amma. Om du som mamma kan liggamma är det ofta att föredra. Då kan du snabbt lägga bebisen till bröstet utan att den störs för mycket. Att liggamma handlar om teknik, övning och vana. Testa dig fram och använd gärna en kudde, handduk eller filt för stöttning.
  2. Ta hand om dina bröst! Att amma om brösten är ömma eller har fått sår skapar ingen avslappnad situation. Smörj dina bröstvårtor med en skyddande kräm eller med bröstmjölk. Här finns fler tips om amningen gör ont.
  3. Dela på ansvaret. Om du har en partner, låt hen ta nattens blöjbyten, så att du kan fokusera på amningen.
  4. Testa dreamfeeding. Ett sätt att ge mättnaden en extra skjuts inför natten är dreamfeeding som innebär att du ammar bebisen när den halvsover. Poängen är att ge mat innan bebisen hinner vakna upp och bli klarvaken. Forma handen som ett C och tryck lite på bröstet för att pusha på och ge en skjuts av mjölk till bebisen.

4 tips som (förhoppningsvis!) gör att din nyfödda bebis sover bättre

1. Hjälp till att hitta dygnsrytmen

Vår dygnsrytm styrs till stor del av dagsljus och mörker. Så att skilja tydligt på dag och natt är grunden till att hjälpa din bebis att hitta dygnsrytmen. Några tips: 

  • Dämpa ljuset och stäng av skärmar på kvällen
  • Ha det riktigt mörkt, lugnt och svalt på natten
  • Släpp in dagsljus när ni vaknar och vakna vid ungefär samma tid varje dag
  • Gå ut med bebisen i vagnen eller bärsele så att hen får dagsljus

2. Håll inte bebisen vaken för länge!

Det är lätt att tänka att din nyfödda bebis kommer sova längre om hen är vaken längre. Men icke! Spädbarn följer ingen logik på den punkten, utan blir snarare uppe i varv och får svårare att sova.  Det är lagom de första 8 veckorna att bebisen är vaken 30-60 minuter. Håll koll på klockan!

3. Lär dig din bebis trötthetssignaler

Genom att hålla utkik efter när din nyfödda bebis börjar bli trött blir det enklare att hjälpa hen till ro, innan övertröttheten sätter in. För nyfödda kan det vara att de gäspar, öppnar och stänger händerna, suger på fingrarna, viftar med armarna eller spänner kroppen.

4. Börja med fasta sovtider vid 3-4 månader

Det är först när din bebis är 3-4 månader som är det rimligt att börja följa fasta tider för sömnen. Det är ingen stress med andra ord! När du märker att du kan se ett tydligt mönster i hur bebisen sover och äter, så kan du kika på ett sömnschema här (och det finns massor artiklar om sömn även för nyfödda i appen).

Sanna Bergling

Sanna Bergling

04 oktober, 2022

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.